Nedavno objavljeno

Preminula Segmedina Srna-Bajramović

Šokantna i potresna vijest jutros nas je zatekla sve: naša kolegica, nekadašnja novinarka a današnja zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna-Bajramović preminula je u 49. godini. Navodno je imala srčani udar. Ovaj tekst o Segmedini nastao je 2009. godine i objavljujemo ga, u znak sjećanja na nju

Napisala Elma Zećo
Snimio Jasmin Fazlagić

Tužna i potresna vijest jutros: Segmedina Srna-Bajramović nekadašnja novinarka i urednica na Televiziji BiH i RTV Federacije BiH, a potom zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, preminula je od, navodno, srčanog udara. Po struci je bila diplomirani novinar. Bila je udata i majka dvoje djece. Tekst u nastavku je iz 2009. i naše je prisjećanje na Segmedinu. Težak i tužan dan za sve nas…

Početkom emitiranja nove emisije na Federalnoj TV, Dobri ljudi, te 2009. označen je povratak voditeljice Segmedine Srne, koja je zbog trudničkog i porodiljskog bolovanja odsustvovala osam mjeseci s malih ekrana. Iako je njena želja bila da iskoristi punih godinu dana, nakon poziva Ismete Dervoz da se priključi ekipi nove emisije, shvatila je da se, ipak, uželjela posla i prihvatila ga.

Dijete kao najljepši poklon

Segmedina je osmog marta 2009., rođenjem sina Armana, po drugi put postala majka. Od svih čestitki koje je tada dobila, pamti SMS poruku jednog od njoj najdražih kolega, reportera Amara Ćesića, koji joj je napisao: “Manimo se feminizma, tako se slavi praznik žena.”

“Dvojba između majčinstva i karijere uvijek mi je zvučala pomalo zastarjelo, i nikada mi nije bila prepreka u ostvarivanju najviših ciljeva koji pokrivaju oba područja. Danas stvarno nije problem biti dobar u svom poslu i ujedno biti predivna, brižna i kompetentna mama. To je put kojim kroče hiljade žena modernog doba. Nije to lako, ali ako imate ravnopravnog partnera koji je spreman podijeliti obaveze roditeljstva, neće sve pasti na vaša pleća. Možete ostvariti sve svoje snove, a za to je potrebno samo jedno: odlučiti odrasti i uhvatiti se ukoštac s pravim životom”, kaže Segmedina. Arman je, reći će, divna beba, jednostavno, najljepši poklon. “Svakim danom u meni raste taj predivni osjećaj beskrajne ljubavi prema još jednom biću, sve je draži, interesantniji. Sada zajedno idemo po brata u vrtić, a Affan ga ponosno pokazuje svojim drugarima.”

LJUBAV ZA TRI MUŠKARCA “Ponosna sam na činjenicu da imam ljubavi za, sada, tri muškarca u kući. Od toga su manje važne neprospavane noći i sav trud koji valja uložiti”

Kada je odlučila da se vrati na posao, Segmedina je bila svjesna da će joj teško pasti odvajanje od njega svakoga dana po nekoliko sati. No, sigurna je da će njen sedmomjesečni mališan ovu situaciju, s kojom se mora suočiti prije ili kasnije, ipak lakše podnijeti sada. Dok je na poslu, čuva ga nana Remza, a za koji dan pridružit će se i teta koja je pazila na Affana do njegovog polaska u vrtić.

Veliki brat

Na dolazak prinove, Segmedina je petogodišnjeg Affana pripremila kroz igru. Radovao se što će dobiti brata, i nedavno joj je rekao: “Mama, mi smo sada prava obitelj.” Segmedina kaže da je ovim potvrdio ono što jeste stvarni osjećaj: drugo dijete zaokružuje priču, daje sasvim drugu dimenziju njihovoj svakodnevnici, kao i životima.

“Za sada, Affan se dobro, u stilu pravog starijeg brata, nosi s konkurencijom. Negdje sam pročitala da žena, pored drugih razloga, treba roditi drugo dijete i kako bi naučila dijeliti ljubav. Nisam ni slutila da je moguće tako silno voljeti i drugu bebu. A itekako je moguće, jer to je jedina iskonska i prava, pravcata ljubav. Ponosna sam na činjenicu da imam ljubavi za, sada, tri muškarca u kući. Od toga su manje važne neprospavane noći i sav trud koji valja uložiti. Moji dječaci me čine boljom osobom, kraj njih se osjećam najjačom na svijetu”, kaže Segmedina, koja na naše pitanje kakva je majka, odgovara da je preemotivna i neko ko teško postavlja granice. Svojim dječacima trudi se ispuniti sve želje.

Gracija 118, 16.10.2009.

Latest Posts

Raport

spot_img