Nedavno objavljeno

PREVENCIJA RAKA DOJKE: Vodimo računa o sebi i svima koji nas vole i koje volimo

Obaveze, trka, svakodnevni zadaci, ali pregled je nužan – on spašava naše živote, i zato treba stalno ponavljati: prevencija je najvažniji dio našeg odnosa prema zdravlju

Napisala Mersiha Drinjaković

Prije tačno godinu dana, pisali smo o jednoj inspirativnoj ženi koja vodi bitku protiv raka dojke. Širokobriježanka Snježana Bazina dotad je živjela mirnim porodičnim životom trudeći se da svojoj porodici obezbijedi sve što treba, radeći kao njegovateljica. I onda je napipala kvržicu na dojci, otišla na pregled i suočila se s dijagnozom. “Shvatiš to kao jedno životno iskušenje, kao nešto kroz šta moraš proći. Život je borba na ovaj ili onaj način, i svako od nas se s nečim bori u manjoj ili većoj mjeri. Znam reći: s jedne strane imam rak, a s druge sam ozdravila od puno nebitnih stvari kojima sam pridavala pažnju koju ne zaslužuju.”
Snježana, čiji je redovan odlazak na pregled bila poremetila pandemija, uvjerila se na vlastitom primjeru u značaj prevencije. “Idite na preglede, to je sve što ću vam reći. Najvažnije je bolest otkriti što ranije. I, može se desiti svima, svakoj od nas.”
Da, bolest se može desiti svakoj od nas. I zato, nađite vremena za preglede, tražite svoje pravo na pregled, pitajte doktore iz porodičnih timova medicine sve što vas zanima, prijavite im svaku promjenu koju vidite na svom tijelu, ali, prvenstveno i uvijek mislite na prevenciju.

Prevencija spašava život

Oktobar, koji je već iza nas, Međunarodni je mjesec borbe protiv raka dojke, mjesec koji je u znaku ružičaste trake, te se različitim aktivnostima povećava svjesnost važnosti pregleda, ali i skreće pažnja na to koliko je bitno provesti strategiju ranog otkrivanja raka dojke, kao i poboljšati mogućnosti liječenja i kvalitete života pacijenata. Ono što znamo je ohrabrujuće: više od 90% žena sa rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom (lokaliziranom) stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljavanje u tom slučaju iznosi 97%.
Za sistemsku podršku, za prevenciju, za svjesnost o odlasku na preglede, jako su važna udruženja, civilne organizacije koje terenski najviše i doprinose najraznovrsijim vidovima pomoći. Jedna od takvih aktivnosti jeste i Trka/šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure”, održana krajem septembra po petnaesti put u organizaciji Think pink – Zajedno smo jedno, koja je prikupila rekordnih 115.000 KM. Cilj ove humanitarne manifestacije jeste osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke i ukazivanje na važnost redovnih preventivnih pregleda.
Mi u medijima koji smo na istom frontu borbe za zdravlje kao najvažniji prioritet u životu, jako cijenimo sve one koji prave kampanje okrenute ka prevenciji. Takva je i kampanja Grand kafe “Hajde da imamo vremena za pregled” koja služi kao podsjetnik svima nama da moramo naći vremena za stvari koje su višestruko važne, posebno kada je riječ o zdravlju koje treba biti naš najveći prioritet. “Rana dijagnostika je važna, zato apelujemo i dalje da svih 365 dana u godini, svakog minuta, imate vremena za sebe i vodite računa o svom zdravlju, kroz prevenciju i preventivne preglede. To je i preduslov za kvalitetniji život, jer samo tako vodimo računa o sebi i svima koji nas vole i koje volimo. Hajde da imamo vremena za pregled!”, poručuju iz Grand kafe.
I na kraju, za sve nas, uključujući i autoricu ovog teksta, evo ponovljeno ovo važno podsjećanje: “Hajde da imamo vremena za pregled!” – da se poslužimo krilaticom brenda Grand kafa. Znam, znamo – obaveze, trka, svakodnevni zadaci, ali pregled je nužan, on spašava naše živote, i zato ponovimo: prevencija je najvažniji dio našeg odnosa prema zdravlju.

Gracija 428, novembar 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img