Nedavno objavljeno

Kako se zaštititi od krpelja

Ovo je period kada vremenske prilike pogoduju razmnožavanju i razvoju krpelja

Krpelji vole vlažna područja sa puno zelenila, a budući da građani poslije duge i sumorne zime jedva čekaju da izađu u prirodu, nužno dolaze u kontakt s krpeljima i mogu doživjeti neprijatnosti zbog njihovog ugriza. Iako se od krpelja treba štititi tokom cijele godine, posebnu pažnju treba obratiti za vrijeme toplijih mjeseci (april – septembar) kada su krpelji najaktivniji. Idete li u prirodu, izbjegavajte šumovite i žbunaste predjele sa visokom travom i gustim lišćem, te se krećite se obilježenim i utabanim stazama.

Pronađite i uklonite krpelje sa tijela

Čim završite sa vanjskim aktivnostima, okupajte se ili istuširajte (idealno bi bilo u roku od dva sata) kako biste sprali ili eventualno pronašli krpelje koji možda hodaju po vašem tijelu. Ukoliko je moguće, stanite ispred ogledala na kojem možete pregledati cijelo tijelo, te vidjeti svaki njegov dio kako biste što lakše ustanovili da li na njemu ima krpelja. Roditelji bi dobro trebali pregledati djecu, naročito područja ispod pazuha, oko ušiju, područje oko pupka, iza koljena, između nogu, oko struka i posebno prekontrolisati kosu i cijelo vlasište.

Krpelje u kuću možete unijeti preko odjeće, opreme koju ste nosili sa sobom, ali i preko i kućnih ljubimaca. Dobro ih prekontrolišite kako se u kući, gdje mislite da ste na sigurnom, krpelji ne bi zakačili na vas. Pregled važi i za hranu koju ste nosili sa sobom.

Kako krpelji nalaze žrtvu?

Krpelji svoje žrtve pronalaze putem životinjskog daha i mirisa tijela, njegove toplote, vlažnosti i pokreta. Neke vrste čak mogu prepoznati sjenu. Osim toga, mnogi krpelji se kreću oko dobro poznatih staza. Zatim čekaju na potencijalnog domaćina, odmarajući se na vrhovima lišća i trave. Krpelji mogu letjeti i skakati, ali mnogi od njih se jednostavno pritaje i čekaju.

Dok čekaju, krpelji se za vrhove lišća i trave pridržavaju trećim i četvrtim parom nogu. Prvi par nogu im je pritom opružen, čekajući da se njima zakače za domaćina. Kada do toga dođe, brzo se uz pomoć odjeće popnu na domaćina. Neki krpelji se zakače odmah, dok drugi lutaju, tražeći mjesta poput uha ili one dijelove tijela na kojima je koža tanja.

Simptomi bolesti

Mnoge bolesti uzrokovane ujedom krpelja imaju slične simptome. Ukoliko vas je krpelj ujeo, te je u narednih nekoliko sedmica došlo do sljedećih simptoma, ljekar bi prethodno trebao izvršiti određenu procjenu, prije nego vam propiše konkretan medicinski tretman. Najučestaliji simptomi ujeda krpelja i pojave bolesti su:

TEMPERATURA ILI GROZNICA: Kod gotovo svih bolesti dolazi do povišene temperature, groznice, pa čak i bunila.

BOLOVI: Najčešće su u pitanju glavobolja, slabost i bolovi u mišićima. Jačina bolova, kao i period trajanja, mogu ovisiti o vrsti bolesti, kao i imunitetu pacijenta.

OSIP: Većina bolesti uzrokovanih ujedom krpelja propraćena je  nekom vrstom osipa. Ovisno o tome koja je bolest u pitanju, ovisit će i koji od neugodnih osipa ćete imati.

Ovakve vrste bolesti mogu imati blaže simptome koji se mogu liječiti kod kuće. Ali kod nekih slučajeva infekcija je toliko jaka da je potrebna hospitalizacija. Iako se bolest može jednostavno liječiti antibioticima, ljekrima je najčešće teško da je dijagnosticiraju. Stoga je vrlo bitno da se obratite ljekaru na vrijeme, takoreći odmah nakon ujeda krpelja, kako biste dobili odgovarajući tretman.

Uklanjanje krpelja

Ukoliko pronađete krpelja zakačenog za kožu, ne trebate paničiti. Na tržištu postoji nekoliko spravica za uklanjanje krpelja, ali ih efikasno možete ukloniti i kvalitetnom pincetom.

Kako ukloniti krpelja?

  1. Uhvatite krpelja pincetom što je moguće bliže koži.
  2. Čvrstim pokretom povucite ka gore. Ne uvrćite i ne okrećite pincetu ni krpelja, jer bi to moglo dovesti do toga da jedan dio krpelja ostane u koži. Ukoliko do toga ipak dođe, ostatak ponovo pokušajte ukloniti pincetom. Može se desiti da u tome ne uspjete, pa u tom slučaju ostavite ostatak i pustite da se koža sama zaliječi.
  3. Nakon što uklonite krpelja, alkoholom dobro očistite ruke i mjesto ujeda, a nije na odmet da to učinite i uz pomoć joda, sapuna i vode.
  4. Živog krpelja se možete osloboditi tako što ćete ga umočiti u alkohol, zatvoriti u plastičnu vrećicu, umotati u ljepljivu traku ili ga jednostavno baciti u WC školjku i pustiti vodu. Nikada ga nemojte gnječiti prstima.

Šta nakon ujeda?

Ukoliko do pojave osipa i povišene temperature dođe čak i nekoliko sedmica nakon što ste uklonili krpelja, posjetite ljekara. Obavezno recite da vas je ujeo krpelj, kada se to tačno dogodilo i kada ste ga odstranili.


Kako zaštititi kućne ljubimce?

Psi su veoma osjetljivi na ujede krpelja. Vakcine nisu dostupne za sve bolesti koje krpelji uzrokuju kod pasa, a ne mogu ni spriječiti da vaš pas krpelje na sebi donese kući. Zbog toga je važno da psa preventivno zaštitite sredstvima protiv krpelja.

Ukoliko ipak dođe do ujeda, na psu ga je teško detektirati. Znaci bolesti će se pojaviti tek nakon sedam, nekad i 21 dan, pa čak i duže, zato dobro obratite pažnju na promjenu u ponašanju psa ili na promjenu apetita ukoliko sumnjate na ujed krpelja.

Da biste umanjili rizik od oboljenja vas i vašeg psa:

– Svaki dan pregldajte psa, naročito nakon boravka na otvorenom.
– Ukoliko pronađete krpelja, odmah ga uklonite.
– Zamolite veterinara da potraži krpelje svaki put kada odvedete psa na kontrolu.
– Informirajte se kod veterinara kakve bolesti krpelj može da izazove kod pasa i koji su simptomi.
– Određenim hemijskim sredstvima umanjite prisustvo krpelja u dvorištu.
– Pitajte veterinara na koji način kod psa trebate izvršiti prevenciju od ujeda krpelja.

NAPOMENA: Mačke su izuzetno osjetljive na hemikalije, stoga ne upotrebljavajte niti jedno sredstvo na mačkama prije nego se konsultujete sa veterinarom!

Kako ubiti krpelja na psu?

Pesticid koji se koristi za ubijanje krpelja poznat je kao akaricid. Akaricid koji se upotrebljava na psima možete nabaviti u vidu praška, spreja, otopine ili zaštitne ogrlice. Određene vrste ubijaju krpelje na dodir, dok neke druge kruže psećim krvotokom i na taj način ubijaju krpelja koji se zakačio za psa.

Ukoliko ipak dođe do ujeda, kod psa se može javiti nekoliko bolesti. O kojoj će bolesti biti riječ, ovisi o vrsti krpelja, koju bolest on nosi i koliko brzo sredstvo koje koristite može ubiti tog krpelja.

Kako preventivno djelovati da biste zaštitili psa?

Postoje sredstva koja djeluju odbojno na krpelje, tako da do kontakta krpelja i psa uopće ne može ni doći.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img