Nedavno objavljeno

NAR – Za jači imunitet i bolje zdravlje

Pravi jesenji plod, nar ili šipak voće je koje su još u antičko doba koristili kao lijek. Bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijem i željezom

Naučnici tvrde da sok od nara može biti izuzetna pomoć muškarcima koji imaju problem sa erekcijom. Dnevno popijena čaša soka djeluje poput vijagre i poboljšava potenciju zahvaljujući obilju antioksidanasa koji dovode do bolje prokrvljenosti spolnog organa.


Čaj od šipka

Cvijetne latice šipka upotrebljavaju se kod krvarenja iz želuca, za oporavak crijeva, pluća, kao i protiv proliva i grčeva u želucu. Nezaslađen čaj od šipka preporučuje se dijabetičarima. Takođe, čaj od šipka je jedan od najboljih i najefikasnijih boraca protiv bakterija i infekcija. Djeluje preventivno u borbi protiv gripa.


Recept

Promiješati četiri supene kašike meda i šest maslinovog ulja, dodati 120 ml vode i dvije supene kašike svježeg soka nara. Dobijenom smjesom treba izmasirati cijelo tijelo, ostaviti da djeluje pola sata, a zatim se istuširati.


Savjeti za upotrebu
Na sobnoj temperaturi plod može da stoji jedan, a u frižideru dva mjeseca. Očišćeni nar možete da zamrznete i koristite do godinu dana. Svježi sok može da stoji u frižideru do tri dana.


Savjet plus

Prema istraživanjima, muškarci bi trebalo svakoga dana u toku nekoliko mjeseci da piju po četvrt litra soka od nara, da bi se oslobodili zloćudnih ćelija, prije svega kod karcinoma prostate.


U službi ljepote

Nar je poznat i kao eliksir mladosti. Britanski naučnici dokazali su da svakodnevno konzumiranje nara usporava oksidaciju DNK u ćelijama, što usporava i proces starenja. Pravi je eliksir za kožu, vraća joj mekoću i energiju, a pozitivno utiče i na zdravlje i izgled kose. Zbog blagotvornog dejstva u velikoj mjeri je zastupljen u kozmetičkim preparatima.


Zanimljivosti

Nar potiče iz predjela koji se proteže od Irana do sjeverne Indije, odakle su ga stari Grci prenijeli na Mediteran. Odatle je s Maurima stigao u Španiju, a Granada je po njemu dobila ime. Drevni Egipćani sahranjivani su sa narom jer su vjerovali da simbolizuje nadu u novi život.


Crvenu boju plod dobija od antocijanida i tanina. Posjeduje i dvije vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92% antioksidansnog djelovanja. Sadrži i oko 15 g šećera, zbog čega ima karakterističan prijatan i pomalo kiselkast okus.


  • Smanjuje količinu lipida koji se pohranjuju u srčanom mišiću.
  • Ima protivupalna svojstva i ne dopušta mišićima i zglobovima da nabubre.
  • Nar je bogat kalijem, kalcijem, fosforom i željezom i smatra se velikim čuvarom zdravlja zuba.
  • Sto mililitara nara sadrži čak 16% potrebne dnevne količine vitamina C odrasle osobe.
  • Ulje sjemenki i fermentisani sok nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate.
  • Sprečava hormonske zavisne kancere, kao što je, na primjer, karcinom jajnika.
    Kod žena u menopauzi pozitivno djeluje kod pojave depresije i osteoporoze.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img