Nedavno objavljeno

PODRŠKA RAZVOJU, PODUZETNIŠTVU I OBRTU: Jačanje poduzetnica u malim i srednjim preduzećima

Realizacijom projekta “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” za 2022. otvara se 216 novih radnih mjesta uz potpisane ugovore sa 96 korisnika grantova, a Gracija donosi priče sa poduzetnicama korisnicama ovih bespovratnih poticajnih sredstava

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić potpisao je ugovore sa 96 korisnika bespovratnih poticajnih sredstava u okviru projekta “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” za 2022. Ukupna vrijednost ugovora, za koji su osigurana grant sredstva u budžetu Federacije BiH, iznosi 2.720.559 KM. Ugovore smo potpisali sa 96 predstavnika prvoplasiranih malih i srednjih preduzeća iz svih deset kantona, a koji su se prijavili na Javni poziv u okviru ovog projekta. Za poticaje malim i srednjim preduzećima Vlada FBiH je izdvojila 2,7 miliona KM. Sredstva su namijenjena uglavnom za inoviranje tehnoloških procesa, njihovu digitalizaciju, certificiranje i unapređenje svih poslovnih procesa unutar malih i srednjih preduzeća, odnosno jačanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mjesta. Ukupna investicija je oko sedam miliona KM, gdje poduzetnici koji su se kandidovali za ova sredstva investiraju dodatnih 4,4 miliona, a očekujemo zapošljavanje 216 osoba”, poručio je ministar Zukić. Rok za realizaciju potpisanih ugovora je deset mjeseci.

Za Graciju, nakon potpisanih ugovora, govore žene poduzetnice – korisnice ovih poticaja iz federalnog budžeta, koji im omogućavaju razvoj djelatnosti, podizanje standarda, kupovinu novih mašina, nova radna mjesta…
Ema Badžak, vlasnica je MM doo Mostar, kompanije koja se bavi turizmom, ugostiteljstvom i poljoprivredom, te nam prenosi kako je će uložiti sredstva dobijena kroz projekat “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća”. “Dobili smo od ministarstva obrta jednu lijepu sumu novca, grant za obnovu i kupovinu mašina koje dosad nismo imali. Pećnica koju koristimo već 20 godina dala je sve od sebe, sad je obnavljamo, a ujedno kupujemo mašinu za sjeckanje povrća koje sami proizvodimo kao i pakirnicu za pakovanje povrća i naš hrane koju isporučujemo iz restorana”, kaže Ena Badžak.

Ulaganje u novu opremu

Azra Ahmić, pomoćnica direktora kompanije Glovis doo Zenica ističe kako je pomoć iz federalnog ministarstva veoma značajna za ovu firmu. “Sredstva ćemo uložiti za nabavku nove opreme i uvođenje novih standarda za kvalitetu. Radi se o mašinama za plastifikaciju metala, to je dugoročna zaštita metala – produžavanje vijeka trajanja dječijih igrališta“, dodaje Ahmić.

“Zahvaljujući ovom grantu nabavit ćemo još dvije mašine, jednu za digitalnu štampu i drugu za kaširanje papira i kartona, čime ćemo postići raznovrsnost u asortimanu proizvoda. Cilj ovog projekta je na neki način ozelenjavanje ekonomije odnosno zamjena ambalaže od stiropora i plastike biorazgradivom ambalažom od kartona”, kaže poduzetnica Jasna Vilić

Poduzetnica Alija Bajraktarević iz kompanije Hypomarket d.o.o. Srebrenik, koja se bavi trgovinom i proizvodnjom i ima više od 50 uposlenih, također cijeni potez kojim se pokazuje podrška poduzetništvu. “Puno nam znači podrška, s obzirom na to da je Srebrenik manja sredina, a naš projekat se odnosi na nabavku agregata za električnu energiju, jer imamo česte nestanke struje“.
Jasna Vilić je vlasnica firme Grafičar promet doo Sarajevo, koja se bavi štampanjem i proizvodnjom kartonske ambalaže. “U posljednjih godinu smo započeli proces modernizacije proizvodnje i proširenja kapaciteta. Zahvaljujući ovom grantu nabavit ćemo još dvije mašine, jednu za digitalnu štampu i drugu za kaširanje papira i kartona, čime ćemo postići raznovrsnost u asortimanu proizvoda. Cilj ovog projekta je na neki način ozelenjavanje ekonomije odnosno zamjena ambalaže od stiropora i plastike biorazgradivom ambalažom od kartona.“
Ova vrsta poticaja je zapravo redovna projektna aktivnost na jačanju  konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, a cilj joj je da, prije svega, podrži subjekte malog poduzetništva koji su proizvodno orijentisani u namjeri da se potakne njihova bolja prilagođenost tržišnim uslovima.
Kroz poticaje se investira u tehnološki razvoj tih kompanija, u digitalizaciju procesa, kao i za certifikate kvaliteta, odnosno u sve ono što će pojačati konkurentnost malih preduzeća i olakšati im ulazak na inozemna tržišta.

Gracija 427, oktobar 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img