Nedavno objavljeno

Osjetljiva koža ne postoji?!

Dermatolozi razbijaju mit i objašnjavaju probleme vezane za jedinstvene tipove kože

Oko 80 posto žena tvrdi da imaju osjetljivu kožu, iako dermatolozi tvrde da, anatomski gledano, takav tip kože ne postoji. Koža može biti normalna, suha, masna ili mješovita, a može biti osjetljiva ili osjetljivija na neki faktor. Naprimjer: na hladnoću, toplotu, vjetar, neku supstancu iz kozmetičkih ili sredstava za njegu, na prljavštinu, te tako izgubiti vlastitu prirodnu ravnotežu. Dakle, dermatolozi kažu da je osjetljivost stanje svakog tipa kože, a kada se ustanovi šta je izaziva, potrebno je biti pažljiv te preduzeti određene mjere.

Problemi s kožom

Kada takozvani hidrolipidni film, površinski i zaštitni sloj kože, izgubi svoj integritet, ona reaguje na različite načine. Jedan od njih je crvenilo, koje može biti pretjerana reakcija na hladan ili topao zrak, na supstance prisutne u sredstvima za čišćenje kože i slično.
Koža može vremenom postati osjetljivija zbog neadekvatnih tretmana koje svakodnevno provodimo. Pojedinačnih razloga je više, a to mogu biti: odlazak na spavanje sa šminkom, agresivna sredstva za čišćenje lica ili njihovo nepravilno korištenje (prevelika upotrijebljena količina, pregrubo nanošenje…), te nedovoljna hidriranost kože.
Hidratacija kože je veoma važna, ako ne i najvažniji faktor njenog zdravlja, a samim tim i izgleda. Zadovoljavajući nivo vlažnosti kože pospješuje ravnotežu hidrolipidnog filma. Možemo koristiti najkvalitetnija sredstva za njegu i čišćenje kože, provoditi ih na savršen način, ali, ako koža nije dobro hidrirana, uvijek postoji opasnost od neželjene reakcije. Do 35. godine starosti važno je koristiti kvalitetnu hidratantnu kremu, od 35. do 45. dodati joj serum s vitaminom E (antioksidantno dejstvo), a poslije 45. početi sa specifičnim antiage hidratantnim proizvodima.
Koža sklona alergijama nije osjetljiva, nego koža koja trenutno ili s odgodom reaguje na kontakt s nekom supstancom, usljed čega dolazi do njenog oticanja, crvenila, svrbeža, mrlja i slično.

Kako pronaći ravnotežu

  • Imajte povjerenja u umirujuće djelovanje termalne vode, čija jednostavna i prirodna formula pomaže svakoj koži da bude, postane i ostane zdrava.
  • Za čišćenje lica i skidanje šminke koristite micelarnu vodu: sastoji se od micela, vrlo sitnih, mikroskopskih čestica koje nježno, ali efikasno čiste lice, a da ga pritom ne isušuje, ali i ne masti. Micelarna voda obično ne sadrži iritirajuća ni sredstva koja bi mogla izazvati alergijsku reakciju.
  • Piling jednom ili dvaput sedmično je neophodan za odstranjivanje izumrlih ćelija i vraćanje prirodnog sjaja kože.
  • Make up: dobro hidratizirana koža je kompaktna, zategnuta i meka na dodir, dakle, ne bi trebalo biti problema s korištenjem kozmetičkih sredstava, koja moraju biti kvalitetna i odgovarati vašem tipu kože. Izbjegavajte korištenje tuđe šminke i kupovinu proizvoda bez jasnih certifikata i etiketa.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img