Nedavno objavljeno

Mentalno zdravlje i društvene mreže

Jeste li na Facebooku? Ili Instagramu? Društvene mreže nesumnjivo imaju svoje prednosti, jer uz pomoć njih lakše održavate kontakt s prijateljima, imate saznanje o vijestima i događajima ili  – strancima. S druge strane, to je pomalo kao dogovor sa đavolom, jer ukoliko niste pažljivi, mogli biste previše izložiti svoju privatnost i lične podatke ko zna kome. Osim narušene privatnosti, primjerice Facebook ima još nekoliko loših strana. Nedavna istraživanja kažu da može dovesti do pojave narcisoidnosti, te da se dovodi u vezu s usamljenošću.

Također je moguće da ćete biti manje zadovoljni ličnim životom ukoliko konstantno čitate šta se dešava u životima vaših prijatelja.

Ethan Kross s Univerziteta u Michiganu proučavao je uticaj koji Facebook ima na studente. On kaže da postoje dva veoma različita načina upotrebe tehnologije: možete aktivno komunicirati s ljudima i sami objavljivati informacije ili možete biti pasivni korisnik – koji samo provjerava novosti i posmatra fotografije drugih korisnika. “Naše istraživanje je pokazalo da kada tehnologiju koristite na voajerski način, osjećate se sve lošije”, kaže Kross. “Moguće da se to dešava zato što se konstantno upoređujete s drugima, a kada ljudi objavljuju neke informacije o  sebi, one su najčešće dobre. To što ste aktivan korisnik ne znači da se obavezno osjećate dobro u vezi sebe”, smatra Kross.

Stoga, povedite računa o zaštiti privatnosti, postanite aktivan korisnik, radije nego voajer, pa ćete povećati izglede da društvene mreže rade u vašu korist.

Latest Posts

Raport

spot_img