Nedavno objavljeno

Ljetni vodič

Vrućina, sunce i voda dehidratiziraju kožu, uništavajući njen zaštitni sloj. Zato, da biste uživali u suncu i moru, naoružajte se hidratantnim kremama, preparatima sa zaštitnim faktorom i – pazite na ishranu!

Ako je zimi koža suha i zategnuta, zahtijeva maksi doze hidratantnih krema, a tokom toplih mjeseci vam se čini da je potreba za vlagom nešto manja. Greška! S vrućinom se povećava površinsko ispravanje: koža izgleda vlažnija, ali je to varka, jer se voda, ustvari, gubi. Zatim, tokom ljetnog perioda češće se tuširamo zbog vrućine, češće se kupamo, bilo u moru ili u bazenu. Kontakt s vodom dehidratizira kožu, uništavajući njen zaštitni hidrolipidni sloj. A ako je u pitanju morska voda, isušivanje je izraženije zbog soli, koja djeluje higroskopski – upija vlagu.

Zato nemojte zaboraviti na hidratantne kreme, neka budu bogate, sa supstancama koje sprječavaju isparavanje. Odaberite one sa hijaluronskom kiselinom, s biljnom sluzi iz algi i aloje. Ako ste u gradu, gdje sparina i vrućina pospješuju lučenje sebuma, bolje se opredijeliti za light formule: mlijeko, serum, gel… Na moru, zbog djelovanja soli i sunca, koža se više isušuje, te su veoma korisni proizvodi koji stvaraju specifičan uljani film, sposoban da zaustavi isparavanje i uravnoteži hidrolipidni film. Dakle, kremaste formule s biljnim uljima konoplje, jojobe…

Šta koži oduzima vlagu?

Pranje sa sredstvima koja stvaraju mnogo pjene Za lice odaberite delikatno mlijeko i sredstvo za čišćenje, a za tijelo pjene za tuširanje (delikatnije su od onih za kupanje) ili sredstva koja sadrže ulja.

Prečesto tuširanje Bolje nemojte pretjerivati s različitim sredstvima, za ekstra tuširanja dovoljna je samo voda – znoj se rastvara u vodi.

Čekanje da se koža sama osuši Isušujući efekt je potpuno isti kao kada su u pitanju hlor ili so. Nakon svakog kupanja, istuširajte se slatkom vodom, posušite kožu laganim pritiscima ručnika i ponovo nanesite zaštitno sredstvo.

Osvježavanje prskanjem lica i tijela običnom vodom Ako želite izbjeći dehidriranost kože potrebno je koristiti specifične “vode”, obogaćene aktivnim sastojcima za hidrataciju.

Pretjeran piling Ako su sredstva za piling preagresivna i prečesto ih koristite, oštetit će hidrolipidni film pospješujući gubitak vlage.

Čarobni postupci hidratacije

Oblak rose Za hidrataciju i osvježenje kože imajte uvijek u tašni spray-bočicu sa termalnom vodom, koju u svakom trenutku možete naprskati na lice, preko šminke. Želite li pojačati efekt, prethodno je ohladite u frižideru.

“Vodeno” pakovanje Ako osjetite zatezanje kože, najbolji način da joj pomognete jeste maska bogata aktivnim hidratantnim supstancama. Za apsolutno fantastičan osjećaj odaberite formulu koja se može koristiti i za područje oko očiju.

Dijeta koja gasi žeđ

Kako biste u potpunosti ostvarili preporuku o obaveznih 2,5 litra tekućine, koliko vaš organizam zahtijeva dnevno, sem tekućine morate jesti mnogo voća i povrća. Donosimo vam jednu jednostavnu i brzu hidratantnu dijetu.

Doručak: šolja zelenog čaja, obrani prirodni jogurt, 30 g integralnih žitarica
Užina: 150 g voća
Ručak: miješana salata, mladi sir, dvije kriške integralnog hljeba; ili miješana salata s mozzarellom, tunjevinom i kukruzom, jedna kriška integralnog hljeba, zdjelica voćne salate bez šećera
Užina: šolja zelenog čaja, dvije breskve
Aperitiv: sok od paradajza
Večera: kuhana integralna riža (ili ječam) s tikvicama, 120 g pilećih ili purećih prsa s grila, salata od rukole i paradajza; ili 150 g lososa pečenog u foliji i kuhano pasirano povrće

Svježina i energija

Kako bi držali kalorije pod kontrolom, neki će pokušati iskoristiti “ubijanje apetita” vrućinom, preskočiti ručak ili se zadovoljiti voćem. Rezultat je da se navečer sjedne za sto s osjećajem zvanim “gladan kao vuk” i počne nekontrolirano jesti, puneći se sasvim nepotrebnom energijom. Potrebno je, međutim, djelovati potpuno suprotno: unijeti više “goriva” onda kada može biti lako potrošeno. Ovako gledano, večera treba biti najlaganiji obrok, ali doručak i ručak nas trebaju snabdjeti kalorijama koje ćemo potrošiti aktivnostima na otvorenom. Dakle, zeleno svjetlo za sendviče, sladoled i pizzu! Od hrane koja se najčešće jede na plaži pomoću ova tri navedena (i prilično omiljena) unose se i ugljikohidrati i proteini. Dovoljno im je pridružiti i jednu porciju voća ili povrća kako bi se postigao i jedan osvježavajući efekt i dobio kompletan, ne pretjerano kaloričan, obrok. Sendviči i pizze, u odnosu na mnoge proizvode preporučljive ako vodimo računa o liniji (jogurt, light sirevi), zahtijevaju žvakanje koje stimulira centar u mozgu za osjećaj sitosti. A sladoled, sem što zadovolji potrebu za svježinom, daje energiju s malo kalorija (oko 200 kalorija na 100 grama protiv 356 kalorija u istoj količini tjestenine), a i brže se vari od nezačinjene salate i odreska s grila. Važno je pojesti ga kao glavni obrok, kao zamjenu za sendvič ili pizzu.

Rezimirajući sve navedeno, fast-food u plaža verziji može biti dobar i jeftin način za izbjegavanje debljanja na odmoru, ako poštujete sljedeća pravila:

Uvijek odaberite manje prerađenu verziju Najjednostavnija pizza ili sendvič su i manje kalorični. Primjer? Sendvič s pršutom sadrži dvostruko manje kalorija od sendviča s pršutom, sirom i majonezom. Margherita ima oko 100 kalorija manje od neke druge pizze s više dodataka.

Ne zaboravite na povrće Kakav god da je u pitanju obrok, neka uz njega obavezno bude i svježe povrće (ili voće sa korom). Sem antioksidansa koji štite od slobodnih radikala, ovako se smanjuje unos šećera i masnoće, i smanjuje kalorijska vrijednost obroka.

Za večeru odaberite jedinstven obrok Manje je zahtjevan za pripremu i dozvoljava miješanje ugljikohidrata i proteina. Osnova obroka su kuhana tjestenina, riža ili kukuruz (oko 80 grama), začinjeni po želji. Zatim, riba i morski plodovi, bogati jodom, koji, stimulirajući štitnjaču, ubrzavaju metabolizam.


Četiri ideje za četiri lagane užine

Jogurt Sadrži lako asimilirajuće proteine idealne za nadoknadu potreba organizma tokom jednog dana obilježenog pretjeranim unosom ugljikohidrata.

Kriška lubenice Sastavljena od 95,3 procenta vode, gasi žeđ i sadrži aromatske supstance koje ublažavaju apetit.

Grejp Gasi žeđ više od bilo kog napitka, sadrži vlakna i vitamin F koji štiti kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka.

Dvije kriške integralnog hljeba Sa svojih stotinjak kalorija daju dugotrajnu energiju.


Saveznici

Voćni gazirani sokovi, pivo… pića koja mogu škoditi vašoj liniji. Ali, da li je moguće utažiti žeđ sa nekim ukusnim, niskokaloričnim napitkom, sposobnim sunce pretvoriti u prijatelja naše kože? Da li je moguće piti do mile volje i “otjerati” bore, fleke i ostale neestetske pojave povezane sa sunčanjem? Zahvaljujući različitim istraživanjima, danas znamo da su najbolji saveznici kože u borbi protiv štetnih UV zraka supstance iz svježeg voća i povrća. Betakaroten u kajsijama i mrkvi, vitamin C u kiviju, paradajzu i lisnatom zelenom povrću. Kako bi se ovim antioksidantima omogućilo što bolje djelovanje, potrebno je svakodnevno jesti određene količine voća i povrća, a najbolji način je transformirati ih u pića. Izmiksati i piti hladno piće od… Evo nekoliko sjajnih ideja:

* četiri mrkve, pola limuna, malo svježeg peršuna

* četiri mrkve, tanka kriška đumbira, jedna neoguljena jabuka

* dva paradajza, komadić paprike, četvrtina krastavca i četvrtina limuna

* pola dinje, šest jagoda

* pola papaje, jedna banana, pola limuna


Sunce je dobro za kosti, ali sunčanjem koža ubrzano stari?

Utvrđeno je da je dovoljno 15 minuta dnevno kako bi se omogućila sinteza D vitamina, neophodnog za zadržavanje kalcija u kostima. Pravi timing izloženosti suncu ovisi o prirodnoj boji vaše kože, o tome da li lako pocrveni, kao i o broju eventualnih mladeža na njoj. Veoma je bitno koji ste fototip, što ovisi i o boji vaših očiju i kose. Ukoliko imate osjetljivu kožu, preporučuju se godišnje kontrole dermatologa, pažljiv odabir sredstava za zaštitu – s visokim faktorom, a dolaskom proljeća uvesti hranu s prirodnim antioksidansima: mrkva, svjež paradajz, zeleni čaj, agrumi.


Kontraceptivna pilula može uzrokovati mrlje na koži?

“Stare” pilule s visokim procentom hormona, kao i nedostatak zaštite od sunca u djetinjstvu kreirali su ovu hroničnu pojavu koja se evidentira nakon 45. godine i manifestira borama i smećkastim mrljama na rukama, području dekoltea, ramenima i licu. Mogu se, također, javiti i proširene pore i kapilari, kao zakašnjela posljedica pretjeranog izlaganja suncu. Preporučljivo je ljeti započeti zaštitu kože s faktorom 40 i ne silaziti nikad ispod faktora 15. Savremena laserska tehnologija može mnogo pomoći kod neujednačene boje kože (dishromija). Kod “sunčanih fleka” pomaže sofisticirani laser Q-switched, instrument koji selektivno djeluje na pigment, ne oštećujući kožu.


Sunce, more i akne!

Česta je pojava da usljed zajedničkog djelovanja morske vode i sunčevih zraka na licu odjednom “eksplodiraju” prave mladalačke akne, uprkos adekvatnoj zaštiti. Mehanizam je sljedeći: usljed izlaganja suncu, koža se pokušava zaštititi zadebljavajući svoj rožnati sloj. Povećan broj tih rožnatih ćelija zatvara pore i tako nastaju akne. Pokušajte naći specifično zaštitno sredstvo s faktorom ne manjim od 20, koje sadrži i supstance protiv akni. Nakon sunčanja potrebno je koristiti specifičan proizvod bez konzervansa, namijenjen osjetljivoj ili koži sklonoj alergijama.

Latest Posts

Raport

spot_img