Nedavno objavljeno

Sport kao pokretač pozitivnih društvenih promjena

Tim NGO Marathon i Run&More Community je prošle sedmice učestvovao na završnom događaju Sport!Op! projekta gdje su sve partnerske organizacije predstavile aktivnosti i postignute ciljeve. Sastanak je održan u Španiji, a domaćin sastanka je bila opština Granollers.

Sport!Op! (Opportunities for the inclusion of vulnerable youth through sport) je međunarodni projekt finansiran od strane Evropske komisije kroz program Erasmus+. Cilj projekta je poboljšanje psiho-socijalnog statusa marginaliziranih grupa mladih razvojem i unaprijeđenjem njihovih društvenih i životnih vještina kroz lokalne strategija koje koriste sport kao osnovni pokretač i sredstvo socijalne inkluzije. Sam projekt se provodi u 6 zemalja: Belgiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Francuskoj, Španiji i Švedskoj sa aktivnostima specifičnim za svaku partnersku organizaciju.

Tim udruženja “Marathon” Sarajevo je u saradnji sa svojim partnerima, SOS Dječijim selom BiH i Atletskim klubom Novi Grad, radio na poboljšavanju društvene uključenosti djece bez roditeljske skrbi koristeći atletiku kao alat za promovisanje i razvoj njihovog samopouzdanja, timskog rada, društvenosti i fizičkih vještina, kako bi im se omogućilo učešće u društvenim aktivnostima lokalne zajednice na ravnopravnoj i dostojanstvenoj osnovi.

“NGO Marathon organizuje sportske događaje od 2007. godine, ali nikad nismo sport posmatrali isključivo kao hobi aktivnost već smo uvijek tražili dodatnu vrijednost, bilo to razvijanje psihofizičkog zdravlja pojedinaca i promovisanje zdravog načina života ili promovisanje pozitivnih društvenih vrijednosti i promocija društveno-korisnih kampanja. U skladi sa tim, učestvovanje u ovom projektu je bio potpuno logičan korak, i rezultati naših aktivnosti, kao i komentari učesnika i učesnica iz SOS sela te drugih partnera govore nam da se krećemo u pravom smjeru!” – izjavila je Amila Dogan, predstavnica Udruženja.

Zadovoljstvo štićenika i štićenica SOS Dječijeg sela Sarajevo najbolje opisuje i činjenica da se određen broj štićenika nastavio baviti atletikom, uz pomoć i podršku atletskog kluba Novi Grad koji im je omogućio besplatno učešće u njihovim redovnim treninzima.

U treninzima atletike koje smo kao dio projektnih aktivnosti organizovali za djecu iz SOS Dječijeg sela Sarajevo, učestvovalo je preko 60 štićenika, a velik broj ih je i trčalo naše trke “Argeta Junior School Run” i “Crvena jabuka Market Bambini maraton”. To pokazuje da interes itekako postoji i da bi uz kontinuiranu podršku broj mladih koji će svoj život da obogate atletikom sigurno nastavio da raste!”, zaključila je Dogan.

Pored samih treninga i predavanja koja su održana kroz projekt, finalni proizvod je i Metodički priručnik koji je napisan uz doprinos i koordinaciju svih partnerskih organizacija a koji će u budućnost biti korišteni kao uputstva za sve organizacije i pojedince koji žele da iskoriste sport kao oruđe u unapređenju inkluzije mladih iz ugroženih društvenih grupa u sportske aktivnosti šire društvene zajednice.

Više informacija kao i materijali vezani za Sport!OP! projekt možete pronaći na sljedećem linku: https://sarajevomarathon.ba/bs/sportop

Latest Posts

Raport

spot_img