Nedavno objavljeno

Nizak nivo progesterona: Simptomi i uzroci

Abnormalno nizak progesteron ozbiljna je briga žena tokom njihovih plodnih godina. Pored nemogućnosti začeća, ovakvo stanje za posljedicu, može imati i druge zdravstvene komplikacije, jer utiče i na ostale organe u tijelu. Pa ipak, prije nego što bilo šta poduzmete, trebate se informirati o ovom problemu, njegovim simptomima i uzrocima

Šta je to nizak progesteron? Nizak progesteron znači da vaše tijelo nema dovoljno ključnog spolnog hormona, koji utiče na razne reproduktivne i menstrualne procese. Progesteron ne samo da regulira menstrualni ciklus već je i neophodan za začetak i očuvanje trudnoće. Nakon ovulacije, progesteron stimulira zadebljavanje zida materice, spremajući je za implantaciju. Ukoliko se fertilizirano jaje ne pokuša implantirati, zid materice se ljušti i počinje menstruacija. Ukoliko je jaje prisutno, onda je progesteron ključan za održanje zdrave trudnoće.
Progesteron, također, blisko sarađuje sa estrogenom, stoga pad nivoa progesterona može dovesti do nezdravog povećanja nivoa estrogena. Nedavna studija otkrila je da uspješna i zdrava trudnoća ovisi o odgovarajućem imunološkom odgovoru majke na plod. Dodavanje progesterona treba se obaviti uz konsultaciju sa ljekarom. Čak i kod muškaraca progesteron se proizvodi u malim količinama, a ključan je za proizvodnju sperme. Nizak nivo progesterona kod muškaraca, u većini slučajeva, ne smatra se ozbiljnim problemom.

Simptomi niskog nivoa progesterona

Ukoliko ste žena sa niskim progesteronom, a niste u drugom stanju, možete iskusiti sljedeće: anksioznost, promjene raspoloženja, migrene, neredovne menstruacije, nizak libido, valunge. U suštini, ovo su znaci koji ukazuju da vaš nivo hormona nije zadovoljavajući, te bi se trebao prilagoditi.
Ako ste u drugom stanju i imate nizak nivo progesterona, simptomi će vjerovatno biti sljedeći: bol ili nelagoda u stomaku, blago krvarenje, osjetljivost grudi, vaginalna suhoća, iscrpljenost, nizak nivo šećera u krvi. U ozbiljnim slučajevima, nizak nivo progesterona može ukazivati na ektopijsku trudnoću, što za sobom povlači niz drugih rizika, te zahtijeva određeni tretman.

Uzroci niskog progesterona

Nekoliko je mogućih uzroka niskog nivoa ovog spolnog hormona, uključujući, između ostalih, prethodni pobačaj, probleme sa jajnicima, menopauzu i stres,.
POBAČAJ: Studije su pokazale da žene koje su u prošlosti pretrpile pobačaj teže održavaju zadovoljavajući nivo progesterona.
PROBLEMI S JAJNICIMA: Ukoliko na jajnicima imate ciste ili određena upalna stanja, nivo progesterona vjerovatno će varirati, što otežava implantaciju.
MENOPAUZA: Kada prolazite kroz menopauzu, proizvodnja ovog spolnog hormona u potpunosti se mijenja. Pa iako u tim godinama možda ne pokušavate da zatrudnite, promjene mogu uticati na ostale dijelove vašeg tijela, poput mozga i nervnog sistema, ali utiču i na raspoloženje i spavanje.
STRES: Previsok nivo kortizola u tijelu može umanjiti proizvodnju progesterona, pa je najbolje poraditi na relaksaciji i smanjenju anksioznosti kako bi se izbjegao nizak nivo ovog ključnog spolnog hormona.
KSENOHORMONI: Određeni proizvodi koje je stvorio čovjek, poput herbicida, pesticida i plastike, odnosno, industrijski proizvedene hemikalije, nazivaju se ksenohormonima, jer mogu imati učinak poput estrogena, što može dovesti do pada nivoa progesterona.

Kako povećati nizak nivo progesterona

Ukoliko želite začeti porodicu, prvo morate provjeriti nivo progesterona. Nizak nivo progesterona može biti, između ostalog, veoma opasan po reproduktivno zdravlje žene, pa je važno razumjeti uzroke i potencijalne načine za njihovo uklanjanje. Postoji nekoliko načina za tretiranje niskog nivoa progesterona, prirodnih i onih drugačijih, a među njima su promjena ishrane, biljni suplementi, hormonska terapija i topikalna sredstva.
ISHRANA: Možete ishrani dodati namirnice koje povećavaju nivo progesterona, ili u ravnoteži držati estrogen, a neke od njih su: trešnje, kurkuma, orasi, cjelovite žitarice, crveno meso, sojino mlijeko, lanene sjemenke i piletina. Također, neophodno je i konzumiranje namirnica koje sadrže cink, poput školjki, koje održavaju odgovarajući nivo progesterona.
BILJNI DODACI: Pojedine biljke poznate su kao fitoestrogeni iz prirode, a među njima su cimicifuga, peruanska maka i prstasta konopljika, koje se mogu konzumirati kao čaj, ali i u vidu kapsula i tableta. Također, treba povećati unos vitamina B i C, koji su esencijalni za održavanje nivoa progesterona.
HORMONALNA TERAPIJA: Može se ukazati potreba za formalnijom hormonalnom terapijom, koju prepisuje ljekar, ukoliko je vaš nivo progesterona nizak ili ukoliko ciljano pokušavate ostati u drugom stanju.
TOPIKALNA SREDSTVA: Mogu se koristitie pojedine kreme, balzami ili vaginalni prstenovi kako bi stimulirali proizvodnju progesterona, te matericu učinili spremnijom za implantaciju.n

Latest Posts

Raport

spot_img