Nedavno objavljeno

Njega kože nakon ljeta

Jaki sunčevi zraci tokom ljetnih mjeseci, ali i uticaj mora, vrućine, vjetra i vlage oštetili su naš najveći organ – kožu, kojoj je potrebno predjesensko osvježenje: hidratacija, pojačana njega i, prije svega, piling

Znate li jednu od najvećih zabluda kad je u pitanju njega kože nakon ljeta? Izbjegavanje pilinga – ne radimo ga uopšte ili bar ne redovno, jer živimo u uvjerenju da ćemo pilingom tijela ukloniti preplanuli ten. Prava je istina kako će piling zapravo oživjeti našu kožu, te istaknuti preplanulost koju smo tako brižljivo “skupljali” tokom ljeta.
Dakle, kako biste kožu regenerirali, hidratizirali i pripremili je za prve niske temperature, trebate napraviti piling tijela, odnosno ukloniti mrtve stanice kako bi koža “prodisala”. Piling je odličan način da se ujednači ten i da se koži pomogne u obnavljanju površinskog sloja.
Da biste što duže očuvali preplanulost, kožu treba dodatno nahraniti, a osim hidratacijskih preparata preporučuju se i proizvodi na bazi uree za dodatnu njegu (stopala, laktovi, koljena). Važno je napomenuti da za njegu tijela birate hranj-iva mlijeka, jer preparati s većim udjelom vodenih komponenti mogu dodatno isušiti kožu. Dermatolozi savjetuju kako bi preparati za njegu suhe kože trebali biti masnijeg sastava, te sadržavati glicerin, ureu, shea puter, ulje noćurka ili ulje jojobe.
Hidratacijski tretmani su pod moranj-em kako bi se nadoknadila izgubljena vlažnost i kako bi koža bila sjajna i lijepa. Nakon pilinga nahranite kožu kremama ili balzamima, a na lice možete staviti masku od jogurta i meda u kućnoj radinosti.

Profesionalno čišćenje lica

Važnost masaže se ponekad zaboravlja, ali ona potiče mikrocirkulaciju, povećava dotok kisika, olakšava izmjenu tvari i ubrzava obnovu kože. Danas u tržnim centrima možete pronaći specijalne četke s posebnim nastavcima za masažu, a u nedostatku takvih aparatića s oprezom možete koristiti frotirne rukavice za masažu. Dodatna dobrobit: masaža pospješuje čišćenje od toksina, omogućava bolju apsorpciju preparata kojima ćemo tretirati kožu i povećava njenu gipkost. O antistresnom djelovanju da i ne pričamo.
Idemo dalje: jedan od neugodnijih rezultata izlaganja suncu su pigmentacijske mrlje i suha koža; zato je neophodno profesionalno očistiti lice te ga nahraniti preparatima za koje ste utvrdili da vam najviše odgovaraju. Najbolja rješenja za to su hiperpigmentacijski tretmani te mezoterapija.
Najbolji postljetni rezultati u njezi kože postižu se kombinacijom različitih tretmana. Profesionalni tretmani su i najefikasniji i znatno skraćuju vrijeme oporavka kože. Potrebno ih je samo nekoliko tokom godine, a sve ostalo možete i sami kod kuće, uz pravilan odabir proizvoda, najbolje uz preporuku dermatologa. Savjet: prilikom korištenja krema i losiona, provjerite sadrže li alkohol jer on pospješuje isušivanje kože.
Vaše usne nakon ljeta trebaju posebnu pažnju, jer nemaju lojne žlijezde koje izlučuju esencijalne masti. Ujedno, usne zadržavaju manje vlage. I bez oblizivanja: samo ćete ih dodatno isušiti. U svakodnevnoj njezi koristite balzame. Vazelin, shea puter, pantenol i vitamin E su najefikasniji sastojci.

Nezaobilazna pedikura

Na redu su stopala: pedikura je naprosto nezaobilazna nakon ljeta kako biste izbjegli probleme sa stopalima kasnije, poput pucanja kože i zadebljanih, grubih stopala.  Savjet: nakon pilinga, a za vrijeme tuširanja, rašpom za pete uklonite zadebljanu kožu.
I na kraju, ništa manje važno: ne zaboravite da svojoj koži pomažete i unošenjem hranjivih sastojaka u organizam. Iskoristite plodove koje donosi jesen kao što su cvekla, zelje, masline, šljive, grožđe, narandže i mandarine i pružite koži dovoljan unos vitamina i minerala i na ovaj način.

Piling za tijelo

Prirodni piling za tijelo možete napraviti i sami kod kuće. Potrebno vam je: 1 šolja šećera, 2-3 supene kašike maslinovog ulja, 10-15 kapi eteričnog ulja grejpa te pola šolje mljevene kafe. Sve sastojke ubacite u posudu te ih dobro izmiješajte. Tokom tuširanja na mokru kožu nanesite piling i njime kružnim pokretima dobro istrljajte tijelo, a posebno bedra i stražnjicu. Isperite mlakom vodom i nanesite hidratantni losion za tijelo.

So, lavanda i bademovo ulje

Želite li sami napraviti prirodni piling za lice koji njeguje i hrani kožu, isprobajte ovaj recept. Sastojci: sitna morska so, eterično ulje lavande i bademovo ulje. Sve sastojke ubacite u posudicu te ih kašičicom dobro izmiješajte. Smjesu nanesite na lice te ga dlanovima lagano istrljajte, kao da se umivate. Ostavite da odstoji na licu minutu-dvije. Isperite mlakom vodom i nanesite hidratantnu kremu. Pilingom ćete se riješiti mitesera i začepljenih pora.

Latest Posts

Raport

spot_img