Nedavno objavljeno

Svi bismo trebali imati majčinu dušicu u bašti ili saksiji

Ljekovita biljka koja ne sadrži nijedan štetan sastojak

Majčina dušica ili timijan je začinska biljka koja će vašim jelima dati poseban okus i miris, a zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima blagotvorno će djelovati na zdravlje.

Lako se uzgaja i veoma je izdržljiva. Ako gajite majčinu dušicu u zatvorenom prostoru, obezbijedite joj najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti. Pustite da se gornji sloj zemlje osuši između zalivanja.

Ako se bavite organskom baštom, posadite majčinu dušicu oko svog povrtnjaka. Ova biljka će zaštititi kupus, paradajz i kukuruz od štetočina.

Majčina dušica u kuhinji

Puter sa majčinom dušicom: U posudi pretopite malo putera i dodajte sitno sjeckanu majčinu dušicu. Kada se puter ohladi, čuvajte ga u frižideru i uvijek koristite po kašičicu ili više kada spremate krompir, bilo koje meso ili tjesteninu.

Ulje sa majčinom dušicom: U flašu sa maslinovim uljem ili vinskim sirćetom stavite po nekoliko grančica svježe majčine dušice. Nakon sedam dana dana imat ćete divan preliv za salatu.

Hljeb sa majčinom dušicom: Rastopite kvasac sa malo mlake vode i šećera, zatim dodajte so, malo ulja, brašno i sitno sjeckanu, svježu majčinu dušicu. Umijesite glatko tijesto i nakon sat vremena prebacite ga u pleh. Premažite razmućenim žumancetom i pecite na 180 stepeni oko pola sata.

Dodatak mesu: Bilo koje meso obožava majčinu dušicu. Najbolje se slaže uz jagnjetinu, ali i piletinu. Prije spremanja, meso dobro namažite solju i sitno sjeckanom majčinom dušicom.

Majčinu dušicu nemojte zagrijavati ni pržiti na jakoj temperaturi, već je dodajte pred sam kraj kuhanja. Ako pečete ili pržite jelo od povrća, dodajte je na kraju i poklopite posudu kako bi otpustila svoja aromatična svojstva.

Majčina dušica kao lijek

Majčina dušica je biljka s jakim antiseptičkim, antibakterijskim i antifungalnim svojstvima.

Koristi se za: liječenje glavobolje i migrene, dezinfekciju sluznice usta i ždrijela, liječenje upale desni, otklanjanje neugodnog zadaha, liječenje kašlja, upale grla te prehlade i gripe, liječenje bronhitisa, astme i upale pluća, liječenje anemije i jačanje imunološkog sistema, poboljšanje cirkulacije, ublažavanje grčeva i bolova u crijevima, suzbijanje nadutosti, zaustavljanje proljeva, poticanje apetita i poboljšanje probave, smanjivanje menstrualnih grčeva i bolova, regulaciju menstrualnog ciklusa, ublažavanje reumatoidnog artritisa i gihta, ublažavanje bolova u mišićima, liječenje kožnih bolesti, liječenje gljivica na nogama.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img