Nedavno objavljeno

Jeste li čuli za Danca?

Ovo je jedna od priča koje volimo: ona koja nam svima daje nadu da može i drugačije, da se može i ovdje graditi novi život. Ovo što čitate u narednim redovima nastalo je kao iskrena ispovijest Mostarca Harisa Suljovića koji se doselio u domovinu iz Danske u kojoj je izgradio lijep i uspješan život. Samo je spakovao kofere i sa suprugom Amilom odlučio krenuti u avanturu zvanu Bosna i Hercegovina: nadamo se da ćete i vi uživati u ovoj priči, kao što smo i mi.
U ljeto 2014. godine Mostarac Haris Suljović, sa trajnim prebivalištem u Danskoj, otišao je kod prijatelja u grad Odense, kako bi zajedno pogledali tekmu. Na poluvremenu je predložio da naruče pizze, kako bi ugođaj bio potpun. Na njegov ogromni šok prijatelj mu je rekao da u blizini nema niti jedne pizzerije. Kao strastveni ljubitelj pizze nije se mogao pomiriti s tim odgovorom, te momentalno donosi odluku o napuštanju pozicije menadžera u najvećoj telekomunikacijskoj kompaniji u Danskoj i otvaranju pizzerije u toj četvrti. Uprkos prvobitnom zaprepaštenju porodice i većine prijatelja svoj naum sprovodi u djelo, te u rekordnom vremenu otvara svoju prvu pizzeriju “Fraugde”, koja je naziv dobila po istoimenoj četvrti u gradu Odense.
Ljubav koju je svakodnevno ulagao u pripremu hrane, kvalitet i profesionalnost bivaju prepoznati od samog početka, ne samo u pomenutoj četvrti, već i mnogo dalje, pa nakon svega nekoliko mjeseci prima neobičnu molbu od starjesina iz obližnjeg sela – da u njihovom selu otvori još jednu pizzeriju, kako bi i oni mogli uživati u slasnim pizzama. S oduševljenjem prihvata molbu, te ubrzo otvara i svoju drugi pizzeriju “VH”, koja je naziv dobila po istoimenom selu Veste Hesinge.
Međutim, iako je u Danskoj proveo skoro cijeli život, zbog čega su ga u rodnoj zemlji odavno zvali “Danac”, ljubav prema BiH nije jenjavala pa je svaki odmor koristio za dolazak u svoju domovinu. Na jednom od tih odmora upoznaje sadašnju suprugu, te nakon kraćeg razmišljanja donosi odluku koja ponovo zaprepašćuje njegove najbliže – da spakuje 30 godina života u Danskoj u jedan kofer i da počne novi život u Sarajevu kojeg je zavolio davno, već od prvog dječačkog susreta i koje ga je od tog istog susreta prihvatilo kao da ga je iznjedrilo.
Uz bezrezervnu podršku supruge i ovaj naum sprovodi u djelo u rekordnom vremenu, te u svega 2 mjeseca otvara svoju prvu pizzeriju u BiH, simboličnog naziva “Kod Danca”.
Dobrodošli kod Danca koji na vrlo neobičan način spaja Skandinaviju, Hercegovinu i Bosnu u svojoj pizzeriji. Jednostavno je pronaći Danca: ulica Džemala Bijedića 129, broj telefona je 033 868 814, ne rade nedjeljom, a ostalim danima su tu od 9 do 21 sat i sa širokim osmijehom, specifičnim humorom i posebnim šarmom kojim odiše atmosfera pizzerije – ono najvažnije – nude odličnu hranu. Mi smo probali i pizze i pileću salatu i kebab i iskreno preporučujemo da i vi kušate ove i druge specijalitete kod Danca. Zabavno je i ukusno. 

Latest Posts

Raport

spot_img