Nedavno objavljeno

Je li moglo biti drugačije?

Dok je bila živa, osmijehom, dobrotom i energijom privlačila je pažnju javnosti, dok danas pažnju izaziva nikad razriješena misterija oko njene smrti. Iako je prošlo skoro 25 godina otkako je princeza Diana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, zajedno sa svojim ljubavnikom Dodijem al-Fayedom, nepoznanica je više nego odgovora. Je li tragedija bila slučajnost ili je riječ o teoriji zavjere?

  1. Na Dianinom sprovodu, 6. septembra 1997., u Londonu se okupilo tri miliona, dok ju je putem malih ekrana oplakivalo dvije i po milijarde ljudi
  2. Diana se bavila humanitarnim radom, pomagala bolesnoj i siromašnoj djeci, a najveći doprinos dala je radeći sa žrtvama nagaznih mina širom svijeta
  3. Neposredno prije pogibije, 8. augusta 1997. godine, posjetila je BiH i susrela se sa žrtvama mina u Tuzli. Nije željela sastanke s političarima i veliku policijsku pratnju, već obične ljude s kojima će razgovarati, smijati se, suosjećati… 
  4. Posljednje ljetovanje: Diana i Dodi na krstarenju Mediteranom
  5. Spisateljica Monica Ali govori da je Diana zapravo lažirala vlastitu smrt
  6. Fotografije Diane i Dodija u Harrodsu 
  7. Automobil nakon nesreće u pariškom tunelu Alma
  8. Niko joj ne može prigovoriti da je bila loša majka: Sa sinovima Williamom i Harryjem na odmoru na Karibima
  9. Diana s malenim princom Willamom, rođenim u junu 1982…
  10. … i princom Harryjem
  11. Nikad prežaljena princeza

 

 ŠOKANTNO PREDVIĐANJE “Ovo je najopasniji period u mom životu – moj muž planira ‘nezgodu s mojim autom’, otkazivanje kočnica i ozbiljnu povredu glave, sve sa željom da me se oslobodi i da ima mogućnost da se oženi s Tiggy”, napisala je Diana u pismu 1993. godine

 

 MÉNAGE A TROIS

Pred kamerama su Charles i Diana bili par iz bajke, dok su u privatnim životima spavali u odvojenim sobama i imali seksualne odnose s drugim osobama. “Bilo nas je troje u braku, bilo je pomalo gužva”, priznala je Diana

 

 IGRANJE S VATROM

“Smatram kako je kraljevskoj porodici najviše smetala Dianina aktivnost u kampanji protiv nagaznih mina. Prodaja oružja Velike Britanije je ogromna, ona je treća izvoznica oružja u svijetu. Istraga je pokazala kako se Diana spremala objaviti učestvovanje Britanije u prodaji oružja zemljama koje ne poštuju ljudska prava”, rekao je advokat Dodijevog oca.

Željela bih vidjeti sebe kao kraljicu ljudskih srca, ali ne i kao kraljicu ove zemlje”, rekla je princeza Diana, čuvena i nikad prežaljena Lady Di, 1995. godine, tokom legendarnog intervjua za BBC. Na pitanje zašto ne želi postati kraljica Engleske, odgovorila je: “Zato što radim stvari drugačije, ne radim po pravilima, vodim se srcem, a ne glavom, i to je ono što me je dovelo u probleme.” 

Dvije godine kasnije, 31. augusta 1997., u 36. godini, poginula je u teškoj saobraćajnoj nesreći u pariškom tunelu Alma zajedno s ljubavnikom Dodijem al-Fayedom, jedinim sinom nekadašnjeg vlasnika luksuzne londonske robne kuće Harrods, Mohameda al-Fayeda. Nesreća se dogodila 20 minuta poslije ponoći, nakon što je par napustio pariški hotel Ritz vraćajući se u svoj apartman. Vozeći velikom brzinom, u želji da izbjegne paparazze koji su krenuli za mercedesom, polupijani vozač Henri Paul izgubio je kontrolu nad automobilom i udario o stub tunela. Henri i Dodi poginuli su na mjestu, dok je teško ranjena Diana prevezena u bolnicu PitiéSalpétrière, gdje je uprkos naporima da se spasi, podlegla ozljedama u četiri ujutro. Svijet je ostao u šoku: posljednja velika evropska princeza preminula je u trenutku kada se činilo da je napokon pronašla svoju sreću. 

 

“Ja sam problem“

 

Iako izgleda kao da se sve desilo jučer, od nesreće koja je šokirala svijet prošlo je skoro 25 godina. Tokom tog perioda ispisane su hiljade stranica o Dianinom životu, okončano je više sudskih procesa, postavljeno bezbroj teorija zavjere, a neudomica je ostalo više nego odgovora. Da li je princeza poginula nesretnim slučajem ili se iza svega krije neki veći razlog? Riječi pokojne princeze i najoštrije kritičare zavjere dovode u sumnju: “Sjedim za svojim stolom danas u oktobru žudeći za nekim ko bi me mogao zagrliti i ohrabriti kako bih ostala jaka i kako bih mogla glavu držati visoko. Ovo je najopasniji period u mom životu – moj muž planira ‘nezgodu s mojim autom’, otkazivanje kočnica i ozbiljnu povredu glave, sve sa željom da me se oslobodi i da ima mogućnost da se oženi s Tiggy.” 

Ovu ceduljicu je Diana, kći grofa Spencera i njegove supruge Frances, rođena 1. jula 1961. u Norfolku, ostavila svom tadašnjem batleru Paulu Burrellu u oktobru 1993. godine, deset mjeseci nakon što se neformalno rastala od princa Charlesa. Pismo, koje je 2007. objavio Telegraph, korišteno je na sudu u Londonu kao dokaz da se Diana ipak bojala za svoju sigurnost, a Tiggy Legge-Bourke bila je dadilja Dianinih sinova. 

Na pitanje Martina Bashira u intervjuu za BBC da li vjeruje da se protiv nje vodi kampanja, Diana je odgovorila: “Da, apsolutno. Ja sam rastavljena žena princa od Walesa, ja sam problem, prepreka. Tako nešto nikada se nije dogodilo prije. Šta da se radi sa mnom?” Sprečavanje putovanja u inostranstvo, oduzimanje pisama, namještene situacije, bile su, govorila je, djelo “odjela njenog supruga”, princa Charlesa, za kojeg se udala 1981. godine. 

 

Sreća je kratko trajala

 

Njezin brak funkcionirao je, priznaje, samo prvu godinu dana, a kasnije se pretvorio u dobro odigranu predstavu: pred kamerama su Charles i Diana bili par iz bajke, dok su u privatnim životima spavali u odvojenim sobama i imali seksualne odnose s drugim osobama. “Bilo nas je troje u braku, bilo je pomalo gužva”, priznala je Diana, tvrdeći da je Charles zaljubljen u Camillu, današnju vojvotkinju od Cornwalla, a priznajući i vlastite preljube. 

Zbog medija, titule koja ju je gušila i nesretnog braka, Lady Di patila je od postporođajne depresije, samokažnjavala se i godinama bolovala od bulimije. Spas je pronašla u razvodu, kojeg je zahtijevala kraljica Elizabeta nakon ozloglašenog intervjua za BBC, a posrnula princeza krenula je u potragu za novim princom. Godinu dana nakon razvoda, na odmoru na jugu Francuske, gdje je nju i njene sinove, prinčeve Williama i Harryja, pozvao egipatski milioner Mohamed al-Fayed, upoznala je producenta Dodija al-Fayeda, koji je tada imao 41 godinu i bio zaručen za američku manekenku Kelly Fisher. Uslijedilo je romantično krstarenje Mediteranom, na kojem je Diana imala sumnjivo zaobljeni trbuščić, desile su se, navodno, i zaruke, a onda tama – saobraćajna nesreća u pariškom tunelu. 

 

Tragedija ili ubistvo?

 

Nakon tri i po godine istrage i više od 16 miliona potrošenih dolara i 250 ispitanih svjedoka, Scotland Yard je 2008. napokon donio presudu: vozač Henri Paul optužen je za ubojstvo iz nehaja, a utvrđeno je da su Diana i Dodi poginuli zbog neprilagođene brzine, paparazza koji su ih pratili, te činjenice da nisu bili vezani pojasevima. Do sličnog zaključka došao je i sud u Parizu, koji je pokrenuo proces odmah nakon nesreće, a koji je ocijenjen kao spor i neprecizan. Međutim, brojni su oni koji su ostali nezadovoljni ovakvim presudama, a najglasniji od svih je i dalje Dodijev otac Mohamed al-Fayed, koji i dalje uporno tvrdi da su mu sina i buduću snahu ubile tajne službe. 

“Mislim da je Dianina veza s Dodijem al-Fayedom zabrinula vlasti. Uprkos svemu što je Mohamed al-Fayed dao i učinio za djecu i bolnice u Britaniji, on je bio i ostao persona non grata u Velikoj Britaniji. Što se Diane tiče, ona je davala intervjue u kojima je napadala kraljevsku porodicu zbog odnosa prema njoj, ali smatram kako im je najviše smetala njena aktivnost u kampanji protiv nagaznih mina. Prodaja oružja Velike Britanije je ogromna, Britanija je treća izvoznica oružja u svijetu. Istraga je pokazala kako se Diana spremala objaviti učestvovanje Britanije u prodaji oružja zemljama koje ne poštuju ljudska prava”, rekao je poznati engleski advokat Michael Mansfiled, koji je zastupao interese Dodijevog oca tokom istrage. 

S druge strane, među teorijama zavjere našli su se filmaši, pisci, novinari, a prošle godine se pojavio i dokumentarac The Unlawful Killing (Nezakonito ubijanje), reditelja Keitha Allena, oca pjevačice Lily Allen, u kojem se tvrdi da je Lady Di mogla biti spašena. “Princeza Diana se mogla spasiti da ju je dr. Jean Marc Martino brzo odveo u bolnicu. Umjesto toga uslijedilo je odugovlačenje koje nikad niko nije objasnio, trebalo im je puni sat i 43 minute kako bi ozlijeđenu princezu doveli u modernu bolnicu koja je od mjesta nesreće udaljena samo nekoliko kilometara (najbliža bolnica je duplo bliže)”, rekao je Keith Allen. Dok glavna grupa teoretičara zavjere tvrdi da se kraljevska porodica željela riješiti crne ovce, neki, poput spisateljice Monice Ali, govore da je Diana zapravo lažirala vlastitu smrt, te započela sretniji i mirniji život na nekom boljem mjestu. 

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img