„Beograd u Sarajevu – Sarajevo u Beogradu“

U sklopu projekta „Sarajevo u Beogradu – Beograd u Sarajevu“ udruženja KONTAKT u saradnji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju, 09. juna u 18h organizuje premijernu projekciju dokumentarnog filma „Scream For Me Sarajevo“ u Beogradu i projekciju kratkog filma „B4“.

Nedavno objavljeno

Nakon projekcija bit će održana diskusija sa redateljem filma “B4” Alenom Šimićem i scenaristom filma “Scream For Me Sarajevo” Jasenkom Pašićem.

Dana 10. juna u 19h bit će upriličeno predavanje Pulitzerom nagrađenog fotografa Damira Šagolja, “Through the looking glass”.

Projekcije filmova i predavanje će biti održane u prostorijama CZKD Beograd.

„Scream For Me Sarajevo“(režija Tarik Hodžić) je jedan je od najvrjednijih filmova o sarajevskoj opsadi koji priča priču o koncertu za koji nitko vjerovao da će se održati. Bruce Dickinson jedne decembarske večeri stao je ispred publike koja nije mogla vjerovati svojim očima i ušima, i tih nekoliko sati rata nije bilo. Te večeri Bruce je držao mikrofon i vrištao „Scream For Me Sarajevo“. Vrisak koji će svi uvijek pamtiti. Produkcija: Prime Time

Film „B4“ (režija Alen Šimić) govori o susretu između reditelja i čovjeka koji mu je spasio život prije dvadeset i šest godina u noći kada su mu poginula oba roditelja. Film je nagrađen najboljim studentskim filmova na Sarajevo film festivalu. Produkcija: Marletti i ASU Sarajevo

Damir Šagolj je proslavljeni fotograf koji je više od dvadeset godina proveo je u novinskoj agenciji Reuters pokrivajući sukobe na Balkanu i Bliskom istoku – uglavnom Iraku, Libanonu, Afganistanu, Izraelu i Palestini – ali i drugim važnim međunarodnim vijestima i sportskim pričama diljem svijeta. Krajem 2018. Damir napušta Reuters i vraća se u Sarajevo gdje trenutno predaje fotografiju i suvremeni dokumentarni pristup na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Bio je finalist Pulitzerove nagrade 2004. za izvještavanje o ratu u Iraku i dobitnik Pulitzerove nagrade 2018. kao dio Reutersovog tima koji je pokrivao krizu Rohingya. Damirov rad dobio je i druge nagrade uključujući World Press Photo, Pictures of the Year International (POYi), CHIPP, SOPA, Overseas Press Club.

KONTAKT projektom „Sarajevu u Beogradu – Beograd u Sarajevu“ želi da podstiče kulturnu razmjenu, doprinese konstruktivnom dijalogu i promicanju kritičkog mišljenja.

Partner projekta je Forum ZFD Bosna i Hercegovina. Podrška projektu Rockefeller Brothers Fund.

Pročitaj još
Related

Festival kulture “Slovo Gorčina” 2022

Konferenciji će prisustvovati Vesna Pirija,  članica Upravnog odbora U.G....

Kralj Lear na Bijeloj tabiji

Uz prvaka Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudina Bajrovića, koji...