Nedavno objavljeno

Hrana i eros

Nakon emitiranja BBC-jeve emisije o djelovanju bijelog luka na potenciju, njegova prodaja u Velikoj Britaniji je za samo nekoliko dana porasla za 35 posto. Još od kada je Eva ponudila jabuku Adamu, postoje “medeni mjesec”, “put nježna poput breskve” ili “mesnate usne”, što potvrđuje povezanost hrane i erosa

Odavno je poznato da konzumiranje ukusne hrane podstiče stvaranje supstanci koje pozitivno utiču na raspoloženje, kao što je endorfin. Kod priređivanja romantične večere ne treba zanemariti ni seksualnost, bit će korisno ograničiti količinu hrane, kao i sjetiti se nekih pravila kada je njen kvalitet u pitanju. Večere bogate masnom hranom, prženim jelima, zalivene sa dosta vina, zahtijevat će dugo i naporno varenje. Zatim, ubrzava se osjećaj pospanosti, ostavljajući malu količinu energije za ostale aktivnosti, bez obzira na želju. Budite pažljivi pri izboru hrane, bilo da jedete kod kuće ili u restoranu – lagani i ukusni obroci doprinijet će ugodnijem raspoloženju. Večera bazirana na ribi, povrću i malim količinama sira zadovoljit će vaše nepce, ne opterećujući stomak.

Hrana koja budi želju

Ako dobra hrana čini dobro erosu, da li je moguće povećati efikasnost obroka birajući određene namirnice? Radi se o namirnicama – afrodizijacima, nazvanim tako zbog Afrodite, grčke boginje ljubavi i ljepote. Još su u antičko doba nekim namirnicama pripisivana određena svojstva – stimuliranje seksualne želje, kao i pomoć muškim sposobnostima. Kod ovog posljednjeg radi se o biohemijskoj reakciji: često se radi o bilju ili začinima koji pospješuju cirkulaciju krvi. Tako se objašnjava uloga matičnjaka, peršuna, bosiljka, ljute paprike, kao ljubavnih pomagača. I neki mirisi mogu izazvati erotske sugestije. Davno prije emisije na BBC-ju, Grci i Rimljani su bijeli luk smatrali afrodizijakom, jer nakon što ga organizam dobro metabolizira, ostaje lagana slutnja mirisa koji podsjeća na miris tijela nakon seksa. Ljubitelji slatkiša će možda ostati razočarani, ali meni odabran sa ciljem da izazove neke sporedne efekte neće se završiti slatkim zalogajem, posebno ako je hranjiv, jer takav sa sobom već nosi određenu vrstu zadovoljstva. Čak i čokolada koja sa jedne strane sadrži stimulirajuće supstance, sa druge je ocijenjena kao zamjena za seksualni užitak.

Budite pažljivi pri izboru hrane, bilo da jedete kod kuće ili u restoranu – lagani i ukusni obroci doprinijet će ugodnijem raspoloženju

Nema, dakle, nikakvog iznenađenja što rezultat više istraživanja tokom proteklih godina glasi: većina žena će se radije odreći seksa nego čokolade. Ako je preporučljivo odbiti krišku torte nakon večere, također je bolje ne pretjerivati sa alkoholnim pićima. U malim količinama, jedna do dvije čaše maksimalno, vino uzrokuje laganu promjenu stanja svijesti i slabi kočnice. U pretjeranim količinama efekt je sasvim suprotan, te su očekivanja i rezultati u znatnom raskoraku. Šampanjac se smatra pićem sa najizraženijim afrodizijskim efektima, naravno zbog svoje vrijednosti koja ga čini luksuzom i zbog koje se pije rijetko, ali ne samo zbog toga. Veliki broj mjehurića ima mogućnost da onoga koji pije učini živahnijim, pjenušavijim. Potpuno suprotno od efekta koji nastaje nakon konzumiranja piva, dobivenog od hmelja, biljke antiafrodizijskog djelovanja: skupljan u proljeće, nekada je korišten za smirivanje muškog uzbuđenja. Istog djelovanja su još i zelena salata, krastavci, tikva i dinja. Ne treba pretjerivati sa razbuđujućim napicima, kao što su kafa ili čaj, mogu dovesti do prevelike nervoze.


Erosovo  bilje

Korijander Ženama se preporučuju suhe sjemenke za čaj ili kao dodatak hrani jer stvaraju euforično raspoloženje. Koristiti umjereno kako ne bi došlo do suprotnog efekta.

Kakao Sadrži supstance koje djeluju tako što stabiliziraju raspoloženje, ali i stimuliraju ga. Dakle, njegovo korištenje ima razloge za i protiv. Prema legendi, astečki bog Quetzalcoatl koristio je kakao kao “podršku” tokom svojih ljubavnih susreta sa stotinama djevojaka.

Muškatni oraščić Umjereno korištenje ovog začina budi i poboljšava libido.

Peršun, bosiljak, menta, celer, đumbir Djeluju tonificirajuće i stimuliraju cirkulaciju.

Ljuta paprika Korištena u malim količinama, smatra se afrodizijakom jer sadrži alkaloid kapsiacin, te ima “vatreni” ukus.

Rukola Stari Rimljani su je smatrali afrodizijakom i rasla je na svim mogućim mjestima. Bogata je mineralima, korisnim za seksualnu aktivnost i cirkulaciju.

Kadulja ili žalfija Jedan od rijetkih isključivo ženskih afrodizijaka, posebno namijenjena izuzetno osjetljivim ženama. Djeluje kao antispazmatik i stimulira nervni sistem. U kuhinji je treba koristiti zajedno sa nekom masnom supstancom, uljem ili puterom, kako ne bi izgubila aktivne sastojke.

Korijen celera Bogat mineralima i vitaminima, pozitivno djeluje na krv i krvni pritisak, kao i mišićnu aktivnost.

Tartufi Kao i ostala izuzetno skupa hrana (kavijar, ostrige, jastog, šampanjac), ocijenjen je kao afrodizijak jer asocira na bogatstvo i zadovoljstvo. I u dalekoj prošlosti je bilo tako: nakon otkrića Amerike to su bili paradajz i krompir, tada izuzetno skupi.

Vanilija Njen poseban miris ima indirektno djelovanje na seksualnu stimulaciju. Sem toga, čini se da vanilija pobjeđuje uzdržavanje od seksa, djelujući na nervni sistem.

Šafran Sadrži supstance slične hormonima sposobne da pobude ili povećaju seksualnu želju.

Latest Posts

Raport

spot_img