Nedavno objavljeno

Anti-age borba počinje – sad!

Kako zaustaviti ili barem usporiti znakove starenja na licu, donosimo listu najčešćih pitanja, ali i odgovore stručnjaka

Svima nam se to sigurno desilo barem jednom u životu: gledamo u ženu koja se slučajno našla prekoputa nas i mislimo: Kako li uspijeva imati tako sjajnu kosu, divan ten bez bora i blistavo-sjajne zube? U čemu je tajna žena koje imaju mladolik izgled i onda kad to prema zakonima prirode ne bi trebale imati, a nisu samo geni u pitanju? Kako se s lica skidaju godine, odnosno kako da spriječimo vrijeme da nam nanese trajnu štetu? Neka od pitanja su stara koliko i ženska taština, ali evo i pitanja na koja imamo spremne odgovore.

Kad počinje borba s borama?

Važno je znati da se bore formiraju u dubinskim slojevima kože mnogo ranije negoli izbiju na površinu. I taj proces započinje u ranim dvadesetim, a nama ga ogledalo pokaže desetak godina kasnije. Zato je prevencija najbolja borba: ujutro hidratantna krema (sa UV zaštitom i antioksidansima), navečer temeljito čišćenje lica. I eto ga: prve bore će se pojaviti znatno kasnije.

Kada prestaje prevencija? I šta poslije?

Između 35. i 40. godine, uza sva poštovanja pravila o njezi, pojavit će se i prve bore. Najvažnije je u tim godinama kožu štititi od UV zraka, jer su one odgovorne za 80 posto znakova starenja. Osim tog rituala, pojačajte svoj arsenal u anti-age kampanji preparatima za poticanje proizvodnje kolagena kako biste koži dali napetost i ojačali njezin tonus.

Čemu služe anti age serumi?

Ovi serumi sadrže mnogo veću koncentraciju aktivnih sastojaka od kreme. Recimo, u običnoj kremi za lice ih je maksimalno tri posto, a u serumima ih ima i do tri puta više. Ipak, važno je znati da sastojci iz seruma pojačavaju djelovanje kreme. Serum aplicirajte na kožu kad god osjetite dehidraciju kože ili vidite da vam koža djeluje “izmučeno”. Evo i brzog recepta za anti-age serum po principu “uradi sam”: potrebno vam je desetak kapi hladno cijeđenog ulja divlje ruže i 50 mililitara također hladno-cijeđenog bademovog ulja. Dva sastojka ulijte u staklenu bočicu ili teglicu, zatvorite i dobro protresite. Odložite na hladno i suho mjesto i svakodnevno nanosite jednom na kožu lica, vrata i dekoltea. Savjet plus: najbolji način za nanošenje seruma je uz pomoć kapaljke (možete iskoristiti i staru bočicu kapi za nos).

Je li dozvoljeno miješanje seruma različitih brendova?

Miješanje je dozvoljeno, ali za maksimalan efekat stručnjaci za ljepotu kože preporučuju korištenje proizvoda iz iste linije.

A šta ako se u borbi protiv bora moramo boriti i protiv prištića i akni?

Zaseban tretman daje najbolje rezultate. Dakle, ujutro na lice nanesete kremu za problematičnu kožu, po preporuci dermatologa, a navečer noćnu kremu lagane teksture ili anti-age serum, pazeći da se ne radi o masnim preparatima.

Da li će rezultat biti bolji ako nanosimo deblji sloj kreme?

Ne. Ako pretjerujete sa slojem kreme, ona će samo kliziti prema dnu lica, a osim toga izlažete se riziku da vam krema uđe u oči, a ako je na bazi silikona, rizikujete nimalo bezazlenu iritaciju. Usto, s kremom bogate teksture izlažete se riziku začepljenih pora, a tu je i nepoželjni sjaj lica. Idealna količina kreme za nanijeti trebala bi biti veličine jednog lješnjaka. I onda je laganim kružnim pokretima razmažete po čelu, nosu, obrazima i bradi. Ne zaboravite ni područje dekoltea i vrata, uz napomenu da kremu i ostale proizvode uvijek nanosite od dekoltea prema gore.

Treba li mijenjati kremu za lice i koliko često?

Najbolje je biti vjeran jednom izboru, jer koži treba mjesec dana da se privikne na određeni proizvod, a tek potom možete ocjenjivati njezinu blagotvornost na vašoj koži. Stručnjaci preporučuju da jedan proizvod koristimo triput zaredom, pa i duže, ako ne postoji razlog za promjenu.

Zašto nam treba krema za područje oko očiju?

Ako imate takav tip kože da na osjetljivo područje oko očiju možete nanijeti uobičajenu dnevnu ili noćnu kremu, vi ste prava sretnica. Ali kad se jednom počnete buditi s krugovima i vrećicama ispod očiju, možda ipak kažete “da” posebnom proizvodu za njegu tog područja.

Šta ako dnevnu kremu nanosim navečer?

Ako je riječ o univerzalnoj njezi koja dobro funkcionira i danju i noću, onda nema rizika. A kako ćete to znati? Jednostavno, na univerzalnoj kremi neće biti navedeno da sadrži UV-zaštitu. Ipak, igrajte na sigurno, odaberite noćnu kremu čiji će sastojci potaknuti prirodnu obnovu stanica.

Koja njega za lice je najbolja pred spavanje?

Dvije su teorije: prema prvoj, ćelije zaslužuju odmor pa ih ne treba uznemirivati nikakvim preparatima. Ako otkrijete da vam takav “no treatment” odgovara, odlično! S druge strane, postoje oni koji svoju kožu vole pokriti hidratantnom teksturom ili hranjivom noćnom kremom, posebno zato jer su se uvjerili u dobre rezultate.

Anti-age kozmetika ili podmlađujući medicinski zahvati?

Za dobar izgled nisu dovoljne injekcije botulinskog otrova i hijaluronske kiseline, mezoterapija ili hemijski piling. Istina, ovakvi tretmani mogu zagladiti duboke bore i izbrisati diskoloracije, ali ne mogu zauvijek zadržati taj efekat na koži. Dakle, ako se i odlučite za medicinsko podmlađivanje kože, svakodnevna kozmetička njega nikako time ne treba prestati.

Latest Posts

Raport

spot_img