“WAS IST KUNST BOSNIA AND HERZEGOVINA/HEROJI 1941 – 1945”, Historijski muzej BiH, četvrtak, 22. septembar 2022. u 19:00 

U četvrtak, 22. septembra 2022. godine u 19:00 časova u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine će biti otvorena izložba “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941 - 1945”, umjetničke grupe iz Slovenije, IRWIN.

Nedavno objavljeno

Grupa IRWIN je osnovana 1983. godine i činila su je pet umjetnika: Dušan Mandič (Ljubljana, 1954.), Miran Mohar (Novo Mesto, 1958.), Andrej Savski (Ljubljana, 1961.), Borut Vogelnik (Kranj, 1959.) i nedavno preminuli Roman Uranjek (Trbovlje, 1961. – 2022.). Grupa IRWIN je i suosnivač organizacije Neue Slowenische Kunst i NSK Država u vremenu. Od početka svog osnivanja grupa izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama:

Birds of a Feather, Akbank Art Center, Istanbul, 2006–07;

Here Is Every, Muzej moderne umjetnosti (MOMA), 2008–09;

Obećanja prošlosti, Centar Pompidou, Pariz, 2010;

A Bigger Splash, Tate Modern, London; NSK Passport Office, Muzej moderne umjetnosti (MOMA), Manifesta, Genk, 2012.;

NSK Državni paviljon Venecijanski bijenale, Ca’tron, NSK (Neue Slowenische Kunst), Od kapitala do prestonice, Museo Reina Sofia, Madrid 2017, itd.

“Was ist kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941 – 1945” je zajednički projekat Historijskog muzeja BiH, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i grupe Irwin. Saradnja je započela 2018. godine, kada je izložba otvorena u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banja Luci. Nakon gostovanja u galeriji “Božidar Jakac” u Kostanjevici na Krki, Slovenija i Maxxi muzeju (Nacionalni muzej umjetnosti 21. stoljeća) u Rimu, izložba je stigla u Historijski muzej BiH, koji je i vlasnik kolekcije portreta narodnih heroja i heroina Drugog svjetskog rata.

Portreti su nastali između 1948. i 1952. godine – a radili su ih najznačajniji umjetnici/umjetnice tadašnje likovne scene. U svom karakterističnom maniru grupa Irwin, koristeći već postojeće portrete, koje inkorporiraju u masivne ramove, unikatno izrađene za svaki portret, daju novo značenje koje otvara mogućnosti za novu vrstu interpretacije i pogleda na naslijeđe iz doba socijalizma.

Još 2013. godine Historijski muzej BiH je započeo projekat pod nazivom “Restauracija u toku” i napravio istoimenu izložbu, na kojoj su predstavljeni portreti narodnih heroja sa svim oštećenjima, koja su nastala tokom rata 1992. – 1995. Javnost je pozvana da novčanim donacijama omogući restauraciju portreta. Mnoge javne ličnosti, institucije, a i obični građani su učestvovali u akciji, želeći spasiti nacionalno blago. I grupa Irwin se priključila i zahvaljujući njihovoj donaciji mr. restauracije i konzervacije, Ajla Alijagić, je restaurirala tri djela slikara Ismeta Mujezinovića.

Izložba je u protekle četiri godine izazvala veliku pažnju domaće i međunarodne umjetničke scene. Njeno predstavljanje u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine zamišljeno je i  kao platforma za brojne prateće događaje.

Pročitaj još
Related

Weekend.15 otvorio najveći poznavalac svijeta tajnih službi i Mossada

"Weekend ima tu moć privlačenja ljudi već 15 godina,...

Otvorena izložba “Tri(o)logija” dizajnerske grupe Trio

Izložba "Tri(o)logija" će sarajevskoj publici predstaviti preko trideset originalnih...

Danas počinje jubilarni 15. Weekend Media Festival

Tako će do nedjelje, 25. septembra, omiljena istarska destinacija...