Nedavno objavljeno

Sarajevska premijera filma „Unsafe Goražde“

„Unsafe Goražde“, dokumentarni film redatelja Enrica Dagnina, premijerno će biti prikazan u Sarajevu u kinu Meeting Point 3. Jula 2022. godine u 20:00 sati u sklopu programa “Dani itaijanskog filma” koji organizuje Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini .

„Unsafe Goražde“ (2022) je dokumentarni film o gradu Goraždu i njegovim stanovnicima koji su preživjeli rat u BiH braneći svoje domove od svih nesreća, dok su ostali gradovi uz rijeku Drinu pali.

Film prati Fuada Fuleta Bavčića, penzionisanog ekonomistu i ratnog veterana koji je ratne godine proveo u opkoljenom gradu prije nego što se pridružio porodici u Sarajevu 1996. Ono što proizlazi iz filma je kolektivna priča o hrabrosti koja na kraju govori o ljubavi prema porodici, gradu i državi.

Film je dio projekta „Unsafe Goražde“ koji su Enrico Dagnino, Claudia Zini, Fuad Fule Bavčić i Quentin Fagart pokrenuli 2017. godine s ciljem prikupljanja ratnih uspomena i svjedočanstava, istraživanja arhiva i intervjuisanja ratnih veterana i različitih pripadnika civilnog društva koji su hrabro branili svoj grad od agresije.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img