Nedavno objavljeno

„Beograd u Sarajevu – Sarajevo u Beogradu“

U sklopu projekta „Sarajevo u Beogradu – Beograd u Sarajevu“ udruženja KONTAKT u saradnji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju, 09. juna u 18h organizuje premijernu projekciju dokumentarnog filma „Scream For Me Sarajevo“ u Beogradu i projekciju kratkog filma „B4“.

Nakon projekcija bit će održana diskusija sa redateljem filma “B4” Alenom Šimićem i scenaristom filma “Scream For Me Sarajevo” Jasenkom Pašićem.

Dana 10. juna u 19h bit će upriličeno predavanje Pulitzerom nagrađenog fotografa Damira Šagolja, “Through the looking glass”.

Projekcije filmova i predavanje će biti održane u prostorijama CZKD Beograd.

„Scream For Me Sarajevo“(režija Tarik Hodžić) je jedan je od najvrjednijih filmova o sarajevskoj opsadi koji priča priču o koncertu za koji nitko vjerovao da će se održati. Bruce Dickinson jedne decembarske večeri stao je ispred publike koja nije mogla vjerovati svojim očima i ušima, i tih nekoliko sati rata nije bilo. Te večeri Bruce je držao mikrofon i vrištao „Scream For Me Sarajevo“. Vrisak koji će svi uvijek pamtiti. Produkcija: Prime Time

Film „B4“ (režija Alen Šimić) govori o susretu između reditelja i čovjeka koji mu je spasio život prije dvadeset i šest godina u noći kada su mu poginula oba roditelja. Film je nagrađen najboljim studentskim filmova na Sarajevo film festivalu. Produkcija: Marletti i ASU Sarajevo

Damir Šagolj je proslavljeni fotograf koji je više od dvadeset godina proveo je u novinskoj agenciji Reuters pokrivajući sukobe na Balkanu i Bliskom istoku – uglavnom Iraku, Libanonu, Afganistanu, Izraelu i Palestini – ali i drugim važnim međunarodnim vijestima i sportskim pričama diljem svijeta. Krajem 2018. Damir napušta Reuters i vraća se u Sarajevo gdje trenutno predaje fotografiju i suvremeni dokumentarni pristup na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Bio je finalist Pulitzerove nagrade 2004. za izvještavanje o ratu u Iraku i dobitnik Pulitzerove nagrade 2018. kao dio Reutersovog tima koji je pokrivao krizu Rohingya. Damirov rad dobio je i druge nagrade uključujući World Press Photo, Pictures of the Year International (POYi), CHIPP, SOPA, Overseas Press Club.

KONTAKT projektom „Sarajevu u Beogradu – Beograd u Sarajevu“ želi da podstiče kulturnu razmjenu, doprinese konstruktivnom dijalogu i promicanju kritičkog mišljenja.

Partner projekta je Forum ZFD Bosna i Hercegovina. Podrška projektu Rockefeller Brothers Fund.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img