Nedavno objavljeno

U Sarajevu se održava 2. Kongres endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je započeo 2. Kongres endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom Evropskog Udruženja endoskopskih hirurga. Kongres koji se održava u Kongresnom centru hotela Holiday okupio je preko 200 vrhunskih stručnjaka, specijalista i doktora hirurgije iz preko 15 zemalja svijeta. U naredna 2 dana učesnici iz cijele Evrope će razmijeniti iskustva i prakse.

Čast mi je i zadovoljstvo otvoriti drugi po redu Kongres endoskopskih hirurga BiH. Bosanskohercegovačko udruženje endoskopskih hirurga (AESBH) je osnovano 2018. godine i održalo je prvi kongres 2019. godine. U godinama koje su uslijedile, pandemija COVID-a nije zaustavila rad našeg udruženja koje je neprestano radilo na unaprjeđivanju endoskopske hirurgije u našoj zemlji. Organizovali smo niz radionica u BiH, obučavali naše članove u inostranstvu, a pokrenuli smo i časopis koji ćemo promovisati na ovogodišnjem kongresu. Ovogodišnji kongres je potvrda našeg pravca jer se uveliko vidi napredak endoskopske hirurgije u našoj zemlji“. – izjavio je Prof.dr. Samir Delibegović, Predsjednik AESBH.

Prisutnima se obratio i Predsjednik Evropskog Udruženja endoskopskih hirurga (EAES) Salvador Morales-Conde ističući kako je u ovim teškim vremenima pandemije bilo neophodno prilagoditi edukaciju novim trendovima gdje su telementorstvo, webinari i online konferencije odigrale važnu ulogu u tome da komunikacija bude pristupačna.

Pred nama je važan izazov u kojem trebamo nastaviti kombinovati nove trendove obrazovanja sa tradicionalnim sistemima obuke koji su neophodni za interakciju sa mentorima i nadogradnju vještina koje su potrebne svakom dobrom hirurgu.

Zato je Kongres neophodan jer su ljudska interakcija i naučne rasprave „licem u lice“ osnovni alati za učenje, podučavanje i otkrivanje novih trendova u hirurgiji“. – izjavio je Prof.dr. Morales-Conde.

EAES ima za cilj promociju osnovne obuke iz endoskopske hirurgije te obezbjeđivanje inovacije i tehnološkog napretka kako bi povećao učinkovitost hirurške procedure. EAES radi na tome da sve koncepte povezane s ovim revolucijama u hirurgiji donese u sve krajeve Evrope, čineći ih što više dostupnim, te da promoviše obuku u ovim novim načinima razumijevanja hirurgije.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img