spot_img

SVEČANO OTVOREN DRUGI PONTA LOPUD

spot_img

JOEL COEN: SRETAN SAM ŠTO ĆU PODIJELITI SVOJA ISKUSTVA O PROCESIMA STVARANJA FILMA SA SUDIONICIMA MASTERCLASSOVA

Otvoreno je drugo izdanje Ponta Lopud Festivala.

Glavni master Joel Coen je na konferenciji za medije predstavljajući svoj masterclass govorio o svojoj pedagoškoj strategiji: “Radoznao sam koliko su sudionici znatiželjni o procesu stvaranja filma i sretan sam što ću podijeliti svoje iskustvo s njima. Za mene je masterclass jednostavno razgovor. Zapravo, ja ću odgovarati na pitanja sudionika. To je gotovo sve što mogu učiniti.“

Inspiraciju za svoje filmove braća Coen nalaze u različitim izvorima poput filmova, književnosti i slikarstva. Govoreći o samom procesu stvaranja Joel je istaknuo: “Meni i mom bratu teško je napisati scenu ako je ne možemo prvo vizualizirati, zamisliti u svoj glavi, čak i ako se radi o dijaloškoj i teškoj sceni, ili pak vizualno vrlo jednostavnoj. Stalno razmišljam o tome, jer i gledatelji razmišljaju, ne samo o tome kako scena izgleda, već i gdje se uklapa u nešto što su prethodno vidjeli ili što će tek vidjeti te koji su prijelazi.“

Upravo su masterclassovi najveća vrijednost Ponta Lopuda.

To je i želja osnivača Festivala Tilde Grossel Bogdanović i Mirsada Purivatre, koji žele razvijati Lopud kao jedan popuno novi festivalski projekt – kreativni hub bez natjecateljskog dijela, koji će uvijek ostati prepoznatljiv kao takav.

Nakon konferencije je prikazan Coenov nagrađivani film Fargo pod vedrim nebom na plaži La Baja RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness. Coen se obratio mnogobrojnoj publici i zaželio im da uživaju u filmu na posebnoj lokaciji u ovom divnom dijelu svijeta. Također ih je pozvao da pogledaju izvrsni filmski program tijekom Festivala.

U noći otvorenja posjetitelji su uživali u pogledu na lopudsku uvalu uz vatromet te u raznovrsnoj autohtonoj gourmet ponudi lokalnih restorana.

Na Ponta Lopud Festival, koji traje od 22. do 27. juna / lipnja, došli su nagrađivani filmski umjetnici koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije: Peter Spears, Brian Swardstrom, Nanu Segal, Philipe Bober, Michel Franco, Ognjen Glavonić, Pawel Pawlikowski, Antonio Sanchez. Sudionici masterclassa su redateljice i redatelji, glumice i glumci, snimateljice iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Prikazan je i film Zemlja nomada, a na Ponta Lopud je stigla i glavna glumica ovog filma Frances McDormand. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine, gdje je redateljica Chloe Zhao dobila nagradu za najbolji film festivala, Zlatnog lava. Filmski uspjeh Zemlje nomada okrunjen je nagradama Oscar i to za najbolju glumicu (Frances McDormand), najbolju režiju (Chloe Zhao) i najbolji film (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloe Zhao).

Možda vas zanima

Stay Connected

108,939LikesLikes
4,888SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img