Nedavno objavljeno

Poslije četrdesete

Žene u četrdesetim žele jasne odgovore na pitanje kako da uspore vrijeme

Oko četrdesete kolagenska vlakna i elastin nastoje se stvrdnuti. Koža gubi tonus i elastičnost, a bore oko očiju, usana i na čelu postaju izraženije. Ćelije odgovorne za pigmentaciju epiderma usporavaju aktivnost. Ten dobija umoran izgled i gubi homogenost. Smanjuje se sposobnost organizma za samooporavak i popravljanje štete nastale djelovanjem slobodnih radikala. Što znači da raste potreba za antioksidansima.

Rješavanje loših navika

U ovoj fazi života osjećaju se efekti tkz. behaviour aginga, starenja nastalog usljed loših navika koje organizam više ne uspijeva kompenzirati. Najjednostavniji primjer je pušenje, ali tu se ubrajaju i neke učestale navike na koje inače ne obraćamo pažnju. Spavanje uvijek na istoj strani, naprimjer, učinit će da bore s te strane budu izražajnije. Te privremene bore nastale tokom noći će do određenih godina starosti ujutro polako nestajati, ali će se poslije četrdesete početi pretvarati u prave bore. Isto vrijedi i za podočnjake. Spavanje na ravnoj podlozi ili tanjem jastuku dovodi do bubrenja kapilara smještenih oko očiju, što je pogotovo vidljivo kod osoba koje imaju osjetljivije krvne sudove, kod kojih će nadutost podočnjaka i kapaka biti veoma izražena.

Već nakon jednog sata na nogama s lica će nestati tragovi otečenosti, ali ako se proces ponavlja iz noći u noć, pojava će postati hronična: povremeno nakupljane male količine masnoće se talože, postanu vlaknaste i ne mogu se razložiti. Zbog toga su podočnjaci i takozvane vrećice ispod očiju česta pojava poslije četrdesete.

Krema s efektom liftinga

Prvo i osnovno pravilo je korištenje specifičnih anti-aging proizvoda s visokom koncentracijom aktivnih hidratizirajućih supstanci i nutrijenata, stimulativnog i revitalizirajućeg djelovanja. Drugo pravilo je eksfolijacija i to korištenjem aktivnih supstanci, kao što su retinol, vitamin C i alfa-hidroksi-kiselina (AHA). Ove supstance, zahvaljujući sposobnostima ravnanja i zaglađivanja, koži daju sjaj i stimuliraju površinsko obnavljanje. Veoma korisne supstance u ovom životnom dobu su i polipeptidi, koji epidermi daju kompaktnost i kompenziraju negativne efekte hormonalnih promjena (opadanje nivoa estrogena). Idealna kombinacija svega navedenog je DMAE, antioksidans dimethylaminoethanol. To je proizvod koji se koristi kao oralni suplement ili krema, a kojeg u prirodnom obliku najviše ima u ribi. Pored svega navedenog, važno je voditi računa o svakodnevnim navikama, dnevnom ritmu spavanja, obroka i posla, a kako bi lice imalo svježiji izgled, još i savladati pojedine jednostavne tehnike samomasaže, te je redovno prakticirati u trajanju pet do deset minuta.

Spavanje uvijek na istoj strani, naprimjer, učinit će da bore s te strane budu izražajnije. Te privremene bore nastale tokom noći će do određenih godina starosti ujutro polako nestajati, ali će se poslije četrdesete početi pretvarati u prave bore

Posljednji savjet: korisno se barem jednom godišnje podvrgnuti tretmanu superhidratacije na bazi hijaluronske kiseline. Ona, zahvaljujući naprednoj tehnologiji, uspijeva ostati u dermi nekoliko mjeseci. Postoje određene supstance, nazvane polimerni tenzori, koje se zgusnu u kontaktu s vazduhom. Kada se nađu na površini kože, formiraju poseban tip hemijske mreže, sposobne da je izglade i podupiru. Uz pomoć tanke igle se na nekoliko mjesta na licu (u horizontalne bore) ubrizgavaju mikrokoličine preparata, kao mreža vlakana s funkcijom da podupire mišiće. Ta fina potkožna mreža vlakana održava kožu čvrstom, a djeluje kao krema s lifting efektom. Efekti su osvježen i tonificiran izgled, rastezanje bora i bolja definiranost kontura lica.

Latest Posts

Raport

spot_img