spot_img
NaslovnicaUncategorizedKljuč uspjeha u preduzetništvu je motivacija uz dobar networking!

Ključ uspjeha u preduzetništvu je motivacija uz dobar networking!

Piše: Rinat Kevrić

Preduzetništvo prestavlja jedan izuzetno složen aspekt ljudskog bivstvovanja. Kada pomislimo na preduzetnika u svojoj glavi vizualiziramo sliku poslovnog čovjeka sa aktovkom, kravatom, odijelom i sl., ali realnost nije takva. Postoje razni vidovi preduzetništva, pomenut ćemo neke: zanatlija, poljoprivrednik, programer, grafički dizajner itd. Samo bavljenje ovim poslom tj. plivanje u ovim vodama nije jednostavno, jer zahtijeva od čovjeka jedan vid edukacije, urođenu rezistentnost na stres ili pak prirodnu stremi ka bavljenju ovim vidom posla.

Upravljati vlastitim poslom, donositi teške odluke, biti neovisan o poslodavcu u biti je pozitivno i mnogi od nas će se složiti sa tim, ali da je to lako i jednostavno svi bismo bili poduzetnici. Prema vlastitom iskustvu to bi značilo da u startu vašeg poslovanja budete spremni za mnoga odricanja od svog hedonističkog pristupa životu, ali i da budete spremni da žrtvujete mnoga druženja sa prijateljima i kao rezultat toga doći će i uspjesi ili padovi – sve zavisi od vašeg pristupa. U svemu tome jedna činjenica vas može osokoliti ili sputati, a to je,  svu težinu odgovornosti za eventualni uspjeh ili neuspjeh nosite samo vi.

Definicija o preduzetništvu ima mnogo, a jedna od njih glasi da je to proces uspostavljanja biznisa, od ideje do realizacije. Međutim, vrlo je važan faktor koji vas motiviše na ovaj korak, ako je to novac, prema različitim istraživanjima pretpostavka je nećete biti uspješni prema vašim očekivanjima. Iako se slažem da je novac vrlo važan aspekt, pa rekao bih i najvažniji, ali to nije pravi motiv da se upustite u ove vode. Za sve svoje djelatnosti preduzetnik odgovara cjelokupnom svojom imovinom, s tim saznanjem veliki je pritisak u startu na sve buduće preduzetnike.

U razgovoru sa brojnim uspješnim preduzetnicim o razlozima uspješnog bavljenja ovim vidom posla stalno se provlačila jedna rečenica, a to je: želja za uspjehom!!! Gledano iz ugla psihologije to je vrlo snažan motivator. Dobra stvar za sve one koji žele svoje ideje pretočiti u realnost je to da ovi motivatori nisu zacementirani našim rođenjem, nego iskrenom posvešćenošću može se puno uraditi pa i promjeniti svoj način motivacije.

Osim posvećenosti uspjehu, kontinuiranom radu i usavršavanju, izuzetno bitan uslov za uspjeh u preduzetništvu je upravo glas o vama i vašem proizvodu/uslugama, kao i način lansiranja istog u prodaju i marketing. Ne možete očekivati da neko sarađuje sa vama, ukoliko nemate dobru preporuku, odnosno mrežu ljudi i kompanija sa kojima sarađujete. I u eri digitalnog marketinga, ipak preporuka ‘od usta do usta’ zauzima vrlo visoko mjesto, što vam omogućava ulaz u uspjeh preduzetništva. Nakon toga, svakako da opravdati tu preporuku je od krucijalnog značaja – opravdati povjerenje onoga ko vas je preporučio i onoga kome ste preporučeni. Uspjeh ne može izostati!

Preduzetništvo u Bosni i Hercegovini – networking i potencijal

Umrežavanje u preduzetništvu je od velikog značaja kako smo naglasili, te same mogućnosti za umrežavanje su stvari o čemu je potrebno voditi računa. Ukoliko ste dio mreže koja doprinosi vašem razvoju kao preduzetnika, onda vaš uspjeh je skoro na pola puta.

U kontekstu Bosne i Hercegovine od strane Generalnog direktora Evropske komisije DG GROW u februaru 2008. god. pokrenuta je Evropska strategija za posticaj ekonomskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta.

Evropska preduzetnička mreža (EEN) je najveća svjetska preduzetnička mreža koja pruža podršku konkuretnosti  i inovativnosti malih i srednjih preduzeća (https://een.ba/). Ako želite na vrlo jednostavan način shvatiti šta znači biti dio ove mreže, to možete ukoliko pogledati ovaj kratki video: https://www.youtube.com/watch?v=-wT1O1o9AM8

Važno je naglasiti da je ova Mreža aktivna u preko 60 zemalja svijeta, uključujući sve zemlje EU 28, i to kroz više od stotinu  konzorcija, te povezuje preko 4.000 eksperata iz oblasti preduzetništva  i transfera tehnologije s ciljem promocije  konkurentnosti i inovacija na lokalnoj i evropskoj razini.

EEN mreža nudi četiri vrste standarizovanih usluga:

Od 2015. god. organizovan je konzorcij koji djeluje u Federaciji i konzorcij koji djeluje u Republici Srpskoj, kako bi se pružile što bolje mogućnosti, ali i podrška poduzetnicima kako na lokalnom, tako i na entiteskom nivou. Kroz ovu mrežu, imate priliku da pratite trendove o poduzetništvu, investicijama, obrazovanju i networkingu – sve na jednom mjestu.

Za više informacija o Enterprise Europe Network posjetite www.ec.europa.eu

Možda vas zanima

spot_img

Nedavno objavljeno