Nedavno objavljeno

Kako izbjeći greške kod uređenja doma

Svaki dom treba odražavati osobnost vlasnika pa ne postoje čvrsta pravila koja se nikako ne smiju zaobići pri njegovom uređenju, ali neke pogreške mogu umanjiti uložen trud

Kako odabrati boje za zidove, gdje smjestiti kauč ili zašto obavezno mjeriti sobu prije kupnje namještaja, otkrio je magazin Freshome. Pročitajte njihove savjete i izbjegnite najčešće pogreške prilikom uređenja doma.

1. Veličina je važna

Namještaj može biti premalen. U većim sobama treba odabrati namještaj koji im odgovara ili postojeći možete nadopuniti manjim komadima poput taburea, fotelja, podne lampe ili komode i biljaka. Imate li sreće pa se selite u veći prostor, računajte na to da ćete imati premalo namještaja jer ste ga prilagodili manjem prostoru. Veći komadi namještaja odaju jači dojam, dramatičniji su i ostavljaju veći pečat. Pri odabiru većih komada namještaja držite se jednostavnosti i pazite da na kraju ne natrpate prostor.

2. Osvjetljenje

Pravilno osvjetljenje ključno je za svaku prostoriju u domu. Prirodno svjetlo mijenja se kroz dan, a često na njega utječu i vremenske prilike, posebno zimi. Uz raspored različitih lampi poput stolnih, zidnih ili podnih, sve možete i zamijeniti skoro pa jednim osvjetljenjem koje ima potenciometar (regulator jačine rasvjete). Tako ćete kontrolirati jačinu svjetla ovisno o potrebama.

3. Usklađivanje

Pravila postoje da bismo ih kršili i ne treba sve biti usklađeno prema bojama ili stilovima uređenja, ali morate povući granicu. Imate li prostoriju koju ste obogatili i različitim bojama i teksturama, soba će dobiti ‘težinu’. Želite li da primjerice dnevni boravak bude prozračniji, neka jedna garnitura za sjedenje bude s uzorkom, a druga u odgovarajućoj boji. Umjesto kombinacije, jednobojnim kaučima dodajte jastuke s bojama i uzorcima koji će osvježiti prostor.

4. Testirajte boje prije odluke

Spremate li se bojati zidove, nabavite uzorke i obojite komadiće zida da biste vidjeli kako će to tačno izgledati. Također provjerite kako boje izgledaju na danjem svjetlu, a kako kada koristite umjetnu rasvjetu. Birate li boje za više soba, možete ih nanijeti na komad kartona pa prislanjati na zidove koje planirate urediti.

5. Jeftinije može ispasti skuplje

Logično je da u recesijskom vremenu itekako želimo proći što povoljnije s odabirom opreme za dom. Ipak, trebate znati razlučiti u šta ćete uložiti više novca, a što ćete lako zamijeniti kada vam dosadi ili se uništi. Svakako trebate uložiti novac u garnituru za sjedenje ili krevet za spavaću sobu. Iako se pri kupnji čini da jeftiniji kauči nisu toliko lošiji, može se dogoditi da su toliko nekvalitetni da za nekoliko godina zatrebate novi.

6. Manje je više

Ta se uzrečica može iskoristiti u mnogim životnim područjima pa tako i prilikom uređenja prostora. Pažljivo rasporedite stvari po prostoriji tako da ne bude natrpana. Osim toga, stvari u svakom kutu sobe odvlače pažnju i gubi se poanta. Stoga odaberite nekoliko stvari koje su vam važne i izložite ih da budu vidljive.

7. Uzimajte mjere

Kod odabira novog namještaja lako se možete zabuniti oko mjera ako ih ne zapišete. U trgovinama s namještajem obično je izloženo puno modela u većem prostoru i to vas može zavarati. Idete li na veći komad namještaja, također pripazite da se dobro slaže s ostalima i da ne zaguši prostor.

8. Raspored namještaja

Većina ljudi automatski smješta namještaj uza zid, što je ponekad jedina opcija ako se radi o malom prostoru. No imate li veliki prostor za uređenje, poigrajte se namještajem. Neki komadi mogu čak biti poput nevidljive granice za određene tematske kutke u jednoj sobi.

9. Slijedite svoje želje

Kod uređenja životnog prostora gotovo uvijek ćete naići na dobronamjerne savjete prijatelja i rodbine, ali na njih se nemojte obazirati. Vaš dom treba pričati vašu priču i reflektirati vašu osobnost.

10. Nemojte izgubiti fokus

Taj problem događa se u velikim prostorijama. Prije preuređivanja ili uređivanja prošetajte se prostorijom i odredite njen centar. To mogu biti veliki francuski prozori ili kamin. Kada odredite centar, sve ostale ideje gradite oko njega.

Latest Posts

Raport

spot_img