Nedavno objavljeno

U susret finalu UEFA Lige šampiona: Mastercard predstavlja novi AI video sa Lionelom Messijem

Kako bi obilježila svoju dugogodišnju saradnju sa UEFA Ligom šampiona, kompanija Mastercard predstavila je novi video u kome glavnu ulogu ima Lionel Messi, globalni brend ambasador ove kompanije.

Video, koji je prvi predstavio sam Messi na svom Instagram profilu, emituje se na različitim tržištima širom svijeta, uključujući i Evropu, a fanovi mogu da ga pogledaju ovdje.

U ovom emotivnom snimku nastalom korištenjem vještačke inteligencije, Messi, vrhunski fudbaler i četvorostruki osvajač UEFA Lige šampiona, prisjeća se svoje prošlosti dok istražuje značajan uticaj koji fudbal i dalje ima na njegov život, time podsjećajući i sve nas na strast koju dijelimo prema ovom  inspirativnom i osnažujućem sportu.

„Volio bih da sam imao priliku u stvarnom životu da razgovaram sa mlađim sobom, da mu ulijem samopouzdanje i dam do znanja da će se njegov naporan rad i odricanje isplatiti, i da mu kažem da još uvijek igra igru koju voli,“ izjavio je Lionel Messi.

„Veoma nam je drago što udružujemo snage s našim globalnim brend ambasadorom Lionelom Messijem i što dijelimo njegovu ljubav prema fudbalu – to je važan podsjetnik da slijedite svoju strast i da stavite stvari do kojih vam je stalo na prvo mjesto, što je sada, čini se, naročito važno“, izjavio je Raja Rajamannar, direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Mastercard. „Radujemo se što ćemo proslaviti globalnu popularnost fudbala na finalu UEFA Lige šampiona u Parizu krajem ovog mjeseca i približiti navijače njihovim strastima.“

Mastercard Sport Economy Index[1] istraživanje pokazuje da je gotovo sedam od deset (69%) Evropljana prošle godine gledalo barem jednu fudbalsku utakmicu uživo, dok je 32% njih igralo fudbal. Polovina ispitanika vjeruje da će popularnost fudbala ove godine još više porasti.

Inovacije u marketingu

Oživljavanje mladog Lionela Messija bio je jedan od najvećih izazova u pravljenju ovog videa. Tim koji stoji iza produkcije koristio je novu VFX (vizualni efekti) metodu pod nazivom neuralni rendering (Neural Rendering). Umjesto tradicionalnog pristupa u korištenju kompjuterske grafike, finalna digitalna slika (Synthetic Render) je dobijena korištenjem vještačke inteligencije (AI).

„Tehnologija je nevjerovatna“, dodao je Messi. „Kada sam pokazao video svojoj porodici i prijateljima, nisu mogli da vjeruju u ono što gledaju – naježio sam se kada sam vidio kako komuniciram sa mlađim sobom.”

Ovaj proces uključuje pohranjivanje podataka, konkretno hiljada referenci o mladom Messiju, na AI platformu. Fotografije, video i zvučni zapisi o njemu i njegovim pokretima su unijeti u AI plaformu zajedno sa video snimcima glumaca koji su mu slični. AI tehnologija je onda mogla biti upotrijebljena da na osnovu tih podataka generiše finalnu digitalnu sliku, koja je zatim integrisana u snimke koje vidimo u reklami. Ovo je prvi put da se ovaj VFX proces koristi u reklami kako bi se dobila vjerna slika, a za sve je zaslužan Tijago Porto, VFX supervizor u agenciji The Mill, koji je stručnjak u ovoj oblasti.

[1] Mastercard Sport Economy Index istraživanje, sprovedeno u prvom tromjesečju 2022. godine

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img