Nedavno objavljeno

Tajna vitkih Francuskinja

Kako pored svih delicija, najpoznatijih sorti sireva, hrane koja klizi niz grlo zalijevana gutljajima dobrog vina, Francuskinje zadržavaju vitku liniju?

Za zemlju poznatu po pecivima i svježim bagetima na svakom ćošku, od čijeg nam mirisa krene voda na usta, čini se da malo stanovnika Francuske ima problem sa kilogramima. Baš koliko su poznati po “foie gras”, specijalitetu od guščje jetre, te po finim vinima, Francuzi su poznati i kao nacija lijepih žena. I prezgodnih – zar to nije paradoks?
U čemu onda leži njihova tajna? Genetski predodređene za visoki glamur, Francuskinje imaju mentalni sklop koji im pomaže da ostaju vitke uz sasvim malo napora. Za razliku od nas ostalih koji šaljemo u želudac gotove sendviče u rekordno kratkom roku, sjedeći za radnim stolom, za Francuze je konzumiranje hrane ležerno iskustvo koje se dešava u krugu porodice i prijatelja. Za njih je to ritual koji iziskuje vrijeme i zapravo se radi više o zadovoljstvu nego o potrebi za hranom. Tako manje dolazite u iskušenje da kažete “oui!” grickalicama – najozbiljnijem načinu za ugrožavanje vitkosti.
A šta jedu Francuskinje? Topla, kod kuće spremljena jela, ali u malim porcijama. Dok mi favoriziramo dijetu sa manje ugljikohidrata, u Francuskoj uživaju u hljebu i pastama na dnevnoj bazi. Pa kako to?

Morate znati mjeru

Sve se zapravo svodi na kontrolu porcije: umjesto pretrpanog sendviča s mesom, Francuskinje su vođene umjerenošću. To, naravno, znači i odlučno “NE!” bilo kakvoj vrsti brze hrane, industriji krivoj za pretilost u mnogim zemljama, a umjesto toga svoje nepce zadovoljite pažljivo kod kuće spremljenim jelom u kojem je svaki sastojak prepoznat i izmjeren. I sa vinima je isto: da, konzumiraju ga svakodnevno, ali radi se o pijuckanju ograničenih doza – jednostavno, nema kulture opijanja u Francuskoj.
I dok bismo mi odabrali da puter i šećer zamijenimo nekim umjetnim dodacima, Francuskinje preferiraju upravo originalne sastojke, a ne zamjene, samo ih pri pripremi nekog jela stavljaju u manjim količinama. Prirodno je bolje – samo ako znate mjeru.
David Benchetrit, direktor Clinique du Poids, odnosno ustanove za kontrolu težine, kaže kako tajna vitkosti francuske nacije leži u njihovom mentalitetu. On kaže kako mnoge Francuskinje jednostavno odbijaju ideju da se mogu udebljati.
Još jedan tajni recept krije se u konzumiranju prirodnog jogurta: relativno niskokaloričana, zdrava užina tu je kako biste se izborili sa osjećajem gladi između obroka.
I napokon: vježbanje! Francuskinje nisu poznate kao gorljive pobornice odlaska u teretanu, ali njihov pristup fizičkoj aktivnosti je prilično jednostavan: stalno šetaju umjesto da se voze automobilom.
Francuzima se neumorno divimo zbog njihove vitke linije, naizgled potpune lakoće da ostanu u formi bez napora i to je nešto što možemo oponašati. Samo odbacite gotova jela, nagnite se nad tom hranom i vidite koliko je prepuna loših sastojaka, i ne nalazite ništa loše u povremenom čašćenju nekom delicijom. Et voila!

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img