Nedavno objavljeno

Navike koje ubijaju inteligenciju

Možda ne vjerujete, ali postoje određene navike koje smetaju napredovanju u životu. Zbog njih vjerovatno donosimo loše odluke, a da toga nismo ni svjesni

Mada ćete pomisliti da ono što činimo nema nikakav uticaj na naš život, ali određene loše navike koje ubijaju inteligenciju ne samo da nas vraćaju unazad, nego nas i zaustavljaju u postizanju određenih ciljeva.

Ne stvarajte i ne sudite o tome istovremeno

Nije moguće kretati se naprijed i nazad u isto vrijeme. Isto važi i za um. Kada pokušavamo da stvorimo nešto i istovremeno želimo da procijenimo uspjeh onoga što stvaramo, zapravo sa projektom nećemo krenuti nikada. Prvo treba da odlučimo šta je to što želimo da stvorimo, na koji način će to funkcionirati, i doslovno nacrtati plan rada. Tek ćemo na taj način da stvorimo projekat ili proizvod, pa tek nakon što do njegovog stvaranja i implementacije dođe, možemo da počnemo sa njegovom procjenom, u bilo kom pogledu. Stvarima treba dati vremena, stoga ne pokušavajte da istovremeno obavljate dva sasvim suprotna zadatka.

Mislite da ste ekspert

Sindrom eksperta je još jedna navika koja ubija inteligenciju. Kada vjerujemo da smo ekspert u svemu i svačemu, to znači da smo prestali da učimo. Nikada nećemo biti dovoljno skromni da poslušamo mišljenje drugih i naučimo iz njihovog iskustva. Ovo će zapravo da nas vrati unazad, a posebno u intelektualnom smislu. Potrebno je da se pomirimo sa činjenicom da ne možemo znati sve i da neko drugi uvijek može da nas nauči nečemu novom. Ne samo da će to da nam donese nova znanja, već ćemo da poboljšamo komunikaciju sa osobama koje su u vašem društvu.

Strah

Ukoliko se uvijek plašimo neuspjeha, nikada nećemo probati nešto novo. Sasvim je normalno da u nečemu ne uspijemo, čak i više od jednog puta, naročito ako nešto činimo prvi put. Ali, ukoliko nikada ne probamo da učinimo ili naučimo nešto novo iz straha od neuspjeha, stvari se u tom slučaju nikada neće promijeniti nabolje, a mi nikada nećemo da naučimo nešto novo. Stoga, treba da odbacimo strah i prihvatimo činjenicu da je neuspjeh sastavni dio svega novog što ćemo se usuditi da učinimo.

Nedostatak samopouzdanja

Ovo ide ruku pod ruku sa strahom. Ukoliko se uvijek plašimo da ćemo zabrljati, i ne vjerujemo u ono što radimo, naprosto nećete moći da naučimo ništa novo. Imati samopouzdanje, čak i ako nešto radite pogrešno, omogućava da učimo, rastemo i razvijamo se, kao i da idemo naprijed. Ovo će da poveća našu inteligenciju, dozvoliti nam da učimo nove stvari i iskusimo nešto novo u životu.

Ograničenja

Iako objektivno imamo neka ograničenja (kao što su finansije ili određeni kapaciteti), tu su i lažna ograničenja koja sami stvaramo, čime sigurno smanjujemo svoje intelektualne sposobnosti i sposobnost učenja. Kada sami postavimo prepreke na putu, kojih zapravo uopće nema, to znači da određene stvari nikada nećemo ni da pokušamo. Ovo ne samo da ubija našu inteligenciju nego i sprječava da iskusimo i naučimo nešto novo, što bi moglo da nas učini boljom, a vrlo vjerovatno i uspješnijom osobom. Stoga, riješite se nepotrebnih ograničenja, kreiranih isključivo u vašoj glavi.

Opijanje

Iako se u njemu uglavnom uživa, alkohol je nešto što umanjuje inteligenciju i mogućnost da jasno sagledavamo stvari. Povremeno konzumiranje alkohola neće uništiti baš sve ćelije mozga, ali morate znati da je alkohol (i droga) ubica moždanih ćelija, čime je učenje i prihvatanje novih stvari značajno otežano. Ukoliko konzumirate alkohol, činite to umjereno i povremeno, kako biste bili sigurni da time nećete oštetiti mozak i rizikovati mogućnost učenja novih stvari i širenja osnovnog znanja.

Latest Posts

Raport

spot_img