Nedavno objavljeno

JUBILEJI Matthew Field: Kraljica mi je pričala o Titu

Danas britanska ambasada u našoj zemlji organizuje prijem za veliki broj zvanica, proslavljajući kraljičin platinasti jubilej. Bila je to prilika za intervju s britanskim ambasadorom Matthewom Fieldom

Britanska kraljica Elizabeta II. proslavlja platinasti jubilej, na prijestolju je punih 70 godina i to je čini najdugovječnijim evropskim monarhom. U britanskoj prijestolnici, ali i u ostatku države, kao i širom svijeta sve je proteklih dana u znaku kraljičinog jubileja. U BiH se također obilježava ova posebna godišnjica, a danas britanska ambasada u našoj zemlji organizuje prijem za veliki broj zvanica, proslavljajući platinasti jubilej Elizabete II. Bila je to prilika za intervju s britanskim ambasadorom Matthewom Fieldom koji je za Graciju ispričao kako je doživio susret s kraljicom, te kako, kao građanin Velike Britanije, gleda na kraljevsku porodicu.

NJ.E. Matthew Field, britanski ambasador u BiH

Koja je vaša prva asocijacija na kraljicu?

– Kao i svim Britancima, kraljevska porodica je stalno prisutna u mom životu.  Djetinjstvo su mi obilježila vjenčanja za pamćenje, jubileji i drugi važni događaji, koji su nas kao naciju zbližavali.  Kada sam odrastao, počeo sam cijeniti izuzetan život javne službe koji živi, promjene kroz koje su Ujedinjeno Kraljevstvo i svijet prošli tokom njene vladavine, kao i sve što je uradila da promovira i podrži našu zemlju.  Niko nije uradio više na jačanju prijateljskih veza, razumijevanja i poštovanja između Ujedinjenog Kraljevstva i ostatka svijeta.

Pretpostavljam da ste imali priliku da se sretnete, kao diplomata – možete li s nama podijeliti to sjećanje?

– Jedna od najuzbudljivijih stvari u procesu imenovanja na poziciju ambasadora je prilika da upoznate Njeno veličanstvo. Bio je to privatni sastanak, kojem je prisustvovala i moja supruga Martina i mali broj drugih britanskih ambasadora. Dobili smo priliku da razgovaramo sa njom o tome šta ćemo raditi, a ona je nama pričala o njenim posjetama regionu, uključujući i o njenim redovnim interakcijama s predsjednikom Jugoslavije Titom.  Bila je odlično obaviještena i uključena.  Bila je velika privilegija provesti vrijeme sa njom.

Na koji način se jubilej, ovaj zaista posebni, obilježava širom svijeta, a kako u Ambasadi u BiH?

– Jubilej je zaista bio jako radostan događaj širom Ujedinjenog Kraljevstva i širom svijeta.  Fokus proslava je bio na zbližavanju ljudi. Bile su tu parade, ulične zabave, osvjetljenja simboličnih oznaka, te mnogo zabave za sve uzraste.  Ovdje u BiH, odlučili smo održati našu najveću zabavu povodom rođendana Kraljice, ujedinjujući veliki broj najinspirativnijih ljudi iz cijele zemlje.  Želimo im zahvaliti, dok proslavljamo primjer koji nam je Njeno veličanstvo dalo.

Kakve se poruke upućuju širom svijeta u kontekstu jubileja?

– Ovo je poseban momenat.  Kraljica je vladarka duže nego bilo koji monarh u britanskoj istoriji i postala je izuzetno voljena i poštovana ličnost diljem svijeta.  Ustvari, ovaj jubilej je samo istaknuti dio uzbudljive godine po pitanju kuture i kreativnosti.  Ujedinjeno Kraljevstvo je domaćin cijelog niza velikih sportskih događaja i revolucionarnog prikaza kreativnosti i inovativnosti u polju nauke, tehnologije, inžinjerstva, umjetnosti i matematike. To su trenuci koji će inspirisati narednu generaciju, ponovo nas uvezati i učiniti nas ponosnijim na našu prošlost te da se radujemo svijetloj, sigurnoj budućnosti za našu zemlju.

Koliko se mijenjala tradicionalna uloga kraljice tokom proteklih godina? I koliko su strogi kraljevski protokoli odolijevali vremenu? Ili mu se prilagođavali?

– Tokom godina velikih promjena u Ujedinjenom Kraljevstvu i šire, Kraljica je bila izvor kontinuiteta i stabilnosti.  Veliki dio te promjene je bio u polju tehnologije, posebno vezano za putovanje i komunikacije, što znači da je bila u mogućnosti da posjećuje i da komunicira čak i sa većim brojem ljudi.  Tradicionalna poruka za Božić se i sama razvila, ali i dalje ostaje centralni dio naše praznične atmosfere.  Kraljica nastavlja da ima aktivnu i vidljivu ulogu u našoj zemlji – mislim da smo svi jako sretni što je imamo.

Uvrštavanje medvjedića Padingtona u priču o jubileju izlazi izvan okvira zadate tradicije i kraljica se prikazuje na jedan poseban način – kako vama izgleda ovaj video kao i reakcije izaziva?

– Mislim da ovo još jednom pokazuje Kraljičinu spremnost da radi stvari drugačije, da kominicira sa što širom publikom.  Bio je to divan trenutak.  I podsjetio me je na ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara 2012., kada smo svi ostali bez teksta na video njenog veličanstva sa Jamesom Bondom, odnosno glumcem Danielom Craigom nakon koga je navodno iskočila iz helikoptera i uz padobran se spustila na stadion.  Nastavlja nas sve iznenađivati.

Britanska kraljevska porodica je, slažu se mnogi, najbolji izvozni proizvod Velike Britanije, kako vi gledate na to?

– Njeno veličanstvo je već dugo vodeći diplomata Ujedinjenog Kraljevstva, potvrđujući stare veze i izgrađujući nove.  Prepoznata je i poštovana, u više od 100 zemalja koje je lično posjetila, a najvjerovatnije i više.  Ona ima širok uticaj diljem različitih kultura, generacija i zemalja.  Na taj način ona promoviše Ujedinjeno Kraljevstvo kao mjesto koje treba posjetiti, kao pouzdanog partnera i kao sile dobra u svijetu.  Teško je zamisliti boljeg predstavnika.

Latest Posts

Raport

spot_img