Nedavno objavljeno

Gracija na BHT1: Pobijediti predrasude i spriječiti nasilje nad ženama

Gracija već godinama prati kako zakonsku tematiku ovog gorućeg problema tako i ljudski ugao, priče i ispovijesti donosimo iznova i iznova, nadajući se promjeni svijesti, ulaganju u preventivu, većem uključivanju donositelja odluka u rješavanje pitanja nasilja nad ženama. Kao uvijek, shodno novim trendovima, ali i problemima sa kojima se žene susreću, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Gracija ide dalje: radimo na projektu simboličnog naziva – ‘2.0 Women power – we stand together!’. Ovo je nova verzija, novi način i novi ljudi, koji doprinose borbi za bolje sutra, nas žena, u našem društvu.

Žene u našem društvu često se doživljavaju kao slabe, potencijalne žrtve nasilja i one kojima je potrebna pomoć i podrška. Iako su pomoć i podrška potrebni svima u nekom trenutku, žene mogu voditi naše društvo ka boljem, a kroz zajedničko osnaživanje jedne druge mogu postati društvo u kojem se žene osjećaju jakim i otpornim na nasilje da djeluju. Gotovo svakodnevno susrećemo se s medijskim naslovima o nasilju nad ženama, brojnim oblicima diskriminacije i primjerima kršenja ljudskih prava. I često virtuelno, psihičko nasilje, uz prijetnje ženama, završavaju fatalno, iako su za ovo nadležne institucije bile pravovremeno informisane – reakcija izostane ili stigne kasno. Zato stalno treba ovu temu držati u fokusu – drago nam je da kolege i kolegice s BHT1 imaju isto medijsko djelovanje – te je naša urednica i novinarka Mersiha Drinjaković gostovala u okviru tematskog bloka o nasilju nad ženama – prilog pogledajte na linku ispod:

Naša namjera je da osnažimo mlade djevojke i žene, da djeluju i zalažu se za svoja prava i uvjerenja, posebno protiv nasilja, okupljajući mlade djevojke i žene, ali i dječake i muškarce, uzrasta od 16 do 35 godina, iz 10 različitih zajednica za zajedničko učenje, lični razvoj, timski rad i zajedničke inicijative, jer samo zajedno možemo graditi bolje društvo! Evo prilike za sve mlade da nam se pridruže:

 

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img