Nedavno objavljeno

Priznati dizajner Čedomir Kostović izlaže u Umjetničkoj galeriji BiH

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena je izložba plakata Čedomira Kostovića, međunarodno priznatog dizajnera plakata i pedagoga koji nadahnjuje generacije studenata umjetnosti i dizajna diljem svijeta.

Izložba je organizovana u saradnji sa profesorom Asimom Đelilovićem, nosiocem projekta Muzej u egzilu,saopćili su iz Umjetničke galerije BiH.

“Moje istraživanje odnosi se na moj lični interes kao pedagoga i kreativca – dizajn vizualnih sredstava u društvenom i kulturnom kontekstu. U savremenim društvima nekomercijalni društveni plakat predstavlja jednu od najuspješnijih vizuelnih metoda podizanja svijesti ljudi o važnim društvenim temama: zaštiti ljudskih prava; pružanje pomoći; zaštita okoliša, i druga brojna pitanja od regionalnog, nacionalnog i međunarodnog značaja, izjavio je, između ostalog, umjetnik.

Za razliku od komercijalnih plakata, dodao je, socijalni posteri imaju puno važniju ulogu, osmišljeni su kako bi skrenuli pažnju gledalaca na važne probleme koji postoje u društvu i naveli ga na razmišljanje o rješavanju takvih problema.

Latest Posts

Raport

spot_img