BH SF film Fugitive osvojio dvije festivalske nagrade

Nakon festivalske premijere u okviru oficijelne selekcije ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, bh. animirani SF film Fugitive osvojio je dvije nagrade na međunarodnom filmskom festivalu FFIFA u Tajvanu.

Nedavno objavljeno

Žiri Formosa Festival of International Filmmaker Awards dodijelio je filmu Adisa Kutkuta Billaina Award of Excellent Short Animation (nagradu za animaciju) i Award of Curator’s Picks (nagradu žirija).

“Nagrade poput ovih su vid ohrabrenja za nastavak timskog rada na međunarodnom nivou. Ovo je javna potvrda da je prepoznata slojevitost priče, tehnička složenost i inovativnost Fugitivea. Smatram da je bh. kreativna snaga nedovoljno istaknuta na međunarodnom, ali i domaćem tlu, i za nas je ovo pobjeda “pokreta otpora” koji se godinama bori da u bh. kinematografiju donese nešto novo”, izjavio je Adis Kutkut Billain.

Fugitive je napokon dostupan i globalno putem Vimeo OnDemand servisa. Komentari su iznimno pozitivni. Adisova umjetnička vizija NeoSarajeva okarakterisana je kao “distopijska, mračna i sajberpoetična”, a Fugitive je ocijenjen kao “nevjerovatno audiovizuelno iskustvo”.

 

Pročitaj još
Related

Trčim za mir! A ti?

Podršku su iskazale društveno-odgovorne kompanije i institucije HNK i...

Wizz Air nastavlja širiti mrežu letova u Italiji

Dodatnih 750.000 sjedišta je u prodaji iz Rima...

Ekološka kampanja u Mostaru: provedba preporuka Skupštine građana

"Vi ste ambasadori koji oblikuju budućnost ovog grada i...