Nedavno objavljeno

Život sa psima i mačkama je koristan za mentalno i fizičko zdravlje

Psi i mačke svojim vlasnicima pružaju slična iskustva poput razmišljanja, osjećanja, empatijskog druženja

Volite li više pse ili mačke? Koje bi od ovih stvorenja bilo najbolje da udomite? Izbor će ovisiti i o tome koliko pažnje određeni kućni ljubimac zahtijeva, da li ga zaista morate izvoditi u šetnju svakoga dana i čistiti za njima? Također, alergija na mačiju dlaku dva puta je učestalija u odnosu na pseću. “Postoji prastara izreka da su ‘psi poput vlasnika, a mačke poput njihovih domova’ – koja zapravo znači da ‘mačke ne vole ljude’,” kaže Péter Pongrácz iz Family Dog Projecta u Budimpešti. Ali nije sve tako jednostavno.

Psi su pripitomljeni još prije nego što su ljudi izmislili agrikulturu i stočarstvo. Njihovo postojanje ovisilo je o mogućnosti da se nalaze u blizini i budu prihvaćeni od ljudi. Iako su psi životinje koje obilježavaju teritoriju, njihov koncept teritorijalnog veoma je fleksibilan: sve ono po čemu se njihov vlasnik kreće postaje njihova teritorija.

Mačke su se, s druge strane, odomaćile kada je čovjek počeo podizati trajna skloništa na Bliskom istoku, a uglavnom su služile kao čuvari od nametnika, kakav je pacov. Njihov opstanak ovisi o fizičkom domu, te je upravo to ono što mačke brane i čuvaju kao svoju teritoriju.

Vlasnici pasa i mačaka i jednima i drugima pripisuju visoko sofisticirane kognitivne i socijalne vještine, ali teško je reći koja je od ovih životinja superiornija. Psi su privukli više istraživanja, vjerovatno iz razloga što bi mačke trebalo testirati u svom domu. “Ono što je važno jeste da psi i mačke svojim vlasnicima pružaju slična iskustva poput razmišljanja, osjećanja, empatijskog druženja”, kaže Pongrácz. Također, mogu poboljšati vaše zdravlje. Djeca koja tokom prve godine života žive sa psom imaju manje problema s respiratornim organima i infekcijama ušiju, dok je nekoliko studija pokazalo da posjedovanje bilo kojeg kućnog ljubimca smanjuje nivo stresa, poboljšava mentalno zdravlje i može smanjiti krvni pritisak.

Kada je u pitanju starija populacija, mačke čak mogu smanjiti šanse za umiranje od kardiovaskularnih bolesti. U tom kontekstu, izgreban namještaj čini se kao mala cijena za ono što dobijate zauzvrat.

Latest Posts

Raport

spot_img