Nedavno objavljeno

Lijepo lice Sarajeva sutra u BKC-u

Promocija monografije „Lijepo lice Sarajeva“, serije akvarela Zvonimira Dvornikovića, a koju je priredio Damir Dvorniković, se održava u Bosanskom kulturnom centru 9. juna u 19, 30 sati.

„Ovo je grad u kome se život odvija brzinom tramvaja, nekad čak i fijakera, s kojim kružite s početka na kraj grada. Ali vam je prijatno dok se vozite i srećete mnoga draga lica“

Ovaj ulomak iz monografije Lijepo lice Sarajeva nas kroz tople akvarele Zvonimira Dvornikovića i priče uz njih vodi kroz glavni bh. grad u prvoj polovici prošlog stoljeća, a već tren kasnije smo na tim istim ulicama danas i ovdje. Ljepota svakodnevnice, odlasci u pekaru, kupovinu, druženja na ulici i po kafanama, niz stvari od kojih je sačinjen dan. Prije nešto više od  stotinjak godina. Ili danas, svejedno. Naši preci nam mašu dok sjede za stolom, ručaju ili hodaju znanim nam trgovima i kvartovima. Svjetlo grada koji dosta i svoje tame ima. Ali ljudi su uvijek tu da ga “vade”. Oni koje volimo da sretnemo na ulici i u svom životu. E ovo je priča o tim ljudima i danima kojih želimo da se sjećamo kada se osvrnemo iza sebe.

Svaka duša treba svoj dom i kada je ranjena i kad je sretna, dok gleda u more magle sa Čavljaka ili Trebevića, možda već šeta pored jezera Ontario ili broji brodove što plove Dunavom. . . . taj dom. . ovaj grad nam ga je dao. Od pekare na čaršiji do labudova na Vrelu Bosne, toliko je stvari i momenata kojih volimo da se sjetimo. Nešto bi dobro, nešto ne, ali i ručak nekad ispadne loš, a mi mu se opet radujemo već sljedećeg dana. Stranice knjižice posute su mrvicama prošlosti, emocijama, uspomenama iz nečijih dana. Lijepa sjećanja opstaju i ostaju.

Da Lijepo lice Sarajeva “ugleda svjetlost dana” zaslužan je kao izdavač Buybook, dizajn je osmislio Amir Hadžić, a monografiju priredio Damir Dvorniković. Knjiga je štampana u zasebnim izdanjima na 7 jezika, engleskom, njemačkom, turskom, španjolskom, francuskom, talijanskom i našem.

Promocija monografije „Lijepo lice Sarajeva“ se održava u Bosanskom kulturnom centru 9. juna u 19, 30 sati.

Latest Posts

Raport

spot_img