Nedavno objavljeno

Amra Šabić – El-Reyess sa američkim predsjednikom: Rekao mi je koliko mu je stalo do BiH

"Neki bi se radije svađali oko glasova i fotelja dok im drugi kradu bosansko-hercegovačku budućnost. Pitam se zaista na šta su političari u BiH potrošili zadnjih nekoliko decenija? Šute i staraju se o sebi" - poručila je Amra Šabić – El-Reyess

Profesorica na Univerzitetu Columbia, autorica knjige Mačka kojoj nikad nisam dala ime i jedna od najutjecajnijih žena bh. dijaspore Amra Šabić – El-Reyess rodom iz Bihaća susrela se jučer s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u New Yorku, gdje je bila gost na njegovom  obraćanju i najavi da će SAD investirati 80 milijardi dolara u istraživanja i inovaciju i 50 milijardi dolara u proizvodni sektor SAD-a. “Imala sam čast razgovarati sa predsjednikom Bidenom o mom radu u polju inovacije u obrazovanju i prevenciji nasilja na Columbia Univerzitetu.”

Amra je, kako je napisala na Facebooku, izrazila  veliku zabrinutost za dešavanja u Bosni i Hercegovini, te zatražila od predsjednika Bidena da osigura da se bosanski genocid nikad ne ponovi. “Predsjednik Biden je kategorično obećao da dok je njega to sigurno neće dozvoliti. U jednom vrlo emotivnom momentu je izrazio koliko mu je stalo do BiH.
Puno toga bih mogla reci nakon susreta sa Predsjednikom Bidenom i našeg iskrenog i emotivnog razgovora. Mnogo toga zadržaću za sebe, ali želim vam reći da osjetim iskrenost i duboku emotivnu vezu predsjednika Bidena za BiH.”
Nažalost, nastavlja Amra, takvu iskrenost i emotivnu vezu ne vidim među mnogim političarima u BiH. Sve sto se desava u BiH je odgovornost propale diplomatije i politike u BiH i upravo onih koji pasivno gledaju šta drugi rade Bosni i Hercegovini i njenom narodu. “Neki bi se radije svađali oko glasova i fotelja dok im drugi kradu bosansko-hercegovačku budućnost. Pitam se zaista na šta su političari u BiH potrošili zadnjih nekoliko decenija? Šute i staraju se o sebi dok im susjedi – uz pomoc trećerazrednih birokrata izvana koji BiH niti shvataju niti poštuju – dernek u kući spremaju.”
Amra napominje kako nije niti diplomata niti političar, niti joj je u opisu posla da ikad bilo šta na temu BiH i njenog naroda kaže bilo kome bilo gdje, ali joj je u srcu duboko usađena odgovornost da kao čovjek kaže nešto kada vidi nepravdu prema bilo kome pa i prema njenom narodu. “Ko hoće, ko neće, ja ću se uvijek riječju i perom boriti za mir i pravdu, protiv diskriminacije i mržnje.”

Latest Posts

Raport

spot_img