SKROZ SARAJEVO Posveta gradu i bendu

Film Skroz Sarajevo je na premijeri izazvao salve smijeha, ali i suze, odjava je dočekana s pjesmom publike, aplauzom i zagrljajima, a svakako ga trebate pogledati ako imate priliku

Nedavno objavljeno

Napisala Mersiha Drinjaković

Naredni redovi nisu nikakva filmska kritika, već bilješka gledateljice dokumentarca Skroz Sarajevo, o  bendu Skroz, ali i životu i karijeri Adnana Šarana, frontmena ove grupe. Elem, Skroz Sarajevo je započeo kao projekat entuzijasta, prijatelja ovog sarajevskog benda, a koje je okupio poduzetnik Omar Kuštrić, veliki poštovatelj muzičkog opusa Skroza. Film je nastajao pod krovom novosnovane produkcijske kuće Happy End Story Productions, koju je Kuštrić utemeljio s dugogodišnjim prijateljem Goranom Kostićem, glumcem koji je utjelovio jedan od glavnih likova u redateljskom prvijencu Angeline Jolie U zemlji krvi i meda.

Adnan Šaran, frontmen Skroza

Autorska ekipa Skroz Sarajevo, koju uz već rečene producente Kuštrića i Kostića, čine i reditelj Nenad Đurić te dramaturg Almir Bašović, nakanila je ispričati priču o nastanku benda, njihovim usponima i padovima, ali i ličnoj i teškoj borbi s ovisnošću o drogama Adnana Šarana, koja na momente izaziva suze, ali i smijeh. Komično i počinje film, zamišljen kao razgovor Šarana s prijateljima i kolegama, i to izjavom Nedima Lipe, prvog menadžera benda, koji svaku svoju rečenicu o Skrozu kroz priču sa frontmenom benda započinje sa “A sjećaš li se…?” te se na kraju i naljuti kad ga višekratno upozoravaju da promijeni početak svog izlaganja. Sve što slijedi je emotivna, humorom protkana priča koliko o Skrozu i muzici, toliko i o ratnom i postratnom Sarajevu, o izgubljenoj generaciji talenata koji su “zapeli” u tranziciji a čije vještine ne uključuju i sposobnost prilagođavanja novim okolnostima, a čak i da je imaju, ne bi je znali koristiti. Adnanov brat Dino Šaran je frontmen sarajevskog benda Letu Štuke i kako to u dokumentarcu kaže Elvis Kurtović, njih dvojica čine polovinu sarajevske rokenrol scene. Ovaj bratski autorski dvojac u filmu se, po prvi put, muzički ujedinjuje na saradnji pjesme Pictures of War koja je i najavni spot dokumentarca.

Film je prikazan u okviru programa Summer Screen 28. Sarajevo Film Festivala koji je koncipiran da donosi vrhunska ostvarenja bazirana na muzici, savremenoj umjetnosti i pop kulturi. Kako se navodi u opisu Skroz Sarajevo je “muzičko-dokumentarni film o sarajevskom r’n’r bendu Skroz. Film govori o članovima benda, njihovim počecima, ratnim iskustvima, poslijeratnim turnejama, uspjesima i neuspjesima. O prijateljstvima iz mladosti, ratu i Sarajevu kao gradu koji je bio presudan za nastajanje benda, ali i pjesama frontmena i tekstopisca Adnana Šarana. Film otvoreno govori o životnim i porodičnim problemima i iskustvima aktera, o razuzdanom životu i narkoticima kao dijelu subkulture, te ovisnosti kao važnom psihološkom, društvenom i porodičnom problemu modernog društva.” Film snažnih emocija čija je odjava dočekana s pjesmom, aplauzom i zagrljajima, u prepunom Vatrogascu, te koji svakako treba pogledati ako imate priliku: u narednim danima je predviđeno još nekoliko projekcija, jedna je bila večeras u Mostaru, a ostale su u Sarajevu na različitim kino lokacijama SFF-a. Nećete se pokajati ako sebi poklonite gledanje ovog filma. Evo kako je to izgledalo sinoć na premijeri.

Pročitaj još
Related

Weekend.15 otvorio najveći poznavalac svijeta tajnih službi i Mossada

"Weekend ima tu moć privlačenja ljudi već 15 godina,...

Otvorena izložba “Tri(o)logija” dizajnerske grupe Trio

Izložba "Tri(o)logija" će sarajevskoj publici predstaviti preko trideset originalnih...

Danas počinje jubilarni 15. Weekend Media Festival

Tako će do nedjelje, 25. septembra, omiljena istarska destinacija...