Nedavno objavljeno

Ručak na plaži

Porodica na moru obično je karakteristična po tome što ruča na plaži. Nije mali broj onih koji na plažu dolaze sa torbama-frižiderima, punim raznoraznih đakonija i rashlađenih pića

Za veći dio ljubitelja ljeta i mora jesti na plaži je isto što i jesti kod kuće, tako da ničega ne smije nedostajati: tu je i meza i glavno jelo sa prilogom i obavezni desert uz mnoštvo gaziranih pića, a možda i poneka flaša piva. Sve je potpuno pogrešno. Na plaži se, naravno, može jesti, ali – pametno.

Dakle, obrok na plaži trebao bi se bazirati na ugljikohidratima, povrću i voću, a glavno piće bi trebala biti mineralna voda. Preciznije rečeno, svaki član porodice bi trebao jesti na njemu prilagođen način. Djeci će najviše odgovarati voće i povrće pomoću kojih će dobiti potrebne vitamine i nadoknaditi minerale izgubljene znojenjem, a da biste ih učinili što primamljivijim ponudite ih na poseban i drugačiji način. Idealan dječiji obrok je dobra salata, privlačnog izgleda, naprimjer, svjež paradajz sa dodatkom bosiljka. Važno je i piti dovoljno vode, naravno ne isuviše hladne. U svakom slučaju, treba izbjegavati hranu pretjerano termički obrađenu (lazanje, naprimjer), nezapakirane sendviče, kao i prejake slatkiše. Starije osobe trebaju obratiti pažnju na odgovarajući unos tekućine (najmanje 2 litra dnevno) i na zdrave i hranjive namirnice. Ako se radi o ženama, veoma je važno često jesti sir, bitan u preveniranju osteoporoze. Jedna šoljica kafe dnevno, najbolje nakon ručka, dat će dodatnu dozu energije.

Odmor nakon obroka

Ukoliko postoji navika popodnevnog odmora, neka to bude na nešto svježijem mjestu, uz obavezno pokrivanje predjela stomaka – na taj način ćete izbjeći neugodne grčeve. Za odrasle vrijedi isto pravilo kao i za djecu, dakle, što više voća i povrća. U slučaju da postoje smetnje u vidu pada pritiska, preporučuje se obaren slan krompir sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Izbjegavati prženu hranu, zrele sireve, sladolede i kolače sa kremom i šlagom. Nakon obroka na plaži potrebno se neko vrijeme odmoriti, sačekati da se hrana probavi prije nego skočimo u more. Potrebno je odabrati zdraviju hranu, koja se brže vari i koja je, samim tim, manje štetna. Idealna je pizza Margherita, kompletan i lako svarljiv obrok, zatim salata od riže, ako u njoj nema jaja, sira ili hrenovki koji se usljed toplote brzo pokvare ili sendvič sa mozzarelom i paradajzom ili povrće sa grila. I sve vrste voća, sa lubenicom na čelu, koju 95% čini voda.

Treba izbjegavati hranu pretjerano termički obrađenu (lazanje, naprimjer), nezapakirane sendviče, kao i prejake slatkiše


Lubenica ili dinja?

Tipično ljetno voće, lubenica i dinja predstavljaju pravi simbol ljeta. Zbog velike količine vode koju sadrže, pojam su hrane koja osvježava i gasi žeđ. Upravo to nam je potrebno da bismo pobijedili ljetnu žegu. Lubenica ne sadrži masnoće, ima veoma malo kalorija i šećera, a njen sladak okus potiče od prirodne arome. Sem što je veoma ukusna, lubenica daje i izvjestan osjećaj sitosti, te je iz tog razloga idealna za osobe na dijeti. Ukoliko i vi spadate među njih, pojedite prije obroka jednu krišku lubenice i osjećaj gladi će se smanjiti. Lubenica sadrži kalij i vitamine A i C. Bolje je pažljivo izbjegavati sjemenke zbog njihovog jakog laksativnog djelovanja – posebno kod djece mlađe od tri godine mogu izazvati probleme sa probavom.

Dinja, u odnosu na lubenicu, sadrži više kalorija, više vitamina i minerala, a manje vode. Idealna je za osobe koje cijelo jutro provode ili su provele na suncu, jer je hranjiva, gasi žeđ i nadoknađuje minerale izgubljene znojenjem. Sem toga, veoma je bogata kalijem – mineralom veoma bitnim za zdravlje srca, vitaminima A i C – 100 g dinje sadrži 35 mg C vitamina, koji jača imunitet i štiti kožu. Budite pažljivi i sa sjemenkama dinje, imaju isti učinak kao i sjemenke lubenice. Obratite pažnju pri kupovini, izloženost dinje suncu će uništiti dragocjene vitamine.

 

Latest Posts

Raport

spot_img