Nedavno objavljeno

(NE)KONFERENCIJA i PROGRAM VI izdanja Internacionalnog interdisciplinarnog Art Festivala “ZVRK” (25 i 26.06.2022) u sklopu KULTURA NA ULICE!

Sarajevo će ove godine 25 i 26. juna ugostiti drugi dio VI izdanja Internacionalnog interdisciplinarnog Art Festivala "ZVRK" u sklopu EAST IS BEST projekta, podrzanog od strane EU programa Performe Europe kao i u saradnji sa sa specijalnim višemjesečnim programom Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice »! 

Subota 25.06. 2022. od 18h00 do 24h00. Trg Narodnog Pozorista – Susan Sontag

Pozivamo vas na jedan fantastičan performans o zajednickom zivotu i o LJUBAVI u trajanju od 6 sati, slovenačkih umjetnika, glumaca, plesača i koreografa

Leje Jurišić i Marka Mandiča u kooperaciji sa rediteljem Bojanom Jablanovec i piscem Semirom Osmanagić i pod nazivom “TOGETHER”

Nedelja 26.06.2022. od 17h00 do 19h30 Historijski Muzej BiH

kao i na fantasticne performanse Latvijskih, Bosanskohercegovackih i Ukrajinskih umjetnika koji su uspjeli kreirati u ratu i izaci iz Kieva prije par dana:

Anton Ovcinkov: « Monochrome » 17h00 u trajanju od 15 minuta (Ukraina),

Leyla Bajramovic : « My pain Body » 17h15 u trajanju od 15 minuta (BiH),

Olga Zitluhina: “Re Vera » 17h30 u trajanju od 30 minuta (Latvia) i 

Khrystyna Slobodianiuk: Poslukh u 18h00 u trajanju od 60 minuta (Ukraina)

SUBOTA I NEDELJA:

Svi partneri EAST IS BEST projekta, Exodos Ljubljana (Slovenija), Pekinpah – Spider Festival (Slovenia), AU Association “Contemporary Dance Platform” Zelyonka festival (Ukraina), Kulturanova (Srbija), Hrvatski institut za pokret i ples – Dance Week Festival (Hrvatska) i Workshop Foundation (Mađarska), ce biti prisutni i bice odrzana:

Dvodnevna « (Ne) konferencija » na temu suradnje u istocnim zemljama Evrope u basti Muzeja Knjizevne umjetnosti BiH od 10h-16h u subotu i od 10h-12h u nedelju i koja je omogucena podrsci Francuskog Instituta i programa TEATROSKOP.

Ulaz na preformanse je besplatan.

Art Festival Zvrk specifičan je po tome što se cjelokupni program plesnih i umjetničkih performansa predstavlja u javnom prostoru, izvan okvira tradicionalnih scenskih institucija.

Tokom preostala 2 dana festivala, Zvrk će publici ponuditi veoma bogat i kvalitetan program: 4 produkcije umjetnika iz Slovenije, Latvije, Ukraine i BiH.

« Zajedno sa « Kultura na ulice! ćemo omogućiti bh. publici da upozna veoma širok spektar mogućih estetika, trendova, umjetničkih pristupa, radionica i autorskih praksi. Zvrk konstantno preispituje granice savremenog plesa u javnom prostoru i njegove realizacije kroz granične i hibridne forme kao što su performans, koncert, instalacija i slično.”, ističe Jasmina Prolić, umjetnička direktorica festivala.

Promocija savremenog plesa i edukacija novih generacija plesača, umjetnika i autora u Bosni i Hercegovini su osnovni ciljevi festivala Zvrk kao i razmjena i upoznavanje šire publike, omladine i učenika sa međunarodnim trupama i umjetnicima ovog specifičnog scenskog izraza koji uspostavlja jedan novi oblik komuniciranja i slobodnog kreativnog izražavanja.

Od svog osnivanja 2008. godine, kroz bogate sadržaje plesnih i scenskih performansa koje predstavlja u Bosni i Hercegovini, Zvrk kontinuirano doprinosi stvaranju visokih estetskih vrijednosti iz oblasti koreografije u BiH, kulturnoj integraciji zemlje u evropske okvire kao i promociji bh kulture u Evropi.

Oficijelni partneri festival su:  Exodos Ljubljana (Slovenija), Pekinpah – Spider Festival (Slovenia), AU Association “Contemporary Dance Platform” Zelyonka festival (Ukraina), Kulturanova (Srbija), Hrvatski institut za pokret i ples – Dance Week Festival (Hrvatska) i Workshop Foundation (Mađarska).

Latest Posts

Raport

spot_img