Nedavno objavljeno

SVE TAJNE LJUBIČASTOG CARA – PATLIDŽANA

Od Italije do Grčke i od Turske do Maroka, mnogo je ljubitelja ovog ljubičastog povrća, jednako savršenog uz meso, tjesteninu ili sir

Male musake

Potrebno: 4 patlidžana srednje veličine, ½ kg sitno isjeckane teletine, 3 zrela paradajza, 1 luk, 1 lovorov list, česan bijelog luka, 25 g brašna, 2 dl mlijeka, 20 g putera, 60 g ribanog parmezana, ekstra djevičansko maslinovo ulje, ulje za prženje, so i biber

Priprema: Patlidžan izrezati na kolutove, posoliti te poslije 20 minuta isprati, posušiti, uvaljati u brašno i pržiti u vrelom ulju. Slagati na kuhinjski papir da se ocijedi. Pripremiti bešamel sos: na rastopljenom puteru lagano propržiti brašno, uz stalno miješanje zaliti mlijekom; posoliti i dodati parmezan. Na malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja propržiti isjeckan luk, dodati meso, izrezan paradajz, bijeli luk, lovor i malo vode. Posoliti, pobiberiti i pržiti oko pola sata na laganoj vatri. Četiri metalna kalupa staviti na tepsiju i puniti ih naizmjenično kolutovima patlidžana i prženim mesom. Završiti patlidžanom, preliti bešamelom i peći 20 minuta na 200 stepeni.

Sa špagetima i inćunima

Potrebno: 320 g špageta, 4 manja duguljasta patlidžana, dvadesetak svježih i očišćenih inćuna, 2 česna bijelog luka, peršun, origano, malo mljevene ljute paprike (po želji), 400 g pelata, ekstra djevičansko maslinovo ulje, so

Priprema: Neoguljene patlidžane duboko zasijeći po dužini 4-5 puta. Sitno isjeckati peršun i bijeli luk, promiješati i staviti u unutrašnjost inćuna. Stisnuti dobro prstima i inćune pažljivo stavljati u proreze na patlidžanima, pa svaki svezati kuhinjskim koncem. Pržiti na zagrijanom ulju, izvaditi na tanjir, a u ulje dodati izrezan paradajz, origano, malo paprike i posoliti. Kada sos prokuha vratiti patlidžane, kuhati oko pola sata na laganoj vatri dok ne omekšaju. Skuhane i ocijeđene špagete preliti sosom i servirati s patlidžanima.

Slana torta s paprikama

Potrebno: 4 patlidžana, 2 mesnate crvene paprike, 4 jaja, 2 česna bijelog luka, peršun, 4 zrela paradajza, ekstra djevičansko maslinovo ulje, ulje za prženje, so

Priprema: Paprike i dva patlidžana premazati uljem i peći na 200 stepeni 15-20 minuta dok ne omekšaju. Izvaditi i prekriti aluminijskom folijom. Kada se ohlade, paprike oguliti, odstraniti sjemenke i izrezati na komadiće, a patlidžane oguliti i izrezati na kockice. Isjeckati peršun i jedan česan bijelog luka, dodati isjeckano povrće, jaja i malo soli. Preostala dva patlidžana izrezati na kriške i ispržiti na vrelom ulju. Prženim kriškama obložiti strane četiri mala kalupa (promjera 10-12 cm), usuti pripremljenu mješavinu i peći oko 20 minuta na 180 stepeni. Oguljen i isjeckan paradajz pržiti 5 minuta na 2 kašike ulja, dodati isjeckan bijeli luk i posoliti. Servirati s patlidžanima.

Polpeti od patlidžana i mesa

Potrebno: 2 patlidžana, 300 g isjeckane janjetine ili teletine, luk, 2 kašike ribanog parmezana, 1 jaje, malo brašna, ekstra djevičansko maslinovo ulje, ulje za prženje, so i biber

Priprema: Patlidžan izrezati na kolutove, posoliti te poslije 20 minuta isprati, posušiti, uvaljati u brašno i pržiti u vrelom ulju. Slagati na kuhinjski papir da se ocijedi. Isjeckan luk propržiti na malo ulja, patlidžan izrezati na komade, pomiješati s mesom i sve kratko izmiksati. Dodati jaje, parmezan, so i dosta bibera. Vlažnim rukama oblikovati polpete, uvaljati u brašno i pržiti na vrelom ulju. Slagati na kuhinjski papir da se ocijede. Poslužiti s kuhanim krompirom i svježim paradajzom, s dodatkom bosiljka i maslinovog ulja.

Gratinirani s jajima

Potrebno: 4 patlidžana, 3 jaja, 250 g ribanog parmezana, 1 krastavac, 100 g punomasnog jogurta, svježa menta, ulje za prženje, so

Priprema: Patlidžane prepoloviti po dužini, izdubiti sredinu, posoliti s unutrašnje strane i ostaviti 20 minuta. Krastavac isjeckati, posoliti i ostaviti 10 minuta. U umućena jaja dodati parmezan te dobivenom smjesom puniti izdubljene polovice patlidžana i kratko pržiti u vrelom ulju (ne okretati). Složiti patlidžane u veću šerpu, usuti vodu (ne smije ići preko patlidžana), poklopiti i kuhati na laganoj vatri pola sata. Skinuti poklopac i kratko zapeći u rerni. Iscijediti krastavac, pomiješati s jogurtom i isjeckanom mentom, poslužiti s patlidžanima.

Latest Posts

Raport

spot_img