Nedavno objavljeno

Konferencija “ Žensko poduzetništvo- izvor gospodarskog rasta na Balkanu” održana je u Hubu 387 u Sarajevu

Na prvoj konferenciji “Žensko poduzetništvo- izvor gospodarskog rasta na Balkanu”, koja je održana jučer u Hub 387 u Sarajevu učesnice konferencije pozdravila je Ivana Matić, osnivačica Women in Adria.

Women in Adria BiH, business portal koji promovira žensko poduzetništvo u regionu, prije 10 godina je započeo rad u Hrvatskoj, a nedavno je zvanično počeo sa radom na području Bosne i Hercegovine. Ivana Matić u uvodu je podsjetila na nužnost i važnost umrežavanja žena u biznisu, i poduzetnica i onih koje su u korporativnom biznisu.

Edin Hrnjica, član Uprave Reiffeisen Bank iz Sarajeva, u uvodu je pozdravio pokretanje ženske poduzetničke inicijativu “Women in Adria” u BiH, s kojima već par godina u Hrvatskoj i bili su ponosni da, kao jedna od najvećih banaka u regiji, budu sponzori i učestvuju u pokretanju iste inicijative i u BiH.

Konferencija je otvorena sjajnim predavanjem Ane Keglović Horvat iz Zagreba, o izazovima osobnog razvoja s kojima se suočavamo svaki dan u svom privatnom ali i poslovnom životu i važnosti da svakodnevno slušate svoju intuicije u donošenju vaših poslovnih odluka.

Ivana Matić otvorila je prvi panel “Žene poduzetnice-izvor gospodarskog rasta na Balkanu” na kojem su panelistkinje bile: Lada Buševac, direktorica IFC ureda za BiH i Crnu Goru, Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice grada Sarajevo, Amila Pilav Velić, profesorica na EFSA i osnivačica i CEO Sarajevo Innovation Summita, Bergin Kulenović, koordinatorica WEE programa u UN Women BiH.

Panelistkinja Lada Buševac istakla je da iztraživanja pokazuju da u BiH mamo samo 20% žena vlasnica ili direktorica, koje upravljaju malim ili srednjim  preduzećima, i ispod je prosjeka u regiju. “Da su sve žene aktivno uključene u procese rada naš BDP u BiH bi bio 20% veći. BiH je na gubitku 5 % zato što sve žene nisu uključene na tržištu rada i što nije angažiran potencijal žena poduzetnica”, izjavila je Lada.

Amila Pilav Velić navela je da ekonomski pokazatelji u našoj zemlji govore da trenutno imamo 155 000 privrednih subjekata i da 80 % čine mala i srednja poduzeća, koja su okosnica naše nacionalne ekonomije.

“Ono što nemama, a vezano je za poduzetništvo, iako i naša zakonska regulativa često prati ono što imaju razvijene zemlje u EU, je implementacija. Posljednj izvještaj OECD koji prati indeks poduzetničke infrastrukture za zemlje regije i Tursku, pokazuju da BiH, od nekih 5 poena koje bi trebali imati, mi imamo 3, i najniže smo rangirani u regiji.”, istakla je Pilav Velić. Istakla je da kreiranje javnih politika i mjere ne odgovaraju realnom stanju, jer često susrećemo javne pozive na koje često ne možete odgovoriti. Njihovo istraživanje je pokazalo: “Bili smo razočarani što su žene kao glavne dvije prepreke istakle dva straha: prvi je osuda okoline zbog neusjeha, a drugi je što se često susreću s osudama da su loše supruge, majke, žene ukoliko su posvećene osobnom razvoju i svom biznisu”.

Anja Margetić, dogradonačelnica Sarajeva, je istakla da je grad Sarajevo nažalost nema u svojoj nadležnosti oblast poduzetništva, nego da je to u domenu Kantona Sarajevo. “Mislim da bi bila dobra ideja osnovati neko savjetodavno tijelo vezano za tumačenje naših komplikovanih zakona, kako bi se olakšalo ženama da pokrenu svoje biznise”, rekla je Anja Margetić.

Bergin Kulenović iz UN women BiH je istakla da njena organizacije ima savjetodavnu ulogu i da rade na projektima koji su proizašli iz problematike poslovnog okruženja u kojem živimo i svih prepreka s kojima se žene susreću.”Moramo raditi na osvještavanju i edukaciji, jer nije uvijek problem u davanju para, većinom su usluge ključni problem”, kaže Bergin Kulenović.

Ajla Mulalić, vlasnica agencije Invison iz Cazina, poduzetnicama je podijelila praktične savjete koje je naučila na edukacijama kod Tony Robinnsa, poznatog life i business coacha, a koji govore o strahu i nesigurnosti koju je i sama osjećala cijeli život,te o važnosti vjere u sebe i svoje poslovne ideje.

“Prvo što su me naučili je da: Svi klijenti lažu. Možda je to brutalna istina kad ovako na početku kažem, ali je meni moje iskustvo pokazalo da sam potpuno u pravu”, poručila je Ajla.

Ana Keglović Horvat

Na drugom panelu “Finansiranje za žene poduzetnice” učestvovali su: Manuela Naessl, direktorica ureda EBRD a za BiH, Martina Rotim, program managerica za osnaživanje ženskog poduzetništva i Armin Suljić, direktor Razvoja i podrške prodaji za mala i srednja preduzeća.

Manuela Naeesl istakla je da je EBRD na BH tržištu prisutan ne samo kao kreditor koji financijski podržava žene u osnivanju biznisa, nego da promoviraju edukaciju za žene, jer žele da se uklone sistemske prepreke u zapošljavanju žena. “Bitno je znati da je postupak privlačenja finasiranja otežan zbog toga što većina žena nema kolateral koji bankama omogućava da im odobre kredit. Žene se najčešće teže odlučuju za velike zajmove za biznis i imaju problem u prezentiranju svojih biznis ideja”, istakla je Manuela.

Armin Suljić, naglasio je da su u Raiffeisen banci prije nekoliko godina pokrenuli dugoročnu strategiju suradnje sa EBRD-om, želeći rješiti barijere koje se pojavljuju u poslovnom svijetu žena. “Pored umrežavanja žena radimo na promjeni mindseta našeg osoblja kako bi se promijenio senzibilitet ljudi koji rade na odobravanju kredita, da napravimo put koji će omogućiti poduzetnicama olakšanje u prvim izazovima “, rekao je Armin.

Martina Rotim je izjavila da su žene puno vjerniji kljenti od muškaraca i da im je puno važniji odnos s bankom i kreditnim službenikom nego bilo što drugo.

Konferenciju je svojim snažnim motivirajućim porukama zatvorila Emina Ganić, koja je podcrtala da naše društvo žene ne doživljajva kao lidere. “Gobalna percepcija žene da žena nije prototip lidera prisutna je već stoljećima i sociološki je prisutna ne samo među muškarcima, nego i među ženama. Žena nije liderica zbog toga jer nas još uvijek posmatraju kroz seksualnu i reproduktivnu ulogu i zbog toga što svi mi ženama sudimo po muškim standardima. Zato vam želim reći da je poenta da mijenjamo društvo, a ne sebe”, istakla je Emina.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img