Šesti Skakavac trail 3. septembra u Spomeniku prirode Skakavac

Trčite canicross, rekreativnu, polumaratonsku, maratonsku ili ultra maratonsku trail trku i uživajte u prekrasnom spoju bogate historije i prelijepe prirode

Nedavno objavljeno

Planinarsko društvo Skakavac 03. septembra, po šesti put organizuje Skakavac trail, koji ove godine dobija novo, ljepše ruho.  Svi sadržaji Skakavac traila se po prvi put odvijaju u Spomeniku prirode Skakavac. Specijalni partner trke je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

Staze Skakavac traila potpuno su izmijenjene u odnosu na ranija izdanja, tako da će trkači uživati u mnoštvu iznenađenja. Sve staze prolaze kroz najljepše predjele Spomenika prirode Skakavac i pored značajnih historijskih spomenika koji su obilježje bosanskohercegovačkog bivstvovanja na ovom području: nekropola stećaka u Babinom potoku i Močiocima.

Vođeni misijom da outdoor aktivnosti približimo građanima u ponudu Skakavac Traila uvrstili smo i rekreativnu trku dužine 8.5 kilometara koja poziva na trčanje u prirodi i budi želju za istraživanjem planine. Staza rekreativne trke osvojit će sve one koji do sada nisu trčali u prirodi i stvoriti nove trail trkače.

Canicross, Skakavac trka za šapice i ove godine je sastavni dio projekta. Staza Canicrossa prolazi nedirnutom područjima Skakavca, na kojim će trkači sa svojim vjernim pratiocima uživati rashlađujući se u kristalno čistoj vodi planinskih potoka.

Polumaraton trail, najmasovnija trka, za razliku od prethodnih godina neće više izvlačiti vaše posljednje atome snage. Stazu smo prilagodili trkačima koji se žele okušati u ozbiljnom trailu, a da pri tome ne gube volju za trčanjem.

Staza Maraton traila upriličit će vam prekrasan pogled na grad u kotlini, dok ćete aa Ultramaraton trailu doživjeti prirodu na sasvim drugačiji način.

Start i cilj svih trka Skakavac traila se nalazi u nukleusu Spomenika prirode Skakavac, na Perića livadama, kod “Simine kuće”. Sve staze  prolaze pored jednog od najljepših vodopada u Evropi, vodopada Skakavac.

U okviru Maraton traila održava se i 4. Prvenstvo Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju.
Prijave za trke su otvorene do 15.08.2022., a sve informacije su dostupne na: www.skakavactrail.ba.

Realizaciju ovogodišnje trke je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo. Medijski pokrovitelji su radiosarajevo.ba, Antena, RSG i radio MIX.

Prijavite se i trčite stazama na kojim svaki kamen ima svoju priču i uživajte u najljepšem pogledu na Sarajevo.

Pročitaj još
Related