Nedavno objavljeno

Liječenje voćem i povrćem

Neki zdravstveni problemi javljaju se i ljeti, a tada im se možemo suprotstaviti prirodnim sredstvima

Voće i povrće svakodnevno trebaju biti na našim tanjirima. Savremena dijetetika preporučuje dnevno najmanje dva obroka povrća, a tri voća, zbog visokog procenta vitamina i minerala koje sadrže. Ali, osim tih osobina, mnoge biljne vrste nam mogu biti od pomoći kao pravi lijekovi, svaka na sebi svojstven način.

Ako patite od reumatskih bolova 

Mogu vam pomoći trešnje: početkom ljeta ih ubacite u rakiju, jedan gutljaj dnevno donijet će olakšanje. A možete ih izmiksati cijele, s košpicom. Jagode, šljive i ribizle su, također, odlične. Crna ribizla je posebno efikasna kod liječenja gihta zbog svog antiuremijskog dejstva. Blago antireumatsko dejstvo ima i grožđe, a među povrćem, kada su u pitanju bolovi u zglobovima, najbolji je celer. Treba ga izmiksati, a zbog boljeg okusa možete dodati paradajz. U slučaju upale preporučljivo je kao obloge koristiti prokuhane listove kelja ili luk.

Ako vas muči kašalj ili grlobolja

Muči li vas suhi kašalj, recept je jednostavan i ukusan: voćna salata od lubenice, jagoda, krušaka i dinje. Može vam pomoći i salata od kivija i krastavaca (krastavac ima i laksativno dejstvo) ili sok od potočarke (Nasturtium officinalis). Ako je kašalj praćen obilnim sekretom, izmiksajte rotkvicu ili bijelu repu i dodajte malo meda. Kod svih oblika kašlja, pogotovo ako je suh i hroničan, uvijek se preporučuje kruška.

Mrkva, sirova i neoguljena, odlično je sredstvo kod smetnji vida, anemije, a djeluje dezinfekcijski na probavne organe i kožu. Zajedno sa celerom ili bijelom repom veoma je korisna u tretiranju bilo kakvih smetnji u radu jetre. Zbog svog antiupalnog djelovanja korisna je i kod cistitisa, izmiksana s jednakim količinama celera i krastavca.

Zeleno lisnato povrće generalno ima smirujuće dejstvo. To se posebno može reći za valerijanu i latugu (vrsta zelene salate duguljastihi svijetlih listova), koje su veoma korisne ukoliko patite od nesanice i nervoze. Protiv nesanice je koristan i čaj od celera i listova repe.

Celer je veoma efikasno protuupalno sredstvo, a djeluje i kao sedativ. U slučaju jako upaljenog grla, dobro izmiksati celer i njime ispirati grlo. Koristi se kod visokog krvnog pritiska (izmiksan) i kod navala vrućine u menopauzi (izmiksan sa grožđem). Kod cistitisa i problema sa prostatom, razblažite 400 g izmikasnog celera sa litrom vode i popijte u toku dana.

Neke vrste šumskog voća, posebno njihov sok razblažen s malo vode, preporučuju se kao sredstva za skidanje temperature. Najbolje djeluju maline i crvene ribizle, a sok od borovnice može se koristiti za ispiranje usne duplje u slučaju stomatitisa. Sokovi od kupine ili borovnice su izvrsni za ispiranje grla kod faringitisa (upala ždrijela), grlobolje i afti (bjeličast i veoma bolan osip na sluznici usne šupljine).


Smokva, breskva, kukuruz…

Suha ili svježa smokva reguliše probavu, ne izazivajući grčeve i dijareju.

Sok od breskve pomaže kod smanjenog lučenja želučane kiseline, osetljivog nervnog sistema i za čišćenje organizma.

Šljiva pomaže kod gihta, bolesti jetre i reume, povoljno djeluje na probavne organe i reguliše rad crijeva.

Čaj od kukuruzne svile smanjuje bolove u bubrezima. Duže korištenje pomaže kod izbacivanja pijeska iz bubrega, upale mokraćnih puteva i mokraćnog mjehura.

Sjeme šparoge se koristi za smirivanje želuca i povraćanja!


Hranom protiv UV zračenja

Voće i povrće bogato likopenom pomaže u sprječavanju štetnih posljedica sunčanja i obnavljaju kožu. Zato treba jesti što više paradajza, lubenice i crvenog grejpa. U borbi s UV zracima pomažu i jagode, brusnice i crvene paprike.

 

Latest Posts

Raport

spot_img