Nedavno objavljeno

Krem supa od tikve

POTREBNO:
Za krutone:
200 gr hljeba isjeckanog na kockice,
125 gr putera,
so;
za gremolatu:
20-30 gr sjeckanih prepečenih lješnika,
15-20 gr svježeg peršuna,
korica i sok od 1 limuna,
2 češnja sitno isjeckanog bijelog luka,
maslinovo ulje,
so;
za supu:
1 srednja tikva,
50 gr putera,
2 manja crvena luka,
4 svježa lista žalfije,
3 šolje pileće ili povrtne supe,
so i biber,
prepečene sjemenke od tikve
PRIPREMA:
Krutoni: U maloj tavi otopite puter, pa dodajte komadiće hljeba. Miješajte dok hljeb ravnomjerno ne upije puter. Posolite po želji i povremeno miješajući pržite dok komadići ne postanu zlatkasto smeđi. Ostavite po strani.
Gremolata: Sitno isjeckajte peršun, a zatim dodajte bijeli luk. Izmiješajte, pa dodajte sitno naribanu limunovu koricu. Prepečene lješnike isitnite u multipraktiku. Dodajte peršun, limunovu koricu i bijeli luk, pa sve zajedno meljite dok smjesa ne postane kompaktna. Prebacite u posudu. Dodajte limunov sok i maslinovo ulje. Posolite i ostavite u frižider dok vam ne bude trebao.
Supa: Pecite tikvu u rerni na 200 °C dok ne postane mekana. U tavi otopite puter. Dodajte luk i sjeckanu žalfiju. Pržite, uz povremeno miješanje, dok luk ne omekša i ne postane providan. Dodajte pečenu tikvu isjeckanu na krupnije komade. Povećajte temperaturu i pustite da proključa, a zatim temperaturu smanjite i krčkajte još nekoliko minuta. Sklonite sa vatre. Ispasirajte u blenderu. Začinite solju i biberom. Sipajte u zagrijane tanjire, dodajte nekoliko krutona i kašičicu gremolate. Ukrasite preprženim sjemenkama od tikve i listićima žalfije.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport