Nedavno objavljeno

Zlatno doba sarajevske scene otrguto od zaborava: Prvi u regiji: Otvara se Ex-Yu Rock Centar

Pored suvenira, fotografija, audio i video eksponata, bogati opisi muzičke i rock kulture će oživjeti pjesme i umjetnike posjetiocima iz Sarajeva i šire

Skoro 200 originalnih artefakata biće izloženo na otvaranju Ex-Yu Rock Centra, u utorak, 29. novembra 2022. godine, u Domu mladih na Skenderiji, u prostoru bivšeg Kaktusa. Pored suvenira, fotografija, audio i video eksponata, bogati opisi muzičke i rock kulture će oživjeti pjesme i umjetnike posjetiocima iz Sarajeva i šire.

Ex-Yu Rock Centar ima za cilj da predstavi istoriju i budućnost Ex-Yu Rock-a kroz savremeni objekat koji će biti u potpunosti otvoren 2024. godine. Planirano je nekoliko izložbi koje će biti realizovane tokom 2023. godine.

Prva faza se sastoji od dvije izložbe. Prvo otvaranje izložbe 29. novembra nosi naziv „Šokiraš me majke mi!“ i pokriva zlatno doba sarajevske scene – uključujući korijene rocka, popa i živopisnu demo scenu. Druga izložba, povodom 40. godišnjice albuma Odbrana i Poslednji Dani grupe Idoli, biće otvorena sredinom decembra.

Prva faza će trajati do kraja januara, a radno vrijeme će biti istaknuto na kanalima društvenih mreža EYRS-a. Ulaznice su 10 KM za odrasle, 5 KM za studente i besplatne za djecu do 7 godina (u pratnji roditelja/staratelja).

Ex-Yu Rock Society je neprofitno udruženje posvećeno očuvanju i promociji rocka kao kulturnog resursa. Više informacija o inicijativi dostupno je na www.ex-yurock.com.

Prvu fazu Ex-Yu Rock Centra svesrdno su podržali: Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Švicarske, Evropska unija, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Centar za promociju civilnog društva, Ambasada Francuske, UNESCO i Općina Centar.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img