Nedavno objavljeno

European Fashion Passport 2022 -tračak mode na BH modnoj sceni

Od 21 do 25 septembra u Bosni i Hercegovini  u sklopu modnog festivala European Fashion Passport boravilo je tridesetak modnih dizajnera iz dvadeset europskih zemalja. European Fashion Passport je definitivno najveća i najkvalitetnija modna smotra u BiH.

Festival je otvoren izložbom “SCARS” ukrajinske umjetnice Oksane Brenzovich i izložbom švedske ambasade “Modna revolucija”.

Dizajneri European Fashion Passprt-a su imali revije u Banja Luci u sklopu kampanje #Povezani u dobru na kojoj je festival ostvario saradnju sa EU u BiH, te panel diskusija u Banja Luci na temu “Kreativnost kao pokretač industrije”.

U petak 23. septembra u Hotelu Bosmal Arjaan by Rotana u Sarajevu a u sklopu festivala European Fashion Passport održana je promocija monografije HAAD, BH modnog dizajnera Adnan-a Hajrulahović Haad. Promotorke monografije su bile Amela Radan i Alma Suljević a u ulozi moderatora bila je Sanela Dujković. Monografijom HAAD obuhvaćeno je dvadeset godina rada Adnan-a Hajrulahovića u modi i na BH modnoj sceni. U tih dvadeset godina društvo je sa analogne fotografije prešlo na digitalnu, sa tiskanih medija na internet, a ta tranzicija vidljiva je u monografiji. Monografija je svojevrstan presjek BH modne scene u proteklih dvadeset godina. U tom periodu Haad je radio  sa više desetina modela, fotografa i svih drugih modnih djelatnika i monografija je omaž svima njima.  Ozračje promocije monografije HAAD bilo je uz osmjeh i emocije. Promotorke su se sjetile mnogih anegdota iz vremena koje monografija obuhvata. A sam Haad u obraćanju dizajnerima European Fashion Passporta je rekao da je lako biti uspješan i veliki dizajner ali da nije lako biti ono što bi smo esencijalno trebali biti, čovjek.  Na promociju su pored Haadovih zvanica, prijatelja i suradnika bili i svi dizajneri European Fashion Passporta kao i predstavnici diplomatskog kora u BH i medija.

U sklopu festivala organizovana je i projekcija filma “Sve do Sarajeva” sa filmskom ekipom u kinu Meeting Point u Sarajevo.

Jedan radni dan dizajneri EFP su proveli u migrantskom kampu Ušivak, radeći zajedno sa migrantima u kreativnoj radionici u saradnji sa IOM-om i brendom No Nation Fashion. A već naredni dan kreacije sa radionice iz Ušivka predstavljene su u sklopu revije No Nation Fashion by IOM na reviji.

Završni dan festivala EFP dizajneri su snimali svoje modne editorijale na ulicama Sarajeva.  Revijom European Fashion Passporta 2022 zatvoren je ovogodišnji festival na kome su svoje revije predstavili dizajneri:  Ida Sandor – Slovacka, Edita Jermacz- Poljska,  Renata Moish – Ukrajina, Anna Farkash – Ukrajina, Milan  Zejak – Srbija,  Nikola Petrovski –  S. Makedonija,   Andrej Antic –  BIH, Lorena Gecevic -Hrvatska , Mirjam Martic-  Hrvatska,  Tomislav Feric – Hrvatska, Etnik Shala-  Kosovo, Gerda  Liudvinavičiūtė – Litvanija,   Milda Azuole- Litvanija, Ana Krgovic – Crna Gora ,  Aleksandra Alonso – Španija,   Amela Mlivić – BiH,  Zuzana Hakova- Slovacka,  Kaja Horvat-Slovenija, Zoe de Clawe –  Belgija,  Aleksandra Lovric- BIH, No Nation Fashion -IOM/EU.

European Fashion Passport proglasio je Lenku Suchova slovačku modnu producenticu  prvim projekt ambasadorom European Fashion Passporta i uručili su posebnu zahvalnicu ambasadoru Slovačke nj.e. Martin Kačo na podršci i razvoju festivala.

Partneri European fashion Passport-a su EU u BiH, IOM, Slovačka ambasada, Španksa ambasada, Belgijska Ambasada i Švedska ambasada u BIH, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, Općina Centar Sarajevo, BH Pošta, Oriflame i drugi.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img