Za četiri dana četiri godine manje

Neće vam trebati vaga za kontroliranje težine nego ogledalo kako biste ustanovili da se bore manje vide. Dobro ste shvatili: ova dijeta obećava podmlađivanje – bez trikova 

Nedavno objavljeno

Botox, filler, laser… Estetska medicina nudi različite efikasne tehnike kako biste izbrisali bore. Ali, kako je neko davno rekao da je čovjek ono što jede, čak i onaj najbolji i najskuplji tretman neće biti i najefikasniji, te trajati koliko treba ako naša koža nije nahranjena iznutra. Od toga polazi doktor Claude Chauchard, osnivač pariške Internacionalne klinike i pionir antiage medicine. Proučavajući podmlađujuće osobine hrane, otkrio je da odgovarajuća ishrana može vratiti kazaljke biološkog sata i oduzeti četiri do deset godina izgledu kože, ljepoti lica i efikasnosti organizma. Nakon dugogodišnjeg istraživanja, rezultati su svedeni na osam koraka, koje je potrebno slijediti kako biste se podmladili uz odgovarajuću dijetu. Koja omogućava da nakon četiri dana izgledate četiri godine mlađe!

Osnovna pravila

Pobijediti upalu Ćelijska upala je najvažnija pojava u teoriji podmlađivanja. Upala provocira uništavanje jedne masne kiseline u ćelijskoj opni, inicirajući lančanu reakciju koja uzrokuje hiperformiranje slobodnih radikala. Kako bi se ovaj proces izbjegao, potrebno je pobijediti upalu konzumirajući supstance poput vitamina E (nalazimo ga u integralnim žitaricama, kao što su riža i ječam, te u ulju od pšeničnih klica) i masnih kiselina. Bilo bi idealno unositi tri-četiri grama dnevno Omega 3 (riba) i jedan gram Omega 6 masnih kiselina (biljna ulja), jedući ribu umjesto mesa, te obezbijediti u svakodnevnom meniju dvije-tri kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Dovoljno piti Probava je naš drugi mozak: proizvodi 20 neuroprenosnika i 95 vrsta serotonina koji reguliraju raspoloženje, san i apetit. Tokom jednog prosječnog ljudskog života, kroz probavu prođe 30 tona čvrste hrane i 150.000 litara tekućine. Očito je, dakle, da bismo dobro funkcionirali, moramo unositi tekućinu. Kako izračunati tačnu količinu? Potrebno je sabrati visinu izraženu u centimetrima i težinu u kilogramima i podijeliti sa 100. Primjer: ako ste visoki 170 cm i teški 70 kg, izračunajte 170 + 70 = 240 : 100 = 2,4 litra dnevno. Ali, šta piti? Vodu, čaj, svježe sokove od cijeđenog voća ili obične voćne sokove bez dodatka šećera.

Zadovoljiti želju za slatkišima Sem tri dnevna obroka, uvesti obaveznu užinu bogatu biljnim masnoćama (jedan avokado ili dvije kockice čokolade za kuhanje) i sok od cijeđenog voća, i to između 16 i 17 sati. U to vrijeme pankreas proizvodi najviše inzulina koji će pomoći apsorpciju šećera.

Ne izazivati pankreas Izbjegavajte hranu i pića koja stimuliraju pankreas na proizvodnju pretjerane količine inzulina. To su: kafa, alkohol (sem jedne čaše vina poslije obroka), slanina, tvrdi sirevi, krompir, tikva, banane, keks, slatkiši, suho voće, marmelada, gazirana pića, šećer.

Jesti ribu četiri puta sedmično Riba je najbolji izvor Omega 6 masnih kiselina. Odlučite se za losos, haringe, sardine, skuše, inćune.

Prevariti glad Ako ste stalno gladni, nemojte jesti proizvode od brašna ili slatkiše, nego povećajte unos proteina i ekstra djevičanskog ulja. Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate koji pospješuju rezistenciju inzulina – bolest ćelijskih receptora uzrokovana čestim skokovima u lučenju inzulina, što šteti ćelijama.

Birati svježe Jedite jednostavnu i netretiranu hranu. Od povrća odaberite ono bogato vitaminom C i betakarotenom: špinat, brokula, sve vrste kupusa.

Reducirajte štetne masnoće Zaboravite zasićene masne kiseline (pržena hrana, margarin, industrijski slatkiši), a opredijelite se za biljne masnoće i proteine koji stimuliraju stvaranje glukagona, hormona koji se “opire” inzulinu, stvarajući ravnotežu potrebnu za saniranje upalnih stanja. Koje proteinske izvore odabrati? Ribu, piletinu, puretinu, nemasne dijelove teletine i janjetine, sireve kao što su parmezan, mozzarella, feta.

HRANA KOJA PODMLAĐUJE Odgovarajuća ishrana može vratiti kazaljke biološkog sata i oduzeti četiri do deset godina izgledu kože, ljepoti lica i efikasnosti organizma


Antiage program

Četvrtak navečer

Izmjerite i zapišite obime grudi, struka, bokova i butina. 

Između 19 i 20 sati pojedite 200 g lososa (tune) pečene u rerni, začinjenog sa jednom kašikom ekstra djevičanskog maslinovog ulja umućenog sa limunovim sokom. Kompletirajte obrok sa 250 grama zelene salate ili nekog drugog povrća (birajte između paradajza, šparoga, paprika, brokule, špinata, celera, tikvica, patlidžana), sa dodatkom jedne kašike maslinovog ulja.

Petak

Kada se probudite popijte čašu vode, te još jednu prije doručka.

Doručak: 150 g lososa (ne smije biti dimljeni) sa maslinovim uljem i limunovim sokom, 60 g hljeba (ne bijelog), 60 g sira (mladi, mozzarella ili gorgonzola; ako ne volite sir, zamijenite ga jednim avokadom). Pijte čaj bez šećera.

Ručak: 200 g sashimija od lososa ili tune, 200 g zelenog lisnatog povrća ili brokula, miješana salata (1 kuhano jaje, 100 g piletine, 2 sardine, 1 paradajz, 5 maslina, bosiljak, timijan, origano, maslinovo ulje, sirće), jedna šolja kuhane integralne riže.

Užina u 16 sati: mali komad pečene piletine (puretine) ili jedan avokado ili dvije kocke čokolade za kuhanje, te jedna voćka (jabuka, kruška, grožđe, šljive, agrumi).

Večera: 250 g tune ili skuše pečene u rerni sa lukom i paradajzom, 200 g barenog špinata sa dodatkom maslinovog ulja.

Subota

Kada se probudite popijte čašu vode, te još jednu prije doručka.

Doručak: 100 g pilećih (purećih) prsa isprženih na tavi na malo maslinovog ulja ili omlet od tri bjelanca, kriška integralnog hljeba, 60 g sira.

Ručak: 250 g lososa sa grila, začinjenog maslinovim uljem i limunovim sokom, 250 g kuhanog mladog graha sa maslinovim uljem, kriška integralnog hljeba i jedna šolja kuhane integralne riže.

Užina u 16 sati: dvije kocke čokolade za kuhanje, jedna jabuka.

Večera: 250 g pečenog lososa, 200 g zelene salate (ili nekog drugog povrća, vidi četvrtak) sa maslinovim uljem.

Nedjelja

Kada se probudite popijte čašu vode, te još jednu prije doručka.

Doručak: 100 g lososa sa grila začinjenog maslinovim uljem i limunovim sokom, kriška integralnog ili raževog hljeba, 60 g sira.

Ručak: 250 g tune pečene u rerni sa lukom i paradajzom, 200 g paradajza, miješana salata (vidi petak), jedna šolja kuhane integralne riže.

Užina u 16 sati: dvije kockice čokolade za kuhanje ili jedan avokado, jedna jabuka ili 10 komada nekog crvenog bobičastog voća.

Večera: 250 g lososa, 250 g kuhanih brokula sa jednom kašikom maslinovog ulja. Po mogućnosti, prije spavanja pojedite tri badema.

Ponedjeljak

Kada se probudite popijte čašu vode, te još jednu prije doručka.

Doručak: omlet od tri bjelanca i jednog žumanca, komad lososa (100 g), jedna svježa mrkva.

Ručak: 200 g sashimija od lososa i tune, 200 g špinata sa maslinovim uljem i limunovim sokom, miješana salata.

Užina u 16 sati: Ista kao u nedjelju.

Večera: 250 g neke riječne ribe sa povrćem začinjenim maslinovim uljem.


Četiri načina za provjeru rezultata

1. Dlan: dodirnite dva mišića, na dnu palca i ispod malog prsta – bit ćete iznenađeni njihovom kompaktnošću!
2. Češljanje: primijetit ćete da ste izgubili manje od deset vlasi.
3. Težina: izgubili ste najmanje jedan kilogram. Prekontrolirajte, također, obime grudi, struka, bokova i butina, i uočit ćete manji broj centimetara.
4. Koža: ten je sjajniji, a bore ispod očiju su manje vidljive.

 

Pročitaj još
Related

Destigmatizacija demencije

Demencija je u našem društvu još uvijek vrlo stigmatizirana...

Hranom protiv jesenskog umora

Ključ za pobjedu sveopćeg jesenskog sivila, kako nebeskog tako...

SVE ŠTO TREBAŠ – Za vitalnost. Pogotovo onda kada ti nije lako.

Naš tempo života se stalno ubrzava. Užurbanost i nedostatav...

Danas je Svjetski dan ozonskog omotača – izbjegli smo katastrofu, ali ne i opasnost

Kritična tačka dosegnuta sredinom osamdesetih Ozonski omotač je područje visoke...