Nedavno objavljeno

Superhrana iz 4. vijeka

Kiseljenje ( fermentiranje ) kupusa datira još od četvrtog vijeka prije Krista a ovakav način pripremanja namirnica ima dodatne zdravstvene benefite uključuju bakterije pogodne za crijeva.

Dobrobiti konzumiranja kiselog kupusa:

Jako je hranjiv

Osim što je niskokaloričan (oko 30 kalorija po šolji), ovo su i značajne hranjive tvari i mikrohranjivi sastojci kiselog kupusa: vitamin C, vitamin K, vitamin B6, vlakna, željezo, bakar, mangan, folat, kalij.

Dobar je za vaša crijeva

Budući da je fermentirana namirnica, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna. Probiotici djeluju korisno u upravljanju gastrointestinalnim simptomima kao što su zatvor, proljev povezan s upotrebom antibiotika i infekcija te sindrom iritabilnog crijeva.

Može podržati imunološki sistem

Budući da otprilike 70 do 80 posto imunološkog sistema živi u crijevima, ta su dva sistema neraskidivo povezana. Što znači da bilo koja hrana koja podržava zdrava crijeva podržava i zdrav imunološki sistem.

Njegove hranjive tvari mogu podržati zdravlje srca

Jedna šolja kiselog kupusa sadrži 15 posto dnevne preporučene vrijednosti vitamina K, a nedostatak vitamina K2 povezan je s otvrdnjavanjem krvnih žila, što je faktor rizika za srčane bolesti”. Uz to, studije su pokazale da probiotici mogu skromno smanjiti krvni pritisak i poboljšati nivo šećera u krvi.

Konzumacija kiselog kupusa pomaže smanjivanju stresa

Pokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima kod ljudi zbog povezanosti crijeva i mozga.

Iako kiseli kupus nije direktno povezan sa smanjenjem stresa kod ljudi, “u studijama na životinjama u kojima su mikrobiomi crijeva izbrisani, probiotici iz fermentirane hrane smirili su sistem odgovora na stres koji također može naštetiti kognitivnim funkcijama kada je prenaporan.

Može podržati zdravlje mozga

Fermentirana hrana može dovesti do poboljšanja pamćenja i kognitivnog funkcionisanja, dok istovremeno podržava mentalno zdravlje.

Vitamini u kiselom kupusu mogu podržati snagu kostiju

Baš kao što vitamin K može podržati zdravlje srca, također je dokazano da podržava snagu kostiju. Tradicionalna prehrana bogata vitaminom K (VK2) u kiselom kupusu čini kosti jačima, rezultira s manje preloma i smanjenim gubitkom kostiju.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img