Nedavno objavljeno

Održiva budućnost počinje od nas!

Obuća, odjeća, namještaj, hrana, tehnika… Svi imamo nešto što nas čini ovisnim o šopingu. Kupovati odjeću? Da, ali od ekoloških tkanina koje duže traju. Putovati? Kad nam prilike i pandemija dopuste, ali podržavajući lokalni turizam i kupujući namirnice lokalnih proizvođača i uzgajivača. Naučite živjeti u ritmu Zemlje. “Osnova ekološkog pokreta je biti svjestan da pretjerujemo s potrošnjom, da smo postali frenetični konzumenti… Usporiti – znači odvojiti dovoljno vremena za ozbiljno razmišljanje o vlastitom ponašanju: kako radimo, kako i šta konzumiramo, koja je konačna posljedica našeg ponašanja”, poručuje nam Carl Honoré, kanadski novinar i autor bestsellera Pohvala sporosti, čiji je moto – Sporije je brže!

Uvijek postoji izbor koji će u konačnici značiti da ste izabrali  zaštititi okoliš. Kreativna Mostarka Selma Loose za Graciju je ispričala kako u svojoj kuhinji pravi nevjerovatne Luli sapune, koji osvajaju na prvo korištenje. Razlika između ovih i industrijski proizvedenih sapuna je ogromna, posebno za osobe koje imaju problematičnu kožu.

Maslinovo ulje, magareće mlijeko, eterična ulja smilja, morska so, blato Mrtvog mora, ali i pivo, bjelance i zob samo su neki od sastojaka koje ćete naći u Selminim sapunima, a njihove teksture i boje imaju posebnu čar. “Dosad sam napravila brojne recepture i sapune, a prvi je bio za moju kćer, samo sa maslinovim uljem, tzv. kastiljanski sapun, koji se smatra najnježnijim i najjednostavnijim ručno rađenim sapunom. Nedugo zatim, krenula sam u avanturu izrade tečnog sapuna. To je bio pun pogodak! I tako je počela ova ovisnost o pravljenju sapuna, ali i jednostavnije kozmetike za lice i tijelo”, kaže nam Selma, te dodaje: “Potražnje ima, s obzirom da danas možete naći “prirodne sapune” i preparativnu kozmetiku u lancima trgovina, apotekama i biljnim apotekama, itd. Ljudi su sve više alergični na koješta upravo zbog korištenja loših prehrambenih proizvoda, gotove i polugotove hrane, te sredstava za higijenu i kozmetike. Tijelo sve pamti i pitanje je samo kada će loš stil života doći na naplatu (i sama sam to iskusila!)”.

 

Održivo kućanstvo pruža puno benefita za okoliš

Jedna od trgovina koja zaista ima izbor eko prihvatljivih proizvoda je drogerie mark – ilit dm, i njihove kampanje se zasnivaju upravo na podizanju svijest o eco friendly proizvodima. Korištenje proizvoda koji se baziraju na obnovljivim sirovinama ili upotreba tableta za pranje već predstavlja dobar početak. Održivi proizvodi za domaćinstvo lako se mogu uključiti u rutinu čišćenja, jer prašinu nije briga hoće li biti pometena metlom od recikliranog materijala, ali okoliš će biti sretan. Krpa za suđe od čistog organskog pamuka pere suđe jednako dobro kao i spužva od sintetičkih vlakana i sprečava ulazak mikroplastike u naše vode. Svaki korak je bitan.

EU Ecolabel uveden je uredbom EU za označavanje proizvoda koji imaju manji utjecaj na okoliš od usporedivih proizvoda. Priznata je kao ekološka oznaka EU u svim državama članicama Europske unije. Proizvođač se za dobivanje ovog pečata može prijaviti dobrovoljno, a sami proizvodi moraju zadovoljiti katalog kriterija kako bi dobili ovu oznaku. Svako ko želi doprinijeti smanjenju onečišćenja okoliša uvijek je na pravoj strani upotrebom proizvoda s ovom oznakom.

Korisni link:

Latest Posts

Raport

spot_img