Nedavno objavljeno

Fondacija lokalne demokratije & Avon Foundation Fund: Ekonomskim osnaživanjem žena žrtava nasilja ka sigurnijoj i prosperitetnijoj budućnosti

Fondacija lokalne demokratije godinama unazad provodi projekte ekonomskog osnaživanja žena žrtava nasilja, ali i žena na socijalnoj margini, žrtava rata i samohranih majki. Ovih dana uspješno je okončan još jedan projekt: „Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja“, koje je podržalo Avon Foundation Fund, a u okviru kojeg su obezbijeđena sredstva za relizaciju osam poduzetničkih ideja

Godinama je trpjela nasilje. Suze, šamari i uvrede bili su njena svakodnevica, a dijete i finansijska ovisnost o suprugu razlozi zbog kojih je ćutala i trpjela nasilje duže od tri godine. Kada je konačno skupila hrabrosti da nasilje prijavi i zatraži smještaj u Sigurnu kuću u Sarajevu, nije ni slutila da će se njena sudbina promijeniti zauvijek. Osim što je prekinut krug nasilja dobila je zaštitu i sigurnost. N.N. je shvatila je da u svojoj borbi nije sama. Da postoji još puno žena koje, nažalost, prolaze isto. Uz psihološku podršku i radno-okupacione terapije, iskazala je želju da se osamostali, udalji od supruga i sama brine o sebi i svom djetetu. Posao nije imala, ali je znala plesti i heklati. Naučila ju je majka dok je još bila dijete. Bila je to istinska ljubav prema kreativnosti i radu, koju je, kao i sve, ugušio nesretan brak. Prema preporuci koju je dobila u Sigurnoj kući odlučila je potražiti besplatnu socio-ekonomsku podršku. Prijavila se za projekt ekonomskog osnaživanja žena i dobila sve što joj je bilo neophodno za pokretanje malog biznisa bh. tradicionalnih rukotvorina. Danas kaže da su joj Sigurna kuća, te novčana podrška za pokretanje biznisa bili najveća prekretnica u životu i korak ka boljoj budućnosti za nju i njeno dijete.

Tradicionalne papuče i plastenici

N.N. nije sama u ovoj priči. Prema iskustvima iz Sigurne kuće u Sarajevu, većina žena odluči se vratiti počintelju nasilja upravo zbog finansijske ovisnosti i nemogućnosti za zapošljavanje. Pokretanje vlastitih biznisa i ekonomsko osnaživanje žena, žrtava nasilja prilika je da se žrtve nasilja osamostale i zauvijek napuste nasilnika. Šansa je to za novi početak i život u kojem će zavisiti isključivo od vlastitih mogućnosti i rada. Fondacija lokalne demokratije godinama unazad provodi projekte ekonomskog osnaživanja žena žrtava nasilja, ali i žena na socijalnoj margini, žrtava rata i samohranih majki. Ovih dana uspješno je okončan još jedan projekt: „Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja“, koje je podržao Avon Foundation Fund, a u okviru kojeg su obezbijeđena sredstva za osam poduzetničkih ideja. Njihove želje bile su skromne: od plastenika za proizvodnju povrća, ovaca za proizvodnju i preradu mliječnih proizvoda, sistema za novodnjavanje plastenika, do šivaćih mašina, materijala za proizvodnju papuča, i mašina za dubinsko čišćenje. Svaka od njih o ovoj prilici i grantu koje su dobile priča sa posebnim emocijama. Prošlost, nažalost, nije bila na njihovoj strani, ali, ipak, postoji nada za ljepšu budućnost.

N.N.  iz okolice Sarajeva živi od skromne invalidske penzije. Kako bi ostvarila dodatne prihode počela je praviti i prodavati kućne papuče. Kupaca ima, ali novca za materijal za izradu nema dovoljno. Stoga se njena poduzetnička ideja odnosila na nabavku materijala za izradu papuča što će joj, sigurna je, omogućiti veću proizvodnju i prodaju.

  • Veliko poskupljenje cijena onemogućilo me je u kupovini materijala za izradu papuča. Cijelu penziju potrošim na režije i hranu. Nezmjerno sam zahvalna na podsticaju koji sam dobila za izradu papuča. Vjerujem da će biti i više kupaca. Papuče su različitog dizajna, ali su veoma kvalitetne i ručno rađene – kaže nam N.N., dodajući da izrada papuča za nju nije samo dodatni izvor prihoda nego i bijeg od traumatične prošlosti.

N.N. je  svoju poduzetničku ideju fokusirala je na uzgoj povrća u plasteniku. Ovo joj je jedino zanimanje, a od prodaje povrća izdržava petočlanu porodicu. Nažalost, plastenik se nalazi na mjestu nepristupačnom za vodu, pa je i proizvodnja povrća ozbiljno ugrožena.

  • Odlučila sam aplicirati za nabavku sistema za navodnjavanje kako bih unaprijedila proizvodnju povrća. Veliki problem predstavljao je nedostatak vode, jer je povrće uglavnom potrebno zalijevati svaki dan, a nisam bila u mogućnsoti jer nisam imala zaliha. U plasteniku se može raditi tokom cijele godine, a sada ću konačno imati vodu da to i ostvarim i sigurno ću moći uzgajati povrće u većim količinima.

 Od domaćice do poduzetnice

N.N. već godinama dodatnu zaradu za sebe i kćerku studenticu ostvaruje zahvaljujući šivanju. Uvijek kada nekome treba nešto skratiti, zašiti, promijeniti rajfešlus, Esma je tu da pomogne. Nažalost, stara i dotrajala šivaća mašina dala je sve od sebe. Aplicirajući za projekt,  N.N. je zatražila novu šivaću mašinu.

  • Teško mi je da riječima opišem sreću koju osjećam zbog nove šivaće mašine i činjenice da ću i dalje šivenjem doprinositi domaćinstvu. Kćerka i ja živimo od minimalne plaće, a sve što zaradim šivenjem, koristim za plaćanje režija. Sigurna sam da će sada sve krenuti nabolje za nas, a možda ću pokrenuti i neke nove krojačke dizajne – sa osmijehom će N.N.

Jagode koje uzgaja N.N. u mjestu gdje živi, čuvene su po sočnosti, slatkoći i kvalitetu. N.N. je domaćica, a uzgojem organskih jagoda, bez imalo vještačkih aditiva, bavi se već godinama. U tome joj, kaže, rado pomažu njene tri djevojčice, kojima baš ništa nije teško. Kako bi unaprijedila proizvodnju, te jagode uzgajala u većim količinama, Jasmina je u sklopu projekta „Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja“ zatražila plastenik.

  • Prije svega želim se zahvaliti donatoru na mogućnosti da unaprijedim uzgoj domaćih jagoda. Vjerujem da će uzgoj jagoda sada biti dosta lakši, a količine ubranih jagoda puno veće i već se radujem novoj sezoni – zadovoljno će N.N.

Projekt „Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja“ implementirala je Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva, uz finansijsku podršku Avon Foundation Funda. (Zbog poštivanja privatnosti, identitet sagovornica poznat je redakciji.)

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img