Nedavno objavljeno

6 savjeta za njegu kože tokom jeseni

Dani su postali kraći, a noći hladnije, što znači da je jesen uveliko stigla. Stoga bismo trebali uvesti neke promjene, naročito kada je njega kože u pitanju 

Adekvatna njega je upravo ono što tokom hladnijih mjeseci čini razliku između zdrave kože i one beživotne. Tretman ostaje isti, ali  proizvodi koje koristimo trebali bi se drastično promijeniti tokom jeseni.

Mnogi misle da isti proizvod mogu koristiti cijelo vrijeme, ali nivo hormona može se mijenjati, u zavisnoti od godišnjeg doba. Pravi proizvod trebamo promijeniti u pravo vrijeme, baš onako kao što se ljetna vrelina promijeni u jesenji povjetarac.

Zaštita od sunca

Kožu trebate štititi od sunca čak i ako je ljeto daleko iza nas. Proizvod za zaštitu od sunca sa najmanje SPF 15 ili više zaštitit će kožu od starenja koje izazivaju ultraljubičasti zraci tokom jeseni. Zaštita od sunca koja sadrži fino mljeveni titanij-oksid idealna je za svakodnevno nanošenje tokom hladnijih mjeseci. Eksperti naglašavaju pojačanu upotrebu ovakvih proizvoda tokom jeseni i zime, jer iako se sunce ne čini jako, UV zraci definitivno su prisutni, te je zaštita apsolutno neophodna.

Kreme na bazi ulja

Hladan i suh zrak tokom jeseni može učiniti kožu manje hidriranom, te za vrijeme hladnijih dana čak smanjiti vlažnost kože na njenoj samoj površini. Dermatolozi savjetuju da nanesete deblji sloj kreme na lice, ruke i svaki dio tijela koji je direktno izložen hladnom vazduhu kako se koža ne bi isušila i ispucala. Bogatija krema zaštitila bi površinu kože od pucanja, te bi bila manje gruba na dodir. Masniji ten također može imati koristi od ovakvih krema, posebno za one koji provode više vremena na otvorenom.

Hidratacija

Tonici za lice su često zapostavljeni tokom njege kože. Oni bez alkohola idealni su kako bi koži pružili hidrataciju koja joj je potrebna tokom jeseni, jer neće isušiti kožu za vrijeme nižih temperatura. Zlatno pravilo je da tonik bez alkohola, nakon čišćenja, nanesete na lice, nakon čega slijedi serum ili krema koji će dati pečat hidrataciji i aktivnim sastojcima. Da pojednostavimo, tonik je kao da ste koži dali čašu vode.

Piling

Jesen je godišnje doba kada koži treba redovan piling. On treba biti nježniji, te će pomoći da sa kože uklonite oštećenja koja je tokom ljeta nanijelo sunce, čime ćete postići blistaviju i glađu kožu, te zadržati vlažnost. Šećerni eksfolijatori na bazi ulja pomoći će uklanjanje mrtvih ćelija bez dodatnog isušivanja kože.

Osobe koje bi mogle imati koristi od pilinga su one koje pokazuju preuranjene znakove starenja, što je posljedica izloženosti suncu, kao i one koji imaju neupalne akne, kao što su bubljice i mitiseri, kažu eksperti. Oni savjetuju da odaberete sredstva za čišćenje bez mirisa kako biste izbjegli iritaciju kože. Sredstva za čišćenje koja sadrže glicerin i ovlaživače poput suncokretovog ili sojinog ulja i shea-putera omekšat će i navlažiti kožu.

Retinol

Retinol, poznat i kao “vitamin A”, drastično može smanjiti pojavu mrlja, linija i bora uzrokovanih uticajem sunca. Preporučuje se retinol serum (za koji vam nije potreban recept), kao i retinoid (za koji će vam trebati recept), jer dokazano zaglađuju površinu kože. Za retinol se također zna da odgađa starenje kože.

Svilena jastučnica

Jastučnica od svile asocira na luksuz i komfor, ali i čini čuda za vašu kožu. Ovakva jastučnica umanjit će crvenilo, isušenost i pojavu bubuljica. Svilu nije stvorio čovjek, već je u potpunosti prirodno vlakno, što znači i da je hipoalergeno. Navedene savjete primijenite u praksi te ćete za rezultat imati čistiju i zdraviju kožu.

Latest Posts

Raport

spot_img