Nedavno objavljeno

LET’S DO IT BiH: Nećemo odustati dok svi građani naše zemlje ne postanu ekolozi

Priča Let’s Do It BiH, koja već deset godina doprinosi očuvanju prirodnih ljepota naše zemlje, ne govori samo o ekološki najsnažnijem volonterskom pokretu u BiH nego i o pet vrijednih žena: Mirsadi Kapidžić, Velidi Tihić, Selmi Mešić, Nejri Šehić i Lajli Žalić, koje svojim angažmanima doprinose da baš svaka akcija čišćenja, pošumljavanja i sadnje bude sprovedena od ideje u djelo

Snimio Nikola Blagojević / Spektroom

Projekt Let’s Do It BiH, koji u našoj zemlji vodi Udruženje građana “Ruke”, obilježava desetu godinu postojanja. Gotovo je nemoguće da do sada niste čuli za grupe mladih entuzijasta koje svojim volonterskim angažmanima pokreću nevjerovatne akcije čišćenja širom BiH, novim sadnicama obnavljaju naše šume i grčevito se bore da generacijama koje dolaze ostavimo zdravu prirodu. Kroz priču o Let’s Do It BiH vodi nas pet nevjerovatnih žena: Mirsada, Velida, Selma, Nejra i Lajla, koje su organizatorke, promotorke i pokretačka snaga sve i jedne akcije provedene u okviru ovog projekta. Jedna su drugoj najveći vjetar u leđa i podrška da baš sve što naume, izvedu do kraja. No, kako je ovaj projekt uopće zaživio u našoj zemlji?
Ideja za njegovo pokretanje, saznajemo od naših sagovornica, rodila se spontano, na kursu engleskog jezika: ekipa mladih ljudi razgovarala je o tome šta bi to moglo učiniti našu zemlju boljim mjestom za život. Jedna od ideja bila je da se prenese koncept čišćenja ilegalnih deponija otpada iz Estonije. Ta je ideja veoma brzo zaživjela i počele su pripreme za organizaciju prve akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada u Bosni i Hercegovini kao akcija “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan”. Veliki doprinos i podsticaj organizaciji ove akcije, naglašavaju naše sagovornice, dala je ekipa iz Let’s Do It Slovenije koja je tada posjetila Sarajevo: “Prenijeli su nam svoja iskustva, dali ideje i educirali naš tim da nastavi dalje sa organizacijom čišćenja.”
I tako je 19. septembra 2012. realizovana prva akcija u kojoj je učestvovalo preko 80 timova, a svake naredne godine broj se lagano povećavao. Organizacijom prve akcije čišćenja, bosanskohercegovački tim postao je dio svjetskog pokreta Let’s Do It World, koji obuhvata 180 zemalja.

Volonterska snaga

Nakon uspješno provedene prve akcije postalo je jasno da postoje volonterska snaga i vrijedni timovi, pa je energija usmjerena i na sadnju i pošumljavanje šumskih ekosistema.
“Stanje okoliša i zagađenosti 2012. godine bilo je više nego alarmantno, odatle i naša velika potreba da se akcije čišćenja organizuju što češće, da se ne čiste samo ilegalne deponije, nego i sve javne, zelene površine, šume, planine, rijeke, parkovi i livade. S vremenom, uspjeli smo sanirati veliki broj ilegalnih deponija koje su postale korisne površine, ali se potreba za čišćenjem naseljenih područja nije značajno smanjivala. Uvidjeli smo da moramo kontinuirano raditi na razvijanju ekološke svijesti o važnosti pravilnog odlaganja otpada, a nećemo stati dok svi naši građani i građanke ne postanu ekolozi. Svijest se svakako mijenjala najprije kod volontera koji aktivno učestvuju u organizaciji velikih akcija čišćenja, a preko njih dalje širimo ideju ekološkog volonterizma i zdravog načina života”, govori 33-godišnja Mirsada Kapidžić iz Sarajeva, po zanimanju psihologinja, koja u projektu volontira od samog početka. Ona je liderica projekta Let’s Do It u BiH, ali i menadžerica Udruženja “Ruke”, pa radi na prijemu novih dobrovoljaca i njihovoj edukaciji, direktno stvarajući mlade ekolidere.

Mirsada Kapidžić, Velida Tihić, Nejra Šehić, Lajla Žalić i Selma Mešić

Timu se, kao menadžerica za odnose s javnošću, kasnije pridružila i Lajla Žalić, 21-godišnjakinja iz Krajine. Oduvijek ju je zanimao rad s mladima, a danas je izuzetno ponosna na sve akcije i rezultate koje su projektom postigli. “Naši rezultati najbolje govore o našim uspjesima. Iza nas je skoro pola miliona – tačnije 481.016 – zasađenih sadnica, 15.370 tona očišćenog otpada i naših približno 200.000 volontera zbog kojih i ova cijela priča ima smisla. Let’s Do It djeluje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a broj općina uključenih u naše akcije se iz godine u godinu povećava.”

Pet hiljada sadnica

Zbog velike ljubavi prema prirodi, u timu je od 2014. godine i Velida Tihić, koja je najprije bila angažirana kao koordinatorica za čišćenje u Općini Ilijaš, a danas je na poziciji menadžerice projekta. O skorijim planovima i njihovoj realizaciji, Velida kaže: “Naziv jedne od naših akcija jeste Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan, tako da dok ne zasadimo taj milion, mi ne planiramo ispustiti krampu iz ruku. Ono što je sjajno, a što vam možemo reći iz prve ruke, jeste da je sve veća zainteresiranost građana da se uključe u akcije pošumljavanja i sadnje, tako da će u budućnosti sigurno biti još dosta takvih akcija. Tokom marta i aprila ove godine realizovali smo akcije sadnje i pošumljavanja na 20 lokacija širom zemlje i zasadili više od 5.000 sadnica. Za jesen planiramo da realizujemo dvije akcije sadnje u Sarajevu i vjerovatno još 10 akcija u drugim gradovima. Broj akcija zavisi od finansijskih sredstava, tako da uvijek postoji šansa da akcije budu i u većem obimu.”
Također, povodom Svjetskog dana čišćenja 17. septembra, planiraju velike akcije čišćenja u 40 bh. gradova.

Nove generacije bude nadu

“Kada razmišljamo o budućnosti, možemo reći da se radujemo momentu kada neće biti potrebe da imamo akcije čišćenja, nego da će fokus našeg rada biti adekvatno upravljanje otpadom. Ako pak govorimo o dugoročnim planovima, tu vidimo jaču saradnju s kompanijama koje trebaju preuzimati veće inicijative ne samo da podržavaju projekte u smislu sponzorstva nego i da saradnja kompanija i nevladinog sektora bude na nivou partnerstva. Vjerujem da je nevladin sektor sposoban da pruži usluge koje su od značaja i za kompaniju i njihovo poslovanje, a ne samo u svrhu promocije”, govori Velida.

“Iza nas je skoro pola miliona – tačnije 481.016 – zasađenih sadnica, 15.370 tona očišćenog otpada i naših približno 200.000 volontera, zbog kojih i ova cijela priča ima smisla”

Dvadesetpetogodišnja Nejra Šehić projektu se priključila prije tri godine. Po zanimanju je inžinjerka mašinstva, a njen prvi zadatak bila je koordinacija čišćenja i stanje na terenu. Kaže da se i danas najispunjenije osjeća sa krampom ili vrećom za smeće u rukama, jer jedino tada zna da istinski pomaže planeti Zemlji. Dosta sarađuje sa mlađim geneacijama, a o tome imaju li razvijenu svijest o važnosti očuvanja prirode, kaže: “Pored terenskih volonterskih akcija sadnje i čišćenja, još jedna izuzetno bitna komponenta projekta je i Let’ Do It škola ekologije koju provodimo u vrtićima te osnovnim i srednjim školama. Trudimo se da kroz zanimljive edukativne aktivnosti i prezentacije približimo najmlađima problem zagađenja životne sredine i da ih potaknemo da mijenjaju svoje navike. Simpatično je da, prema riječima vaspitačice iz jednog vrtića, djeca veoma ozbiljno shvataju ovu tematiku i insistiraju da se i njihovi roditelji ponašaju u skladu s tim. Kada razgovarate sa djecom, gotovo uvijek nailazite na odgovore da prirodu vole i da su svjesni kako je, recimo, odlaganje otpada u prirodu nešto jako ružno, tako da bi definitivno odrasli od njih trebali učiti kako se odnositi prema okolišu. To nam daje nadu da će novije generacije znati cijeniti prirodna bogatstva koja imamo.”

Jaka mreža lokalnih timova

Da trenutna ekološka svijest u našoj zemlji nije na zavidnom nivou, slaže se 24-godišnja Selma Mešić iz Gračanice, koja se projektu pridružila 2018. godine. Selma je studentica menadžmenta na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, a priliku da stečena znanja primijeni u praksi dobila je na projektu “Eko izazov – učinimo svoju zemlju još ljepšom”, gdje je bila angažirana kao asistentica.
“Aktivnosti koje provodimo mogu se prilagoditi trenutnim potrebama svake općine i lokalne zajednice u BiH. Nažalost, divlje deponije i nepropisno odlaganje otpada su i dalje česta pojava, te zbog toga imamo potrebu organizovati Let’s Do It akcije. U proteklih 10 godina uspjeli smo izgraditi jaku mrežu lokalnih timova širom BiH, među kojima su nevladine organizacije, neformalne grupe građana i individualci koji uz naše upute i pomoć organizuju i realizuju Let’s Do It aktivnosti u svojim sredinama. U ovisnosti o aktivnostima, uvijek nam trebaju različite potvrde i odobrenja od lokalnih vlasti koje nam pružaju podršku u skladu s njihovim nadležnostima i veoma rado izlaze u susret”, pojašnjava Selma.

“Naziv jedne od naših akcija jeste Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan, tako da dok ne zasadimo taj milion, mi ne planiramo ispustiti krampu iz ruku”

Sačuvati prirodne ljepote važno je ne samo zbog onoga što ćemo ostaviti u nasljedstvo budućim generacijama nego i zbog razvoja bh. turizma i prepoznavanja naše zemlje kao svjetske turističke odrednice. “Iz našeg iskustva, građani su svjesni da je BiH zemlja bogata prirodnim ljepotama i da nudi različite potencijale za razvoj”, kaže Lajla. “Ono što prepoznajemo kao problem jeste da ti potencijali ne samo da nisu dovoljno iskorišteni nego se i uništavaju. Turizam je jedan od takvih potencijala i u posljednje vrijeme možemo primijetiti da se BiH pojavljuje na ljestvicama kada su u pitanju i travel bloggeri i stručnjaci za turizam. Kroz Let’s Do It akcije često čistimo najznačajnije turističke lokacije i žao nam je kad vidimo da su prepune otpada”, ističe Lajla.

Prvo radno iskustvo

Ipak, ove vrijedne žene ne odustaju u naumu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi spasile prirodu i unaprijedile ekološki položaj BiH. Kažu da funkcioniraju odlično i da su jedna drugoj najveći podsticaj. Svaka ima svoja zaduženja koja su, ističu, u skladu s njihovim osobnostima: Nejra i Lajla su PR projekta i udruženja, Mirsada je ekspertica za društvene mreže, Selma je zadužena za komunikaciju s lokalnim timovima širom BiH, a Velida je nadležna kako za administrativne poslove i finansije tako i za kreativne ideje. “Svaka od nas je u Let’s Do It došla još u studentskim danima i ovo nam je prvo radno iskustvo, tako da nam je međusobna podrška veoma značajna”, kaže Velida.
Kada je projekat Let’s Do It započeo s djelovanjem u BiH, bio je izazov pronaći sredstva za realizaciju akcija, te su se često obraćale raznim kompanijama s molbom za minimalne donacije. Danas su ponosne na to što je Let’s Do It BiH postao svojevrsni brend i prepoznatljivo ime kada je u pitanju volonterizam i zaštita životne sredine. To je dovelo do uspješnih saradnji s ambasadama, organizacijama Evropske unije i svjetski poznatim kompanijama, a najbolje od svega je, ističu, da partneri i sponzori to sami prepoznaju i javljaju im se sa idejama. Let’s Do It se danas prepoznaje i kao afirmator individualnih ekoloških akcija te je uvijek sigurna adresa za savjete i pomoć pri realizaciji takvih aktivnosti. Velida, Selma, Mirsada, Lajla i Nejra, kažu na kraju, uspjeh Let’s Do It projekta poistovjećuju sa njihovim najvećim individualnim uspjesima zbog sve ljubavi i truda koje ulažu u njega.


Velike proljetne akcije

Tim Let’s Do It BiH nastoji obilježiti bitne ekološke datume, a ovog proljeća to je urađeno kroz akcije sadnje odraslih stabala i pošumljavanja te je na 20 lokacija širom BiH zasađeno preko 5.000 sadnica. Sa akcijama su počeli 21. marta na Svjetski dan šuma, a završili simbolično 22. aprila na Dan planete Zemlje. Za kraj ovih akcija, tim Let’s Do It BiH predstavio je mural “Čarobna šuma”, koji su na zidu sarajevske Treće gimnazije uradili umjetnici Rikardo Druškić i Vedran Poričanin.
A kad je riječ o čišćenju, s akcijama kreću od juna. Svi su pozvani!

Gracija 422, maj 2022.

 

Latest Posts

Raport

spot_img